Son Konular

Cennet Papağanı Üretimi: Çiftleştirme Süreci Ve Yuva Hazırlığı

ZeberusZeberus doğrulanmış üyedir.

(¯´•._.• Webmaster •._.•´¯)
Yönetici
Puan 113
Çözümler 4
Web sitesi
forumsitesi.com.tr
Meslek
Webmaster
ZeberusZeberus doğrulanmış üyedir.
Cennet Papağanı (Lovebird) üretimi, heyecan verici ve ödüllendirici bir süreçtir, ancak hem kuşların hem de yavruların sağlığı için doğru hazırlık ve bilgi gerektirir. Üreme sürecine başlamadan önce, bu işlemin yüksek sorumluluk ve uzmanlık gerektirdiğini unutmamak önemlidir.

İşte Cennet Papağanı üretimi (çiftleştirme) süreci ve yuva hazırlığı hakkında adım adım rehber:

🛑 Bölüm 1: Üretim Öncesi Gereklilikler

Üretime başlamadan önce, ebeveyn kuşların sağlığından ve uygunluğundan emin olmalısınız.

1. Kuşların Sağlığı ve Yaşı

• Yaş: Lovebird'ler genellikle 1 ila 2 yaş arasında cinsel olgunluğa ulaşır. Dişilerin ilk yumurtlaması için en az 1 yaşını doldurmuş olması kritik öneme sahiptir. Daha erken yumurtlama, yumurta sıkışması gibi ölümcül riskleri artırır.
  • Sağlık: Ebeveynlerin üretime başlamadan önce, olası hastalıkların yavrulara geçmesini engellemek için bir veteriner hekim tarafından sağlık kontrolünden (özellikle Psittakoz testi) geçirilmesi şiddetle tavsiye edilir.
  • Çiftin Uyumu: Kuşların gerçekten birbirine alışmış ve bağ kurmuş bir çift olduğundan emin olun (agresif davranışlar sergilemiyor olmalılar).

2. Beslenme Takviyesi

Üreme öncesi ve sırası beslenme, başarılı kuluçka ve sağlıklı yavrular için en önemli faktördür.

• Yüksek Protein: Pelet ve tohum diyetine ek olarak haşlanmış yumurta maması (içine havuç, brokoli gibi sebzeler rendelenmiş) sunmaya başlayın.
  • Kalsiyum: Dişinin yumurta kabuklarını oluşturması için bol kalsiyum şarttır. Mürekkep balığı kemiği ve mineral blokları her zaman ulaşılabilir olmalıdır.

🛠️ Bölüm 2: Yuva Hazırlığı ve Kurulumu

Lovebird'ler doğal ortamda ağaç kovuklarında ürer. Bu ortamı kafeste taklit etmek gerekir.

1. Kafes ve Yuvalık Seçimi

• Kafes Boyutu: Üretim için normal kafesten daha büyük, yatay uzunluğu fazla olan bir üreme kafesi (en az 75-90 cm uzunluk) kullanılmalıdır.
  • Yuvalık: Kafesin dışına asılan, kuşun içeri girmesi için bir deliği olan ahşap (tercihen çam) yuva kutuları Lovebird'ler için idealdir. (Boyutlar yaklaşık 20x20x30 cm civarı olabilir).

2. Yuva Malzemeleri

Dişi, yumurta bırakmadan önce yuva kutusunu özenle döşeyecektir.

• Malzeme: Dişinin içeri taşıyıp yuva yapması için Söğüt dalları, palmiye yaprağı lifleri veya işlenmemiş kağıt şeritleri sağlayın.
  • Şeftali Yüzlü Farkı: Şeftali Yüzlü Lovebird dişileri, bu malzemeleri gagalarıyla değil, kuyruk tüylerinin arasına sıkıştırarak yuvaya taşır. Bu davranışı gördüğünüzde üreme döngüsüne girmiş demektir.
  • Yerleştirme: Yuva malzemelerini kafesin zeminine, dişinin kolayca alabileceği bir yere bırakın.

3. Çevresel Uyarıcılar

Kuşları üremeye teşvik etmek için doğru çevresel koşullar sağlanmalıdır.

• Işık: Günlük ışık süresini 12-14 saate çıkarın (Doğal üreme mevsimini taklit eder).
  • Sıcaklık ve Nem: Ortamın çok kuru olmamasına dikkat edin. Yüksek nem, yumurtadan çıkışı kolaylaştırır.

🥚 Bölüm 3: Çiftleşme ve Kuluçka Süreci

Çiftleşme sonrası, dişi kısa süre içinde yumurtlamaya başlayacaktır.

1. Çiftleşme ve Yuva Hazırlığı: Dişi, yuva kutusunu malzemelerle doldurduktan sonra (bu birkaç gün sürebilir), çiftleşme gerçekleşir.
  2. Yumurtlama: Dişi genellikle iki günde bir yumurtlar. Bir kuluçka döngüsünde toplam 3 ila 7 yumurta görülebilir.
  3. Kuluçka: Dişi, genellikle son yumurtadan sonra kuluçkaya yatar. Kuluçka süresi ortalama 22 ila 24 gündür. Erkek kuş bu süreçte dişi kuşu besler.
  4. Yavruların Çıkışı: Yavrular, yumurtlama sırasına göre çıkmaya başlar. Bu nedenle kafeste farklı yaşlarda yavrular görebilirsiniz.
  5. Beslenme: Yavrular çıktıktan sonra, ebeveynler (özellikle dişi), kusarak yavruları beslemeye başlar. Bu dönemde protein ağırlıklı yumurta mamasına olan ihtiyaç daha da artacaktır.
⚠️ Uyarı: Yavrular 4-5 haftalık olana kadar yuvalık kontrolünü en aza indirin. Sık kontrol, ebeveynlerin yuvayı terk etmesine veya yavrulara zarar vermesine neden olabilir.
Üretim, kuşların doğal davranışlarını gözlemlemek için harika bir fırsattır. Ancak unutmayın, üreme sonrası yavrulara yeni yuvalar bulmak da büyük bir sorumluluk gerektirir.

Üretim sonrası yavru kuşların el ile beslenmesi (hand feeding) veya yavru kuşların sütten kesilmesi (weaning) hakkında bilgi almak ister misiniz?

1. Konular

1. 1.284.451
  2. Mesajlar

1. 1.687.653
  3. Kullanıcılar

1. 32.816
  4. Son üye

Geri
Üst Alt