Modoratör
Efsanevi Üye
Din dersi ne zaman seçmeli oldu?
Bu doğrultuda, dine mesafeli tek parti iktidarında 1920'li yılların sonundan 1950'li yıllara dek din dersleri müfredat programlarından tamamen çıkarılırken; 1950'lerden itibaren seçmeli din dersi uygulamasına geçildi ve son olarak 1982 Anayasası ile din dersi zorunlu hale getirildi.
Yüksek din eğitimi ilk defa hangi tarihte yer verilmiştir?
İlâhiyat Fakültesi'nin kuruluşunu, 1 Eylül 1900 tarihinde İstanbul'da açılan Dârülfünûn-ı Şâhâne'deki Ulûm-i Âliye-i Dîniyye Şubesi ile başlatmak mümkündür. Dört yıl süreli bu şubede tefsir, hadis ve usulü, fıkıh ve usulü, kelâm ve târîh-i dîn-i İslâm dersleri okutulmuştur.
Din dersi kaldırıldı mı?
Din dersi, 1928'den 1940'ların sonuna kadar müfredata dahil edilmemiş, sonrasında ise seçmeli bir ders olmuştur. 12 Eylül Darbesi'nden sonra zorunlu hale getirilmiş DKAB dersine, 2012'den itibaren "Kur'an-ı Kerim", "Hz. Muhammed'in Hayatı" ve "Temel Dini Bilgiler" seçmeli dersleri ilave edilmiştir.
Laikliğin kurucusu kimdir?
Laikliğin kurucusu kimdir?
Vahye dayalı dinsel toplumlarda laiklik devrimi dünyada ilk kez 1050-1060 yıllarında Türkler tarafından, Tuğrul Bey tarafından gerçekleştirilmiştir.
Din eğitimi tartışması ne zaman başladı?
Din eğitimi tartışması ne zaman başladı?
Türkiye'de din eğitim ve öğretimi meselesi, 1982 Anayasasının kabul edildiği günden bu yana tartışılan bir meseledir. En son, zorunlu din eğitimi tartışması, Avrupa İnsan Hakları Mahkemesinin 9 Eylül 2007 tarihli Hasan ve Eylem Zengin v.
Din dersini müfredata kim koydu?
Devletin din ile imtihanı uzun bir tarihe dayanıyor. İsmet İnönü döneminde ilk kuran kursları açıldı. Başbakan Şemsettin Günaltay' döneminde din dersi, 4'üncü ve 5'inci sınıflarda seçmeli olarak okutulmak üzere programa alındı.
Türkiye'de yüksek din eğitimi ne zaman?
Asırlar boyunca İslâm dünyasının örgün eğitim kurumları olan medreselerde gerçekleştirilen yüksek din eğitiminin ülkemizde üniversite bünyesinde yer alması ilk defa, II. Abdülhamit Dönemi'nde dördüncü kez açılan Darülfunûn'da Ulûm-ı Âliye-i Diniye Şubesi'ne yer verilmesi ile gerçekleşmiştir.
Ilk İslâm enstitüsü ne zaman kuruldu?
10 Haziran 1959İstanbul Yüksek İslam Enstitüsü / Kuruluş tarihi
Din kültürü dersi zorunlu olmalı mı?
Din kültürü dersi zorunlu olmalı mı?
1982 yılında hazırlanan yeni Anayasanın 24. maddesinin ilgili paragrafı aynen şöyledir: "Din ve ahlak eğitimi ve öğretimi devletin gözetim ve denetimi altında yapılır. Din kültürü ve ahlak öğretimi ilk ve orta öğretim kurumlarında okulların zorunlu dersleri arasında yer alır.
Laiklik ilk ne zaman ortaya çıktı?
Laiklik ilk ne zaman ortaya çıktı?
Laik "ruhbanlığa, kilise teşkilâtına, hatta dinî alana ait olmayan" mânasındadır. Laiklik Fransa'da 1870 yıllarından itibaren kullanılmaya başlanmıştır. Larousse'ta yer alışı 1873, Littré sözlüğüne yapılan zeyilde ortaya çıkışı ise 1877'dedir.
Türkiye'de laiklik ne zaman kabul edildi?
Devlet ve din işlerinin tam ayrımı, 5 Şubat 1937 tarihinde Türk Anayasasına dahil edilerek laiklik devrimi anayasal gelişimini kazandı.
Zorunlu din dersi kim getirdi?
Kanal A Genel Yayın Yönetmeni Alper Tan, 1982 Anayasası'nda din derslerini zorunlu hale getiren maddenin bizzat Kenan Evren tarafından eklendiğini belirterek, Evren'in bu kararının ardındaki sebebi açıkladı.
Din eğitim öğretimin hukuki temeli hangi kanunla düzenlenmiştir?
Kemal Gözler, 1982 Anayasasına Göre Din Eğitimi ve Öğretimi. ÖZET.- 1982 Anayasasının 24'üncü maddesinin dördüncü fıkrasında, biri "din kültürü", diğeri ise "bunun dışındaki din eğitimi ve öğretimi" olmak üzere iki tür din eğitimi ve öğretimi öngörülmüştür.
Okullarda din dersi zorunlu olmalı mı?
Okullarda din dersi zorunlu olmalı mı?