Modoratör
(¯´•._.• Üye •._.•´¯)
DİK in açılımı nedir?
Dissemine intravasküler koagülasyon (DİK), hemostatik den- genin bozulması ve yaygın damar içi pıhtılaşmanın uyarılması ile karakterize bir sendromdur. Her zaman tespit edilmese de altta yatan bir hastalıktan kaynaklanır. DİK bazen altta yatan hastalığın tanısından önce ortaya çıkabilir.Koagülasyon bozukluğu nedir?
Bu kontrol edilemeyen kan pıhtılaşmasının sonucu olarak dolaşımdaki pıhtılaşma faktörleri biter, trombositler görevini getiremez hale gelir ve bu sefer de kanama bozukluğu gelişerek aşırı kanamalar ortaya çıkar. Tüketim koagülopatisi de denilen bu durumun tek tedavisi kan ve kan ürünleri ile yerine koyma tedavisidir.Dissemine nedir tıp?
Dissemine nedir tıp?Dissemine intravasküler koagülasyon, DIC, dissemine intravasküler koagülopati veya yaygın damariçi pıhtılaşma; pıhtılaşmanın geniş çapta aktivasyonu ile meydana gelen ve küçük-orta çaplı damarlarda trombotik tıkanmalarla karakterize ciddi bir klinik sendrom/semptomdur.
Dissemine hastalık nedir tıp?
Dissemine hastalık nedir tıp?Dissemine intravasküler koagülasyon ya da DIC, vücudunuzdaki küçük kan damarlarında yaygın olarak kan pıhtılarının oluştuğu bir durumdur. Bu kan pıhtıları vücutta organlara zarar verebilecek düzeyde kan damarlarındaki kan akımını azaltabilir ya da engelleyebilir.
Damar içi pıhtılaşma nedir?
Yaygın damar içi pıhtılaşması (DİK) sistemik intravasküler koagülasyonun aktivasyonu ile karakterize dolaşımda yaygın fibrin oluşumu, küçük orta damarlarda tromboz ve çoklu organ yetmezliği ile seyreden hayatı tehdit eden sistemik bir sendromdur.Koagülasyon bozukluğu ne demek?
Dissemine intravaskuler koagülasyon (DIC) (yaygın damar içi pıhtılaşma, tüketim koagülopatisi, defibrinasyon sendromu) hemostatik dengenin bozularak pıhtılaşma sisteminin damar ağı içerisinde fibrin oluşumuna yol açacak şekilde yaygın olarak uyarılması ile tromboz ve kanamalarla seyreden sistemik bir olaydır.Intravasküler antikoagülanlar nelerdir?
Intravasküler antikoagülanlar nelerdir?Disseminated intravascular coagulation (DIC), dissemine intravasküler koagülasyon (DİK), yaygın damar içi pıhtılaşması (YDP), tüketim koagülopatisi veya defibrinasyon sendromu, tromboz ve kanamalarla seyreden çok çeşitli hastalıklar sürecinde oluşabilen ve belirli özellikleri olan bir sendromdur.