Son Konular

Devlet Başkanı Yoon Suk Yeo'nun azline karar verildi

• Konuyu Başlatan Konuyu Başlatan haberci
  • Başlangıç tarihi Başlangıç tarihi

haberci

Efsanevi Üye
Credits
1.228.610
aziljpg-FG0jjyKjrU6AhJ8TsyVIyw.jpg

Yonhap'ın haberine göre, Anayasa Mahkemesi, yaptığı açıklamada, Yoon'un sıkıyönetim ilanının anayasada belirtilen "ulusal kriz" koşulunu karşılamadığına, bu sebeple anayasaya aykırı olduğuna hükmetti.
Mahkeme, ayrıca Yoon'un sıkıyönetim ilanının ardından, kararın reddedilmesini önlemek üzere Ulusal Meclise asker yollayarak kanunları ihlal ettiğini belirtti.
Böylece Anayasa Mahkemesi, Ulusal Meclisin azil istemini kabul ederek Yoon'un sıkıyönetim ilanı nedeniyle görevden alınmasını onayladı.
Azil kararı sonrası Yoon derhal görevden alınırken, ülke 60 gün içinde devlet başkanlığı için seçime gidecek.
SIKI YÖNETİM İLANI
Devlet Başkanı Yoon Suk Yeol, 3 Aralık 2024 gecesi televizyonda yaptığı konuşmada, "muhalefetin devlet karşıtı aktivitelere karıştığı" gerekçesiyle sıkıyönetim ilan etmiş ancak meclisin yaptığı oylamada bu kararın kaldırılması ve Bakanlar Kurulunda onaylanmasıyla geri adım atmıştı.
Ulusal Meclisin 14 Aralık 2024'te yaptığı oylamada azli istenen Yoon, Anayasa Mahkemesinin hakkında vereceği karara dek görevden geçici olarak uzaklaştırılmıştı.
Azil davası dışında sıkıyönetim ilanı hakkında yürütülen adli soruşturma kapsamında 15 Ocak'ta gözaltına alınan Yoon, ülke tarihinde gözaltına alınan ilk devlet başkanı olmuştu.
Yoon, Seul Batı Bölge Mahkemesinin kararıyla "ayaklanmaya liderlik etmek" ve "görevi kötüye kullanmak" suçlamasıyla 19 Ocak'ta tutuklanmış, Güney Kore Savcılığı 26 Ocak'ta Yoon hakkında bu suçlamalarla iddianame hazırlamıştı.
Seul Merkez Bölge Mahkemesinin tutukluluğu iptal etmesi ve fiziksel gözaltı olmadan yargılanmasına izin vermesiyle Yoon, 8 Mart'ta serbest bırakılmıştı.
AZİL SÜRECİ NASIL İŞLİYOR?
Güney Kore'de devlet başkanının görevden alınması için Ulusal Meclise sunulan azil önergesinin, meclisin üçte ikisi tarafından onaylanması gerekiyor. Diğer siyasilerin azli için ise salt çoğunluk yeterli oluyor.
Azil oylamasının ardından azil istemi, Anayasa Mahkemesine intikal ediyor. Azil sürecine ilişkin kanıtları dinleyip değerlendirmek üzere duruşma düzenleyen mahkemenin, azli istemini onaylamak veya reddetmek için 6 ay süresi bulunuyor. Mahkemedeki 9 yargıçtan 6'sının kararı onaylaması halinde lider görevden alınıyor. Mahkemede halen 8 yargıç görev yapıyor.
Güney Kore Ulusal Meclisinin 14 Aralık'taki oylamasında nitelikli çoğunluk sağlanarak Yoon'un azli talep edilmişti.
Anayasa Mahkemesinin yargılamanın ardından azline karar verdiği Yoon, 2017'de azledilen eski Devlet Başkanı Park Geun-hye'nin ardından bu şekilde görevden alınan ikinci devlet başkanı oldu.

Anayasa Mahkemesi'nin Yoon Suk Yeol'un sıkıyönetim ilanının anayasaya aykırı olduğuna ve Ulusal Meclise asker yollayarak kanunları ihlal ettiğine hükmetmesi sonucunda Yoon'un azline karar verildi. Bu kararla birlikte Yoon derhal görevden alındı ve ülke 60 gün içinde devlet başkanlığı için seçime gidecek. Sıkıyönetim ilanının ardından açılan adli soruşturma sonucunda Yoon'un tutuklandığı ve iddianame hazırlandığı belirtilmiştir. Ancak daha sonra tutukluluğunun iptal edilmesiyle serbest bırakıldığı ifade edilmiştir.

Güney Kore'de devlet başkanının görevden alınması için azil süreci oldukça detaylı şekilde işlemektedir. Öncelikle Ulusal Meclis tarafından azil önergesinin üçte ikisi tarafından onaylanması gerekmektedir. Diğer siyasilerin azli için ise salt çoğunluk yeterli olmaktadır. Azil oylamasının ardından azil istemi, Anayasa Mahkemesine intikal etmekte ve mahkeme azli onaylamak veya reddetmek için 6 ay süresine sahiptir. Anayasa Mahkemesinde bulunan 9 yargıçtan 6'sının kararı onaylaması durumunda lider görevden alınmaktadır. Güney Kore Ulusal Meclisinin Yoon'un azli talebine nitelikli çoğunluk sağlayarak Anayasa Mahkemesine sunulduğu belirtilmiştir. Anayasa Mahkemesinin Yoon'un azline karar vermesiyle Yoon, eski Devlet Başkanı Park Geun-hye'nin ardından böyle bir şekilde görevden alınan ikinci devlet başkanı olmuştur.

Bu gelişmeler Güney Kore'de büyük yankı uyandırmış olup, ülkenin geleceği açısından önemli bir dönemeç olarak değerlendirilmektedir.