Modoratör
Tanınmış Üye
Cocuklarda kreatin degeri kac olmali?
Kreatinin konsantrasyonu bir kişinin kas kütlesine bağlı olarak değişir. Erkekler için kan kreatinin düzeyi 6 ile 12 ml / g, kadınlarda 4 ile 10 ml / g arasında olmalıdır. 4-10 yaş arası bir çocuk için 3-8ml / g, 10-14 yaş arası bir genç için 4-10ml / g olmalıdır.Idrarda kreatinin kaç olursa tehlikeli?
Hem akut hem de kronik böbrek yetmezliklerinde yükselir. Bu testin seviyesi ne kadar yüksekse böbrek fonksiyonları o kadar bozulmuştur. Bu testin 4 mg/dL seviyesinin üzerinde olması böbrek fonksiyonlarında ciddi bozukluk olduğunu gösterir.Kreatinin yükseltmek için ne yapmalı?
Kreatinin yüksekliği; kan hacminde azalma, uzun süreli susuz kalma, tansiyon düşüklüğü ve çok ağır geçirilen enfeksiyonlarda görülebilmektedir. Ayrıca, mesane taşları, mesane kitlesi, üretra taşları da kreatinini yükseltebilir. Bunun dışında kullanılan ilaçlar da kreatinin seviyesini artırabilmektedir.Kan tahlilinde kreatin nedir?
Kan tahlilinde kreatin nedir?Kreatinin testi; böbrek fonksiyonlarının değerlendirilmesi amacıyla yapılan bir testtir. Kol damarından kan alınması yoluyla yapılan test, idrar numunesi alınarak da gerçekleştirilebilmektedir. Kapsamlı bir sonuç elde edilmesi adına kreatinin testi genel olarak BUN (üre azotu) testiyle birlikte tercih edilmektedir.
Kreatinin değeri ne olmalı?
Kreatinin değeri ne olmalı?Yetişkinler için serum kreatinin normal değeri, erkeklerde 0.50 mg/dL ile 1.40 mg/dL iken, kadınlarda 0.50 mg/dL ile 1.30 mg/dL’dir. Kreatinin klirensi olarak tanımlanan ve 24 saatlik idrarın toplanması ile yapılan testin referans aralığı aşağıdaki gibidir: 13-50 yaş: Erkeklerde 90-137 mL/dk.
Üre ve kreatin kaç olursa diyalize girilir?
Pratik olarak kreatinin klirensi 10 ml/dakikanın altına inince veya serum kreatinin düzeyi 12 mg/dl’yi ve BUN (blood urea nitrogen, kan üre azotu) 100 mg/dl’yi aşınca kronik diyaliz tedavisine başlanır.Idrarda kreatinin kaç olmalı?
Kreatinin klirensi olarak tanımlanan ve 24 saatlik idrarın toplanması ile yapılan testin referans aralığı aşağıdaki gibidir: 13-50 yaş: Erkeklerde 90-137 mL/dk. Kadınlarda 80-125 mL/dk. 51-60 yaş: Erkeklerde 85-132 mL/dk.Kreatin yüksekliği belirtileri nelerdir?
Kreatinin yüksekliği belirtileri- Mide bulantısı, kusma.
- Yorgunluk, iştahsızlık.
- Sık idrara çıkma, ağrılı-kanlı idrar.
- Yüksek tansiyon.
- Gögüs ağrıları, kas krampları
- Ödem.
- Nefes darlığı
- Cilt kuruluğu.
Kreatinin düşüklüğü tehlikeli midir?
Kreatinin düşüklüğü tehlikeli midir?Kreatinin düşüklüğü vücutta, hâlsizlik, iştahsızlık, bulantı, kusma, ödem, kilo kaybı, baş ağrısı, cilt kuruluğu, vücut ısısında değişim, idrar miktarında azalma ve idrar sırasında ağrı gibi belirtilere yol açabilir.
Kreatinin düşer mi?
Kreatinin düşer mi?Bol su içmek kan kreatinin düzeyini hafif düşürebilir ama bu düşüş böbrekler daha iyi çalıştığı için değil çok idrara çıkmanın sonucudur. Bazı ilaçlar böbreğin süzme fonksiyonunu etkilemeden kreatinin düzeyini yükseltebilirler. Görüldüğü üzere kan kreatinin düzeyini etkileyen birçok faktör vardır.