Son Konular

Derneklerin kapatilmasina kim karar verir?

Modoratör

Efsanevi Üye
Credits
0

Derneklerin kapatılmasına kim karar verir?

Anayasamızın 33. maddesine göre kanunun öngördüğü hallerde dernekler, hakim kararı ile kapatılabilir. TMK m. 89'a göre ise derneğin amacı, kanuna veya ahlâka aykırı hâle gelirse; Cumhuriyet savcısının veya bir ilgilinin istemi üzerine mahkeme, derneğin feshine karar verir.

Dernek nasıl fesih edilir?

Dernek Genel Kurulunca usulüne uygun olarak alınan fesih kararının kayıtlı bulunulan mülki amirliğe bildirimi ile dernek fiilen sona erer. Derneğin feshi kararı hiçbir şekilde, Genel Kurul haricindeki herhangi bir organa devredilemez, zorunlu veya ihtiyari diğer organlar tarafından alınan fesih kararı sahih olmaz.

Derneği kim kapatabilir?

Derneği kim kapatabilir?
Derneğin Genel Kurul Kararı İle Sona Ermesi Derneklerde Genel Kurul, TMK madde 88 uyarınca her zaman derneğin feshine ilişkin karar alma yetkisine sahiptir.

Fesih kararı nasıl alınır?

Fesih kararı nasıl alınır?
Fesih kararı, Dernekler Yönetmeliği'nin 14 ve 15 inci maddelerinde belirtilen usulle Genel kurul toplanarak alınabileceği gibi, 4721 sayılı Türk Medeni Kanunu'nun 76 ncı maddesinde belirtilen; "Bütün üyelerin bir araya gelmeksizin yazılı katılımıyla alınan kararlar ile dernek üyelerinin tamamının kanunda yazılı çağrı …

Derneği kim fesheder?

DERNEK FESİH VE TASFİYE İŞLEMLERİ İŞLEMLERİ 1) Dernekler ancak kendi genel kurullarının alacağı kararla veya mahkeme kararı ile fesih edilebilmektedir. (Olağanüstü Hal Kanunu hükümleri saklıdır).

Vakıf nasıl sona erer?

Vakfın kendiliğinden sona ermesi, amacının gerçekleşmesinin imkânsız hâle gelmesi ve bu amacın değiştirilememesi durumunda söz konusu olur. Vakfedenin mirasçılarının ve/veya alacaklılarının açacakları dava neticesinde sona eren vakıf, mahkeme kararı ile değil kendiliğinden son bulmaktadır.

Dernek genel kurulu yapılmazsa ne olur?

Dernek genel kurulu yapılmazsa ne olur?
Genel kurulu süresinde toplantıya çağırmayan, genel kurul toplantılarını kanun ve tüzük hükümlerine aykırı olarak veya dernek merkezinin bulunduğu veya tüzüğünde belirtilen yer dışında yapan dernek yöneticilerine beşyüz Türk Lirası idarî para cezası verilir.

Yönetim Kurulu Derneği feshedebilir mi?

Yönetim Kurulu Derneği feshedebilir mi?
1) Dernekler ancak kendi genel kurullarının alacağı kararla veya mahkeme kararı ile fesih edilebilmektedir. (Olağanüstü Hal Kanunu hükümleri saklıdır).

Dernek yönetim kurulu nasıl düşer?

Katılan üyelerin oylarının eşit olması halinde Başkan'ın oyu iki oy kabul edilir. (4) Yönetim Kurulu en az iki ayda bir kez toplanır. Mazeretsiz olarak üst üste üç Yönetim Kurulu Toplantısına katılmayan bir Yönetim Kurulu Üyesinin, üyeliği düşmüş sayılır ve yerine yedek üye geçer.

Derneklerin kapatılmasına hangi mahkeme bakar?

2) Ayrıca 4721 sayılı Türk Medeni Kanununun 87. maddesinde yazılı hallerden birinin gerçekleşmesi (ilk genel kurul toplantısının yapılmaması, zorunlu organların oluşturulamaması ve oluşturulamayacak duruma düşülmesi, borç ödemede acze düşülmesi, tüzüğe göre yapılması gereken olağan genel kurul toplantılarının iki defa …

Mahkeme kararıyla tüzel kişiliği sona eren vakfın malvarlığı aşağıdakilerden hangisine geçer?

Mahkeme kararıyla tüzel kişiliği sona eren vakfın malvarlığı aşağıdakilerden hangisine geçer?
Türk Medeni Kanun Hükümlerine Göre Kurulan Vakıfların Tüzel Kişiliğinin Son Bulması ve Mal Varlığının Tasfiyesi. 4721 sayılı Türk Medeni Kanununun "Vakfın sona ermesi" başlıklı 116. maddesinde; Kapatılan dernek malları Hazineye, vakıf malları ise Vakıflar Genel Müdürlüğüne intikal eder.

Anayasamızın 33. maddesine göre, dernekler kanunun öngördüğü hallerde hakim kararıyla kapatılabilir. Ayrıca Türk Medeni Kanunu'nun 89. maddesine göre derneğin amacı kanuna veya ahlâka aykırı hâle geldiğinde, Cumhuriyet savcısının veya bir ilgilinin istemi üzerine mahkeme derneğin feshine karar verebilir.

Derneklerin feshi genel kurul tarafından usulüne uygun olarak alınan kararın mülki amirliğe bildirilmesiyle gerçekleşir. Feshi kararı sadece genel kurul tarafından alınabilir ve diğer organlara devredilemez.

Fesih kararı, Dernekler Yönetmeliği ve Türk Medeni Kanunu hükümlerine uygun olarak genel kurul toplantısında alınır. Genel kurul, TMK madde 88 uyarınca her zaman derneğin feshine ilişkin karar alma yetkisine sahiptir.

Derneğin feshedilmesi ancak kendi genel kurulu ya da mahkeme kararıyla mümkündür. Yönetim kurulu ya da başka bir organ derneği feshedemez.

Derneğin yönetim kurulu nasıl düşer sorusuna ise, katılan üyelerin oylarının eşit olması durumunda başkanın oyu iki oy kabul edilir. Ayrıca yönetim kurulu en az iki ayda bir kez toplanmalıdır. Mazeretsiz olarak üst üste üç toplantıya katılmayan bir üye, yönetim kurulu üyeliğinden çıkarılır ve yerine yedek üye geçer.

Derneklerin kapatılmasına hangi mahkemenin bakacağına dair bilgi olarak, 4721 sayılı Türk Medeni Kanunu'nun 87. maddesinde belirtilen hallerin gerçekleşmesi durumunda mahkeme yetkilidir.

Mahkeme kararıyla tüzel kişiliği sona eren bir vakfın malvarlığı Türk Medeni Kanunu'na göre kapatılan dernek malları Hazine'ye, kapatılan vakıf malları ise Vakıflar Genel Müdürlüğü'ne intikal eder.

Hangi yumurta tercih edilmeli?

1. Konular

1. 1.281.548
  2. Mesajlar

1. 1.679.499
  3. Kullanıcılar

1. 31.819
  4. Son üye

Geri
Üst Alt