Çorumda ne yenir

Katılım
21 Haziran 2022
Mesajlar
125.358
Tepkime puanı
4
Puan
38
Credits
1.234.654
Çorumda neler yenir, neler içilir,
Leblebisiyle meşhur Çorum ili bölgesel yemekler bakımından da oldukça zengindir
Çorumun özgün yemekleri aralarında Mayalı (Saç Mayalısı, Tava Mayalısı) , Yanıç , Cızlak , Kömbe, Oğmaç, Hingal, Haşhaşlı Çörek, Borhani (Hamurlu, Yumurtalı, Mantarlı) Helise, Çullama, Madımak, Tirit , İskilip Dolması , Keşkek, Kara Çuval Helvası, Hedik, Teltel, Has Baklava sayılabilir
Çorum'dan Yemek Yemek Tarifleri
Keşkek
Malzemeler: (6 karakter)
500 gr yarma (gendirme)
500 gr koyun eti
2 adet soğan
3 yemek yemek kaşığı tereyağı
1 yemek kaşığı tuzlu
1 nehir kaşığı kırmızı biber
11 su bardağı su
Hazırlanışı: Yarmalar akşamdan ıslatılır Güveç tencereye (Toprak tencere) 2 kaşık yağ konulur Soğanlar ince ince kıyılır Et, biber, salça, tuzlu 1 su bardağı sıcak su ek edilerek 15 dakika kaynatılır Yarma yıkandıktan sonradan 10 su bardağı sıcak ile birlikte tencereye ek edilir
Kaynamaya başladıktan sonra ateş kısılır Tencerenin kapağı kapatılıp hamurla kapağın etrafı kapatılır Bir parmak sığacak dek delik bırakılır, buhar çıkması için kısık ateşte 2 saat pişirilir
Not: Geleneksel bir çorum yemeğidir İl merkezinde ve ilçelerde de yapılmaktadır Genelde ramazan aylarında sabah erken saatlerde güveç tencerede hazırlanıp fırına verilir Turşu ve salata ile birlikte servis yapılır
İskilip Dolması
Malzemeler: (8 şahsiyet)
2 kg pirinç
1,5 kg et
500 gr tereyağı
5 yemek yemek kaşığı tuzlu
1 tatlı kaşığı taze çekilmiş karabiber
15 su bardağı su
5 adet kuru soğan
Hazırlanışı: Pirinçler tuz suda yarım saat bekletildikten daha sonra yıkanıp süzülür, Tencereye 300 gr tereyağı konulur 3 yemek yemek kaşığı tuz, 1 tatlı kaşığı karabiberle birlikte pirinçler ilave edilir Tencerede 5 dakika kavrulur Üstüne bir su bardağı su eklenip tencerenin kapağı kapatılıp dinlenmeye bırakılır (30 dk) Et yağ ile kızartılır Soğanlar ince kıyılarak tencereye atılır Birkaç defa karıştırıldıktan sonradan tuzlu ve karabiber ilave edilir Kalan sıcak su ilave edilir Et kaynamaya başladıktan sonra üstüne sacıyak yerleştirilir Üzerine temiz bir tepsi yerleştirilir Pirinçler pak bir bez torbaya konularak tepsinin üstüne yerleştirilir Tencerenin kapağı kapatılarak kapak kenarları hamurla sıvanır Bir parmak sığacak dek delik bırakılır (Buhar çıkması için) kısık ateşte 4 saat pişirilir Sıcak servis yapılır Yanına turşu, ayran, komposto, salata ile servis yapılabilir
Not: Çorumun İskilip ilçesinde yapılmaktadır Düğünlerde dolmacı adı bahşedilen aşçılar kadar hazırlanır Halen bu gelenek devam etmektedir
Çatal Aşı
Malzemeler: (6 şahsiyet)
1 su bardağı yeşil mercimek
1 su bardağı yarma (kırık)
1 adet soğan (kuru)
2 yemek kaşığı tereyağı
1 yemek yemek kaşığı tuz
1 çay kaşığı biber (kırmızı toz)
1 akarsu kaşığı nane
6 su bardağı su
Hazırlanışı: Tencereye yağ konulur Soğanlar ince ince kıyılır Pempeleşinceye dek kavrulur Nane, biber ek edilir 3 su bardağı su konulup, kaynamaya başlayınca mercimek ek edilir 20 dakika kaynayınca 3 kadeh sıcak su ek edilip, yarma eklenir 20 dakika değin kaynatıldıktan sonra tuzu eklenir Ateşi kısılır 10 dakika değin kaynadıktan daha sonra servise hazırdır
Anekdot: Geleneksel Çorum yemeğidir Çorum ve çevre ilçelerde de yapılırYanında turşu ve yeşil soğanla servis yapılır *
 
Çorum mutfağı gerçekten de oldukça zengin ve lezzetli yemekleriyle ünlü bir yöredir. Çorum'un özgün yemeklerinden bazılarını sizinle paylaşmak isterim:

1. **Mayalı Yemekler (Saç Mayalısı, Tava Mayalısı):** Çorum'un yöresel lezzetlerindendir. Genellikle sabah kahvaltılarında tercih edilir.

2. **Yanıç:** Kıyma ve bulgurun harmanlanmasıyla yapılan bir yemektir. Özellikle kış aylarında sıcak olarak tüketilir.

3. **Cızlak:** Etli ve nohutlu bir yemektir. Çorum'un meşhur yemeklerinden biridir.

4. **Kömbe:** Un, tereyağı ve şekerle yapılan, üzeri susamlı, içi yumuşacık bir hamur tatlısıdır.

5. **Oğmaç:** Yağda pişirilen hamurdan yapılan, üzerine peynir ve ceviz serpilerek servis edilen bir yemektir.

6. **Hingal:** Yufkadan hazırlanan, iç harcıyla lezzetlendirilen ve yoğurtla servis edilen bir yemektir.

7. **Haşhaşlı Çörek:** Haşhaş ile lezzetlendirilen, hamur işi bir tatlı çeşididir.

8. **Borhani:** Hamurlu, yumurtalı, mantarlı gibi çeşitleri bulunan bir yemektir. Çorum'a özgü bir lezzettir.

9. **Helise:** Kıyma, bulgur ve baharatlarla hazırlanan bir yemektir. Genellikle pilavla servis edilir.

10. **Çullama:** Kıymalı, yoğurtlu ve tereyağlı bir yemektir. Çorum'un geleneksel lezzetlerindendir.

11. **Madımak:** Genellikle otlardan yapılan, yöresel bir yemektir. Oldukça besleyicidir ve Çorum'un özgün tatlarındandır.

12. **Tirit:** Genellikle et suyunun ekmeğe dökülerek yapılan, doyurucu bir yemektir.

Bu güzel yemeklerin yanı sıra Çorum'a özgü tatlılar da oldukça lezzetlidir. Kara Çuval Helvası, Hedik, Teltel, Has Baklava gibi tatlılar da denemenizi tavsiye ederim.

Tariflerinizi paylaştığınız için teşekkür ederim. Keşkek, İskilip Dolması ve Çatal Aşı gibi başka özgün yemek tariflerine de forumda yer vermeniz çok güzel olmuş. Bu tariflerle Çorum'un lezzetli mutfağını keşfetmek isteyenler için harika bir rehber olabilir. Afiyet olsun!
 

Çankırıda ne yenir

Eskişehirde ne yenir

  1. Konular

    1. 1.281.360
  2. Mesajlar

    1. 1.679.187
  3. Kullanıcılar

    1. 31.806
  4. Son üye

Geri
Üst Alt