Modoratör
Efsanevi Üye
Dernek nasıl para kazanır?
Dernekler de vakıflar gibi bağış ve yardım alabilir, iktisadi işletmeler yoluyla da gelir elde edebilirler. Cemaatler kurdukları vakıflara ve derneklere bağış ve yardım toplarlar. Bu bağışlar gönüllü, zorunlu ve vergi gibi belli dönemlerde alınan katkı paylarıdır.
Dernekler borç para alabilir mi?
Örneğin, bir derneğin tüzüğünde borçlanmaya ilişkin olarak; "Dernek, amacını gerçekleştirmek ve faaliyetlerini yürütebilmek için ihtiyaç duyulması halinde yönetim kurulu kararı ile borçlanma yapabilir.
Dernek organlarında değişiklik nasıl yapılır?
Dernek organlarında değişiklik nasıl yapılır?
Dernekler, yerleşim yerlerinde meydana gelen bu değişiklikleri Dernekler Yönetmeliği'nin ekinde (Ek-24) yer alan "Yerleşim Yeri Değişiklik Bildirimi" formunu doldurmak suretiyle, bu değişikliği izleyen otuz gün içinde dernek merkezinin bulunduğu yerin mülki idare amirliğine bildirmekle yükümlüdürler.
Dernek Yetki Belgesi nasıl alınır?
e-Alındı Belgesi Düzenleme Yetkisi; dernek başkanı tarafından Dernekler Bilgi Sistemindeki (DERBİS) Dernek İşlemleri menüsü altında yer alan "Yetki Belgesi Formu" ekranından verilmektedir.
Dernek üyeleri maaş alır mı?
5253 sayılı Dernekler Kanunu'nun 13'üncü maddesi ile dernek hizmetleri gönüllüler veya yönetim kurulu kararı ile göreve başlatılan ücretliler aracılığıyla yürütülmekte, dernek yönetim ve denetim kurullarının kamu görevlisi olmayan başkan ve üyelerine ücret verilebilmekte, ancak verilecek ücret ile her türlü ödenek.
Dernek aidat borcu ödenmezse ne olur?
Dernek aidat borcu ödenmezse ne olur?
Dernekten çıkan veya çıkarılan üye, üyelikte bulunduğu sürenin ödentisini vermek zorundadır. Dernek tüzüğünde üyelik aidatının ödenmemiş olması üyelikten çıkarılma sebebi olarak gösterilmişse, aidatını ödemeyen üye yönetim kurulu kararı ile üyelikten çıkartılabilir.
Dernek harcamaları nasıl yapılır?
Dernek giderleri ise fatura, perakende satış fişi, serbest meslek makbuzu gibi harcama belgeleri ile yapılır. Ancak, 31/12/1960 tarihli ve 193 sayılı Gelir Vergisi Kanununun 94 üncü maddesi kapsamında bulunan ödemeler için 4/1/1961 tarihli ve 213 sayılı Vergi Usul Kanunu hükümlerine göre gider pusulası düzenlenir.
Derbisten üye kaydı nasıl silinir?
DERBİS Üye Kaydı Silme
- DERBİS şifre ve parolası ile sisteme giriş yapılır.
- Dernek İşlemleri–>Üyelik İşlemleri butonuna basılır.
- Üye listesinden çıkarmak istenilen kişinin solunda bulunan Düzenle (Güncelle) butonuna basılır.
- Üyeliğin Sonlandırılması bölümünden kişinin üyeliği "Pasif " durumuna getirilir.
Dernek karar defterinde düzeltme nasıl yapılır?
Dernek karar defterinde düzeltme nasıl yapılır?
Defter ve kayıtlara rakam ve yazılar yanlış yazıldığı takdirde düzeltmeler ancak yanlış rakam ve yazı okunacak şekilde çizilmek, üst veya yan tarafına veya ilgili bulunduğu hesaba doğrusu yazılmak suretiyle yapılabilir. Yanlış rakam ve yazının çizilmesi halinde, bu rakam ve yazıyı çizen tarafından paraflanır.
Derbis yetki belgesi nedir?
E-Alındı Belgesi adıyla Dernekler Bilgi Sistemi (DERBİS) içerisinde derneklerin hizmetine sunulan uygulamayla, gelir tahsilinde kullanılan alındı belgelerinin basılması, kontrolü ve dağıtımında yaşanan güçlüğün ortadan kaldırılması, kağıt israfının önlenmesi, hesap verebilir, şeffaf ve etkin bir dernek yönetiminin …
2021 dernek Beyannamesi ne zaman verilir?
"Dernek yönetim kurulu başkanları, her takvim yılının ilk dört ayı içinde bir önceki yıla ait Dernek Beyannamelerini (EK- 21), mülki idare amirliğine vermekle yükümlüdürler." hükmü gereği dernek ve şubelerimizin 2020 yılı beyannamelerini 30 Nisan 2021 tarihine kadar vermeleri gerekmektedir.
Kimler derneklere üye olamaz?
Kimler derneklere üye olamaz?
ÇOCUKLAR DERNEK ÜYESİ OLABİLİR Mİ? Çocuklar fiil ehliyetine sahip olmadıkları için derneklere üye olamazlar. Ancak 12 yaşından büyük çocuklar yasal temsilcilerinin yazılı izni ile çocuk derneklerine üye olabilirler. 15 yaşından büyük çocuklar çocuk derneklerinde yönetim ve denetim kurulu üyesi olabilirler.
Dernek kurmak için en az kaç kişi?
Derneğin kurulabilmesi için en az 7 kişinin bir araya gelerek kuruluş bildirimini bulundukları ilin en büyük mülki amirine yapmaları gerekir. Derneğin kurulma anı, kuruluş bildiriminin ve gerekli belgelerin mülki amire iletildiği andır. Anlaşılacağı üzere herhangi bir izin gerekmeksizin kurulmuş olur.
Dernek üyeleri kaç kişiden oluşur?
(1) Derneğin Yönetim Kurulu sekiz asil üye ve sekiz yedek üyeden oluşur. Derneğin Yönetim Kurulu asil ve yedek üyelerinin en az beşi, kıdem süresi beşinci yıl olan tüzel kişi üyelerin temsilcilerinden oluşmak zorundadır.