iç anadoluda buğday nasıl üretilir
Buğday Nasıl Ekilir?
Mısırdan sonra, dünyada en çok üretilen 2. tahıl olan buğday, neredeyse insanlığın tarihiyle yaşıt. Üretildiği ilk günden bu yana önemini hiçbir zaman kaybetmeyen bu değerli besinin nasıl yetiştirildiğini merak ediyorsanız, işte detaylar.
İklim Koşulları
Bitki, gelişiminin ilk devrelerinde serin ve nemli bir havaya ihtiyaç duyar. 6- 10 derece arasında ve nemin %60'ın üzerinde olduğu bölgelerde normal bir şekilde gelişimini sağlar.
Toprak koşulları
Gevşek, asit oranı çok yüksek olmayan, orta derece kireçli topraklarda verimli bir şekilde yetişir. Mineraller bakımından zengin, yeterli neme sahip topraklarda daha yüksek verim elde edilir. Topraktaki ürün hasat edildikten sonra, toprağın ihtiyacına göre sürme işlemi yapılır. Bu işlemden sonra kesek adı verilen büyükçe toprak parçaları kalması durumunda, tırmıklama işlemi de uygulanır. Ekim zamanında fosforlu ve azotlu gübreler ile toprak zenginleştirilir.
Ekim
Buğday ekimi sonbaharın bitişiyle beraber başlar. Kasım ortalarından, aralık ortasına kadar olan süre, ekim için en ideal zamandır. İklim koşullarına göre bu süre 10 veya 20 gün arasında farklılık gösterebilir. Don, çevresel faktörler, hastalıklar ve zararlılar gibi durumlar bu gecikmelerin en önemli nedenleri arasında yer alır. Doğru ekim zamanı, buğdaydan verimini arttırır.
Buğday ekimi, elle serpme yöntemiyle ya da mibzer adı verilen makine ile yapılır. Elle serpmede, her bir dekar için ortalama 20 kg. tohumluk buğday kullanılır. Makine ile ekimde bu miktar 15 kiloya kadar düşebilir. Ekimin geç yapılması ya da tohumun zayıf olduğu durumlarda, tohumluk miktarı dekar başına 3 kiloya kadar arttırılabilir.
Elle serpme işleminden sonra, tırmıklama işlemine geçilir ve buğday tohumlarının toprağa karışması sağlanır. Toprak derinliğinin çok fazla olması buğdayın gelişimini olumsuz etkiler. Ancak don riskinin olduğu bölgelerde, erken ve derine dikim yapılması önerilir.
Aynı toprağa sürekli buğday ekmek, buğdaydan alınan hasadın düşmesine neden olur. İklim şartlarının kuru ya da nemli oluşuna göre belirli aralıklarla nadasa bırakmak ve başka türden bitkileri ekmek gerekir.
İklim koşulları ve yağışlar yeterli olduğu sürece buğdayın sulanması gerekmez.
Hasat Zamanı
Haziran ayının sonundan temmuz ayının sonlarına kadar olan sürede hasat yapılır. Orakla biçilen buğday sapları, kuruması için toprak üzerinde bırakılır. Ortalama 5 gün süreyle kurutulduktan sonra hasat işlemine geçilir.
Buğday Nasıl Ekilir?
Mısırdan sonra, dünyada en çok üretilen 2. tahıl olan buğday, neredeyse insanlığın tarihiyle yaşıt. Üretildiği ilk günden bu yana önemini hiçbir zaman kaybetmeyen bu değerli besinin nasıl yetiştirildiğini merak ediyorsanız, işte detaylar.
İklim Koşulları
Bitki, gelişiminin ilk devrelerinde serin ve nemli bir havaya ihtiyaç duyar. 6- 10 derece arasında ve nemin %60'ın üzerinde olduğu bölgelerde normal bir şekilde gelişimini sağlar.
Toprak koşulları
Gevşek, asit oranı çok yüksek olmayan, orta derece kireçli topraklarda verimli bir şekilde yetişir. Mineraller bakımından zengin, yeterli neme sahip topraklarda daha yüksek verim elde edilir. Topraktaki ürün hasat edildikten sonra, toprağın ihtiyacına göre sürme işlemi yapılır. Bu işlemden sonra kesek adı verilen büyükçe toprak parçaları kalması durumunda, tırmıklama işlemi de uygulanır. Ekim zamanında fosforlu ve azotlu gübreler ile toprak zenginleştirilir.
Ekim
Buğday ekimi sonbaharın bitişiyle beraber başlar. Kasım ortalarından, aralık ortasına kadar olan süre, ekim için en ideal zamandır. İklim koşullarına göre bu süre 10 veya 20 gün arasında farklılık gösterebilir. Don, çevresel faktörler, hastalıklar ve zararlılar gibi durumlar bu gecikmelerin en önemli nedenleri arasında yer alır. Doğru ekim zamanı, buğdaydan verimini arttırır.
Buğday ekimi, elle serpme yöntemiyle ya da mibzer adı verilen makine ile yapılır. Elle serpmede, her bir dekar için ortalama 20 kg. tohumluk buğday kullanılır. Makine ile ekimde bu miktar 15 kiloya kadar düşebilir. Ekimin geç yapılması ya da tohumun zayıf olduğu durumlarda, tohumluk miktarı dekar başına 3 kiloya kadar arttırılabilir.
Elle serpme işleminden sonra, tırmıklama işlemine geçilir ve buğday tohumlarının toprağa karışması sağlanır. Toprak derinliğinin çok fazla olması buğdayın gelişimini olumsuz etkiler. Ancak don riskinin olduğu bölgelerde, erken ve derine dikim yapılması önerilir.
Aynı toprağa sürekli buğday ekmek, buğdaydan alınan hasadın düşmesine neden olur. İklim şartlarının kuru ya da nemli oluşuna göre belirli aralıklarla nadasa bırakmak ve başka türden bitkileri ekmek gerekir.
İklim koşulları ve yağışlar yeterli olduğu sürece buğdayın sulanması gerekmez.
Hasat Zamanı
Haziran ayının sonundan temmuz ayının sonlarına kadar olan sürede hasat yapılır. Orakla biçilen buğday sapları, kuruması için toprak üzerinde bırakılır. Ortalama 5 gün süreyle kurutulduktan sonra hasat işlemine geçilir.