haberci
Efsanevi Üye
Çorumda neler yenir, neler içilir,
Leblebisiyle meşhur Çorum ili bölgesel yemekler bakımından da oldukça zengindir
Çorumun özgün yemekleri aralarında Mayalı (Saç Mayalısı, Tava Mayalısı) , Yanıç , Cızlak , Kömbe, Oğmaç, Hingal, Haşhaşlı Çörek, Borhani (Hamurlu, Yumurtalı, Mantarlı) Helise, Çullama, Madımak, Tirit , İskilip Dolması , Keşkek, Kara Çuval Helvası, Hedik, Teltel, Has Baklava sayılabilir
Çorum'dan Yemek Yemek Tarifleri
Keşkek
Malzemeler: (6 karakter)
500 gr yarma (gendirme)
500 gr koyun eti
2 adet soğan
3 yemek yemek kaşığı tereyağı
1 yemek kaşığı tuzlu
1 nehir kaşığı kırmızı biber
11 su bardağı su
Hazırlanışı: Yarmalar akşamdan ıslatılır Güveç tencereye (Toprak tencere) 2 kaşık yağ konulur Soğanlar ince ince kıyılır Et, biber, salça, tuzlu 1 su bardağı sıcak su ek edilerek 15 dakika kaynatılır Yarma yıkandıktan sonradan 10 su bardağı sıcak ile birlikte tencereye ek edilir
Kaynamaya başladıktan sonra ateş kısılır Tencerenin kapağı kapatılıp hamurla kapağın etrafı kapatılır Bir parmak sığacak dek delik bırakılır, buhar çıkması için kısık ateşte 2 saat pişirilir
Not: Geleneksel bir çorum yemeğidir İl merkezinde ve ilçelerde de yapılmaktadır Genelde ramazan aylarında sabah erken saatlerde güveç tencerede hazırlanıp fırına verilir Turşu ve salata ile birlikte servis yapılır
İskilip Dolması
Malzemeler: (8 şahsiyet)
2 kg pirinç
1,5 kg et
500 gr tereyağı
5 yemek yemek kaşığı tuzlu
1 tatlı kaşığı taze çekilmiş karabiber
15 su bardağı su
5 adet kuru soğan
Hazırlanışı: Pirinçler tuz suda yarım saat bekletildikten daha sonra yıkanıp süzülür, Tencereye 300 gr tereyağı konulur 3 yemek yemek kaşığı tuz, 1 tatlı kaşığı karabiberle birlikte pirinçler ilave edilir Tencerede 5 dakika kavrulur Üstüne bir su bardağı su eklenip tencerenin kapağı kapatılıp dinlenmeye bırakılır (30 dk) Et yağ ile kızartılır Soğanlar ince kıyılarak tencereye atılır Birkaç defa karıştırıldıktan sonradan tuzlu ve karabiber ilave edilir Kalan sıcak su ilave edilir Et kaynamaya başladıktan sonra üstüne sacıyak yerleştirilir Üzerine temiz bir tepsi yerleştirilir Pirinçler pak bir bez torbaya konularak tepsinin üstüne yerleştirilir Tencerenin kapağı kapatılarak kapak kenarları hamurla sıvanır Bir parmak sığacak dek delik bırakılır (Buhar çıkması için) kısık ateşte 4 saat pişirilir Sıcak servis yapılır Yanına turşu, ayran, komposto, salata ile servis yapılabilir
Not: Çorumun İskilip ilçesinde yapılmaktadır Düğünlerde dolmacı adı bahşedilen aşçılar kadar hazırlanır Halen bu gelenek devam etmektedir
Çatal Aşı
Malzemeler: (6 şahsiyet)
1 su bardağı yeşil mercimek
1 su bardağı yarma (kırık)
1 adet soğan (kuru)
2 yemek kaşığı tereyağı
1 yemek yemek kaşığı tuz
1 çay kaşığı biber (kırmızı toz)
1 akarsu kaşığı nane
6 su bardağı su
Hazırlanışı: Tencereye yağ konulur Soğanlar ince ince kıyılır Pempeleşinceye dek kavrulur Nane, biber ek edilir 3 su bardağı su konulup, kaynamaya başlayınca mercimek ek edilir 20 dakika kaynayınca 3 kadeh sıcak su ek edilip, yarma eklenir 20 dakika değin kaynatıldıktan sonra tuzu eklenir Ateşi kısılır 10 dakika değin kaynadıktan daha sonra servise hazırdır
Anekdot: Geleneksel Çorum yemeğidir Çorum ve çevre ilçelerde de yapılırYanında turşu ve yeşil soğanla servis yapılır *
Leblebisiyle meşhur Çorum ili bölgesel yemekler bakımından da oldukça zengindir
Çorumun özgün yemekleri aralarında Mayalı (Saç Mayalısı, Tava Mayalısı) , Yanıç , Cızlak , Kömbe, Oğmaç, Hingal, Haşhaşlı Çörek, Borhani (Hamurlu, Yumurtalı, Mantarlı) Helise, Çullama, Madımak, Tirit , İskilip Dolması , Keşkek, Kara Çuval Helvası, Hedik, Teltel, Has Baklava sayılabilir
Çorum'dan Yemek Yemek Tarifleri
Keşkek
Malzemeler: (6 karakter)
500 gr yarma (gendirme)
500 gr koyun eti
2 adet soğan
3 yemek yemek kaşığı tereyağı
1 yemek kaşığı tuzlu
1 nehir kaşığı kırmızı biber
11 su bardağı su
Hazırlanışı: Yarmalar akşamdan ıslatılır Güveç tencereye (Toprak tencere) 2 kaşık yağ konulur Soğanlar ince ince kıyılır Et, biber, salça, tuzlu 1 su bardağı sıcak su ek edilerek 15 dakika kaynatılır Yarma yıkandıktan sonradan 10 su bardağı sıcak ile birlikte tencereye ek edilir
Kaynamaya başladıktan sonra ateş kısılır Tencerenin kapağı kapatılıp hamurla kapağın etrafı kapatılır Bir parmak sığacak dek delik bırakılır, buhar çıkması için kısık ateşte 2 saat pişirilir
Not: Geleneksel bir çorum yemeğidir İl merkezinde ve ilçelerde de yapılmaktadır Genelde ramazan aylarında sabah erken saatlerde güveç tencerede hazırlanıp fırına verilir Turşu ve salata ile birlikte servis yapılır
İskilip Dolması
Malzemeler: (8 şahsiyet)
2 kg pirinç
1,5 kg et
500 gr tereyağı
5 yemek yemek kaşığı tuzlu
1 tatlı kaşığı taze çekilmiş karabiber
15 su bardağı su
5 adet kuru soğan
Hazırlanışı: Pirinçler tuz suda yarım saat bekletildikten daha sonra yıkanıp süzülür, Tencereye 300 gr tereyağı konulur 3 yemek yemek kaşığı tuz, 1 tatlı kaşığı karabiberle birlikte pirinçler ilave edilir Tencerede 5 dakika kavrulur Üstüne bir su bardağı su eklenip tencerenin kapağı kapatılıp dinlenmeye bırakılır (30 dk) Et yağ ile kızartılır Soğanlar ince kıyılarak tencereye atılır Birkaç defa karıştırıldıktan sonradan tuzlu ve karabiber ilave edilir Kalan sıcak su ilave edilir Et kaynamaya başladıktan sonra üstüne sacıyak yerleştirilir Üzerine temiz bir tepsi yerleştirilir Pirinçler pak bir bez torbaya konularak tepsinin üstüne yerleştirilir Tencerenin kapağı kapatılarak kapak kenarları hamurla sıvanır Bir parmak sığacak dek delik bırakılır (Buhar çıkması için) kısık ateşte 4 saat pişirilir Sıcak servis yapılır Yanına turşu, ayran, komposto, salata ile servis yapılabilir
Not: Çorumun İskilip ilçesinde yapılmaktadır Düğünlerde dolmacı adı bahşedilen aşçılar kadar hazırlanır Halen bu gelenek devam etmektedir
Çatal Aşı
Malzemeler: (6 şahsiyet)
1 su bardağı yeşil mercimek
1 su bardağı yarma (kırık)
1 adet soğan (kuru)
2 yemek kaşığı tereyağı
1 yemek yemek kaşığı tuz
1 çay kaşığı biber (kırmızı toz)
1 akarsu kaşığı nane
6 su bardağı su
Hazırlanışı: Tencereye yağ konulur Soğanlar ince ince kıyılır Pempeleşinceye dek kavrulur Nane, biber ek edilir 3 su bardağı su konulup, kaynamaya başlayınca mercimek ek edilir 20 dakika kaynayınca 3 kadeh sıcak su ek edilip, yarma eklenir 20 dakika değin kaynatıldıktan sonra tuzu eklenir Ateşi kısılır 10 dakika değin kaynadıktan daha sonra servise hazırdır
Anekdot: Geleneksel Çorum yemeğidir Çorum ve çevre ilçelerde de yapılırYanında turşu ve yeşil soğanla servis yapılır *