Son Konular

Cinas Sanatı Nedir - Cinas Sanatı Örnekleri

• Konuyu Başlatan Konuyu Başlatan theking
  • Başlangıç tarihi Başlangıç tarihi
T

theking

Guest
Sesteşlik sanatı - Cinas nedir - Cinas örnekleri - Cinas nasıl yapılır - Lise edebiyat dersi konu anlatımı

Hem yazılışları hem söylenişleri bir, anlamlan farklı iki sözcüğü bir arada kullanmaya cinas denir.

Cinasın en yaygın iki biçimi şudur:

a) Tam Cinas:

Söyleniş ve yazılışları bir, anlamları farklı iki sözcükle yapılan cinastır. "* Bir güzel şuha dedim iki gözün sürmelidir
Dedi vallahi seni Hind'e kadar sürmelidir
Sürmelidir
gözünde sürme var sürgün etmelidir

Cânansız : Sevgilisiz Cân ansız : Can onsuz
Her nefeste işledim ben bir günâh Bir günâh için demedim bir gün âh
(Süleyman Çelebi)

Günâh : Dince suç sayılan davranış Gün âh : Gün âh demedim
Yanalı
Haylıca vakit oldu Ben bu derde yanalı Binme nâmert atına Ya mıhı düşer ya nalı
(Anonim)
Yanalı : Sevdalanalı Ya nalı: Veya nalı

Kısmetindir gezdiren yer yer seni Göğe çıksan akıbet yer yer seni
(Ibni Kemal)
diyar diyar
yer yer
toprak seni yer, içine alır
Bağ bana
Bahçe sana bağ bana Değme zincir kâr etmez Zülfün teli bağ bana
(Anonim)
Bağ
Üzüm yetişen yer Engel

b) Yanm (Ayrık) Cinas:

Cinaslı sözlerden biri, İki ayrı sözcük halinde İse yarım cinas oluşur.
Ah kim ömrüm cihan mülkünde cânansız geçer
Ben cihan mülkün nlderem çünkü cân ansa geçer.
(Ahmet Paşa)

alıntı

S

Doğum Çantasında Neler Olması Gerekir?

S

Evde Gaz Kokusu Varsa Ne Yapmalıyım?

Benzer Konular

S
  • Öneri Öneri
Cinas Sanatı Nedir Cinas Sanatı Ornekleri Hem yazılışları hem soylenişleri bir, anlamlan farklı iki sozcuğu bir arada kullanmaya cinas denir Cinasın en yaygın iki bicimi şudur: a) Tam Cinas: Soyleniş ve yazılışları bir, anlamları farklı iki sozcukle yapılan cinastır “* Bir guzel şuha dedim...
Cevaplar
0
Görüntüleme
6
SoruCevap
S
T
  • Soru Soru
Edebi Sanatlar (Söz Sanatları) TEŞBİH (Benzetme) Aralarında benzerlik ilgisi bulunan iki şeyden, nitelikçe zayıf olanın güçlü olana benzetilmesine “teşbih” (benzetme) denir. Teşbih sanatının dört ögesi vardır: 1. Benzeyen, 2. Kendisine Benzetilen, 3. Benzetme Yönü, 4. Benzetme Edatı. inci...
Cevaplar
0
Görüntüleme
14
theking
T
  • Öneri Öneri
Edebi Sanatlar nelerdir Söz Sanatları Nelerdir Yazınsal Sanatlar Hakkında Genel Data Anlayış renk katmak, anlamı güzel ve etkin kılmak, zenginleştirmek amacıylaşiirlerde ve düzyazı türlerinde kullanılan laf sanatlarıdır Günümüz edebiyatlarında sözü etkin kılmanın bir arabulucu olan bu sanatlar...
Cevaplar
1
Görüntüleme
7
T
  • Soru Soru
Yineleme sanatı - Tekrir nasıl yapılır - Tekrir örnekleri - Lise edebiyat dersi konu anlatımı Sözün etkisini güçlendirmek amacıyla, anlamın yoğunlaştığı sözcük ya da sözcük öbeğini art arda yinelemektedir. Diğer bir tanım ise: Anlatımın etkisini güçlendirmek için bir sözcüğü ya da sözcük...
Cevaplar
0
Görüntüleme
20
theking
T
T
  • Soru Soru
Tevriye nedir - Tevriye nasıl yapılır - Tevriye sanatına örnekler - Lise edebiyat dersi konu anlatımı İki anlamı olan bir sözcüğün yakın anlamını söyleyerek uzak anlamını kastetmedir. Tevriyede bu sözcüğün her iki anlamı da gerçektir. Gül gülse daim ağlasa bülbül acep değil Zira kimine ağla...
Cevaplar
0
Görüntüleme
12
theking
T
  1. Konular

1. 1.280.964
  2. Mesajlar

1. 1.678.214
  3. Kullanıcılar

1. 31.729