Modoratör
Efsanevi Üye
Coğrafi koşullar tarımsal faaliyetleri etkiler mi?
Tarımın doğal koşullara kökensel bağlılığı bilinen bir gerçektir. Doğal koşullar ise genellikle coğrafyanın iklimsel özelliklerini belirler. Tarımsal üretim etkinliği yağışların, hava ısısının, benzer diğer ögelerin durumuna göre biçimlenir. Hatta ürün türleri yönünden de belirtilen etkiden söz edilebilir.
Türkiye'de Yağışın yetersiz olduğu yerlerde tarım arazilerinde hangi yöntem kullanılır?
Türkiye'de Yağışın yetersiz olduğu yerlerde tarım arazilerinde hangi yöntem kullanılır?
3. Nadas Tarım Metodu: Verimi en düşük tarım medodudur. Tamamen iklime bağlılık gösterir. Yağışın az, sulamanın yetersiz olduğu alanlarda uygulanır. Türkiye'de nadas tarımının en fazla uygulandığı bölge İç Anadolu Bölgesidir.
Dünyada yetiştirilen başlıca ürün grupları nelerdir?
Dünyada yetiştirilen başlıca ürün grupları nelerdir?
Bunlara karşılık, günümüzde en çok yetiştirilen tarım ürünleri arasında pirinç, mısır ve buğday yer almaktadır. Ayrıca dünyadaki çoğu hükûma kaliteli gıda için tarıma yatırım yapmaktadır. Tarıma yapılan yatırımlardan en büyük payı, buğday, mısır, pirinç, soya ve süt almaktadır.
Eğim tarımsal faaliyetleri nasıl etkiler?
Eğim değerlerinin düşük olduğu %0-1 eğim aralığındaki tam düzlük arazilerde tarımsal faaliyetlerin ve yerleşmelerin yoğun olduğu, eğimin arttığı alanlarda orman ve fundalık arazilerin de arttığı görülmüştür. İnceleme alanında arazi kullanımı çoğunlukla eğim ve yükselti şartları ile uyumlu olduğu söylenebilir.
Hangi bölgelerde yağış azlığı görülür?
Hangi bölgelerde yağış azlığı görülür?
İç bölgelerde yağış azlığı orman örtüsünün azlığına, tahıl ve şekerpancarı gibi ürünlerin öne çıkmasına yol açar. Bölgede çalışan nüfusun %70'i geçimini tarımdan sağlamaktadır. En verimli tarım arazileri kuzeye bakan yamaçlarda görülür.
Hangi bölgelerde çekirdeksiz üzüm yetiştirilir?
Hangi bölgelerde çekirdeksiz üzüm yetiştirilir?
Edremit – Ayvalık Yöresi başta olmak üzere tüm kıyı kesiminde ve yer yer 100 km içerilere kadar zeytin yetiştirilir. Üzüm : Türkiye'de üzüm üretiminin % 40'ını sağlayan bölge 1. sırada yer alır. Kurutularak ihraç edilen çekirdeksiz üzümün tamamını Ege Bölgesi üretir. Başta Gediz Ovası olmak üzere Büyük ve Küçük Menderes ovalarında yetiştirilir.
Bölgede üretilen tahıllar nelerdir?
Tahıllar : Bölgede üretilen tahıl ülke üretiminin % 10'a yakın bölümünü karşılar. Tahıllardan buğday ve arpa, Afyon, Kütahya, Denizli ve Uşak'ta üretilir. Şekerpancarı : Önemli bir endüstri bitkisi olan şekerpancarı Afyon, Kütahya ve Denizli'de üretilir. Ayçiçeği : Denizel etkilerin sokulmadığı İç Batı Anadolu'da sulanabilen alanlarda yetişir.
Niğde ve Adapazarı'da yetiştirilen tarım ürünleri nelerdir?
Niğde ve Adapazarı'da yetiştirilen tarım ürünleri nelerdir?
Şeftali, kiraz, çilek, kestane ve üzüm bu ürünlerin başlıcaları arasında yer almaktadır. Sebze: Bursa ve Adapazarı ovalarında yoğun olarak yetiştirilmektedir. Domates, patates, sarımsak, soğan, patlıcan, kabak, biber başlıcaları arasındadır. 3-Ege Bölgesinde Yetişen Tarım Ürünleri Nelerdir?