Neler yeni

Foruma hoşgeldin 👋, Ziyaretçi

Forum içeriğine ve tüm hizmetlerimize erişim sağlamak için foruma kayıt olmalı ya da giriş yapmalısınız. Foruma üye olmak tamamen ücretsizdir.

Doğu anadolu bölgesinin meşhur yemekleri

haberci

(¯´•._.• Üye •._.•´¯)
Puan 0
Çözümler 0
Katılım
21 Haziran 2022
Mesajlar
58.746
Tepkime puanı
5
Puan
0
haberci
doğu anadolu yemekleri,
doğu anadolu yemek yemek kültürü,
doğu anadolu bölgesi yemekleri
KESME ÇORBA
Malzeme:
500 gr Un, 1 litre Et suyu, 250 gr Mercimek, 2 kaşık salça, tuz, 2 kaşık margarin ya da tereyağı
Yapılışı:
Hamur ayrıntılarıyla yoğrulur , ince ince kesilir Önceden hazır olan kaynamış su içerisine dökülür(Bu su et suyu da olabilir) Haşlanmış mercimek yağda kızartılmış olan soğan çorbanın içine konur Azıcık salça da atılır
ÇILBIR
Malzeme:
500 gr Mercimek, 1 su bardağı bulgur, 2 baş soğan (kıyılmış), 150 gr Kıyma, ½ demet maydanoz, 2 çorba kaşığı salça, tuzlu
Yapılışı:
Mercimek sade suda birazcık pişirilir Daha Sonra bulgur ve tuzlu ilavesiyle de pişirildikten sonra, yağ, kıyma, salça bir tavada kızartılır yerli tabiriyle sahraç yapılır ve üzerine dökülür Üstüne reyhan, maydanoz ekilerek yenir
KEŞKEŞ
Bilhassa nikah yemeğidir Kabuğu değirmende çıkarılmış olan bulgur kazana konur Su ile birlikte ayrıntılarıyla pişince ayrıca söğüş halinde pişmiş olan etler minik parçalara bölünerek kazana konur Sonradan kepçelerle iyice dövülerek macun haline getirilir Tabak veya büyük sahanlara konularak ve üstüne eritilmiş tereyağı dökülerek yenir
TİRİTLİ KÖFTE
Araç Gereç:
500 gr Yağsız kıyma, 500 gr Bulgur, 1 çorba kaşığı tuzlu, 2 su, bardağı su, 3 çorba kaşığı sade yağ, 2 baş soğan, 3 adet domates
Yapılışı:
Yarım kg Bulgur içerisine yarım kg Yağsız çiğ kıyma bir kaşık tuzlu ve 250 gr Kadar da su konarak bir tepsi içerisinde ayrıntılarıyla yoğrulur Fındık büyüklüğünde yuvarlanır , kaynamakta olan suya atılır , pişirilir diğer taraftan bambaşka bir kapta yağda soğan kavrulur Domates ilave edildikten daha sonra arzuya uygun olarak et suyu konur ve kaynatılır Öteki tarafta , kaynatılmış ve süzülmüş köfteden yeneceği dek tirit ile köfteler karıştırılarak yenir
BİŞİ
Ekmek hamurundan yapılır , hamur yumurta büyüklüğünde yumaklar yapılır Merdane ile kalınca açılır , kızdırılmış sade yağda kızartılır Sıcakken aralarına bal sürülerek defalarca konur ve öylece yenir Bazen yufkalar aralarına peynir iç konur , kapatılır Puf böreği gibi kızartılarak yenir
KASEFE
Araç Gereç:
1 kg Kuru kayısı, 150 gr Tereyağı, 150 gr Ceviziçi
Yapılışı:
Kayısılar bol su ile yıkanarak temizlenir Bir tencerede yeteri değin su ile haşlanmaya bırakılır Yumuşayınca indirilir Suyu süzülür , servis tabağına yerleştirilir Yağ eritilerek üstüne gezdirilir , üzerine dövülmüş ceviz serpilir
ARMUT TATLISI
Malzeme:
1 kg Kuru armut 1 çay bardağı toz şeker 2 çorba kaşığı tereyağı(eritilmiş) 1 fincan dövülmüş ceviz
Yapılışı:
Olgunlaşmış armutlar bıçakla kesilerek güneşte kurutulur Bu kurumuş armutlar sahana konur , içerisine su , şeker de konduktan sonra mangal üstünde armutların en ince ayrıntısına kadar şişip pişmesi beklenir Sonradan üstüne eritilmiş tereyağı ve dövülmüş
Kayganak
Kayganak yumurta ve bol tereyağı ile yapılan bir yemektir Doğu illerimizde, bilhassa Bitlis ve Vanda yüz yüze gelmek mümkündür
Otlu kayganak gerçekleştirmek için önce seçilen ot kavrulur daha sonra üzerine çırpılmış yumurta eklenerek tavada karıştırılır Eğer tatlı kayganak yapılacaksa önce yumurta pişirilir, bütün katılaşmadan içine şeker ve pekmez eklenir
BABUKO (Tunceli)
Babuko ( Hamurdan yapılan , sarmısaklı etsiz bir tür mantı ) (4 KIŞILIK) 1 Yarım Kilo süzme yoğurt (Damal da Kurutulmuş yoğurt Keş denir) 2Yeterince bayat ekmek 3Yeteri dek su tuzlu 4Tereyağı
YAPILIŞI: 1Yoğurdu ya da keşi bir tavada ez 2Tavaya yeteri değin su ek et ve karıştır 3Yağını Tuzunu da Koy 4Ocağı yarım aç ve hazırladığın tavayı ateşin üstüne koy 5Kaynayıncaya kadar karıştır 6Beş dakika hafif ateşte kaynat 7Bu arada 4 kişilik tabağı hazırla ve hepsine bayat ekmeği doğra 8Tavada hazırlamış olduğun karışımı eşdeğer şekilde tabaklara Aktar
Tandır Şiş
Malzemeler: 500 gr kemiksiz et, 6 adet domates, 6 adet sivribiber, Tuzlu
Yapılışı: Et kuşbaşından büyük olacak şekilde doğranır 2 metre uzunluğunda ucu çengelli bir şişe dizilir Öteki yanlamasına domatesler ve biberler tüm halinde diğer şişlere dizilir Şişler tandıra sarkıtılır Piştikten sonra geniş bir tabağa domatesler ve biberler doğranıp yerleştirilir Tabağın bir kenarına etler de yerleştirilerek servis yapılır (Çoğunlukla ayranla ikram edilir)
Taş köfte
Malzemeler: 1 kg parça et, Yeteri kadar yağ, 3 adet patates, 12 adet domates, 1 yemek yemek kaşığı salça, 1 baş kuru soğan, 1 dere bardağı pirinç, 1 nehir bardağı bulgur, 1 dere bardağı lepe (Nohutun kırılmışı), Yeteri değin nane, tuz, kırmızıbiber ve karabiber
Yapılışı: Düz bir taşın üzerine eti konulup en ince ayrıntısına kadar ezilir Sonra etin içerisine istenirse soğanları ve lepeyi ezilebilir Eğer etin içine ezilmezse, eti taşın üzerinden alınıp, içine soğanı küçük küçük doğranır Soğan katılıp elle tümü ayrıntılarıyla yoğurulur Öteki tarafta olağan bir tencereye yağı ve kıyıp ayrılan soğanları koyun ve hafif kavurun Sonradan domatesleri doğrayıp salçayı da sulandırarak ek edin Tencerenin yarısına değin su koyun ve bir taşım kaynatın Yoğurduğunuz eti elinizle bayağı büyüklükte yuvarlayın ve kaynayan suyun içine atın Patatesleri de dörde bölüp tencereye koyun yarım saat dek pişmesini bekleyin Çukur yemek yemek tabaklarında servis yapın *
 
Doğu Anadolu mutfağı oldukça zengin ve lezzetli yemekler barındırıyor. Verdiğiniz tarifler arasında birbirinden güzel ve özel yemekler mevcut. İşte doğu Anadolu'ya ait birkaç ünlü yemek ve tarifleri hakkında detaylı bilgiler:

**Kesme Çorba:** Un, et suyu, mercimek, salça, tuz ve yağ ile hazırlanan bu çorba, kış aylarında sıcak ve doyurucu bir seçenektir. Hamurun inceltilip kesilmesiyle özgün bir dokusu olan bu çorba, soğuk günlerde içinizi ısıtacak bir lezzettir.

**Çılbır:** Mercimek, bulgur, kıyma, soğan, maydanoz, salça ve tuz ile hazırlanan bu lezzetli yemek, yörenin özgün tatlarından biridir. Kıymanın ve baharatların bulgur ve mercimekle bir araya gelmesiyle ortaya çıkan bu yemek, lezzetli ve doyurucudur.

**Keşkeş:** Bulgur, et ve yağ ile hazırlanan bu yemek, genellikle özel günlerde yapılan ve misafirlere ikram edilen bir yemektir. Etin bulgur ile özgün bir şekilde harmanlanmasıyla elde edilen bu yemek, oldukça lezzetlidir.

**Tiritli Köfte:** Kıyma, bulgur, su, soğan, domates, tuz, sade yağ ve et suyu ile hazırlanan bu yemek, bölgenin yöresel lezzetlerinden biridir. Köftelerin tiritle bir araya gelmesiyle oluşan bu lezzet, damaklarda unutulmaz bir tat bırakır.

**Bişi:** Ekmek hamurundan yapılan bu lezzetli atıştırmalık, bal ve peynir ile de farklı çeşitleri bulunmaktadır. Yağda kızartılarak hazırlanan bişi, çay saatlerinin vazgeçilmez lezzetlerinden biridir.

**Kasefe:** Kuru kayısı, tereyağı ve ceviz ile hazırlanan bu tatlı, yöresel bir lezzettir. Kayısıların tereyağı ve cevizle buluşmasıyla oluşan bu tatlı, hafif ve lezzetlidir.

Doğu Anadolu mutfağı, damak tadına hitap eden özgün yemekleriyle ünlüdür. Bu tariflerle, Doğu Anadolu'nun eşsiz lezzetlerini tatmış olacaksınız. Afiyet olsun!
 

Tema özelleştirme sistemi

Bu menüden forum temasının bazı alanlarını kendinize özel olarak düzenleye bilirsiniz

  • Tema özelleştirmeleri kullanılamıyor!

    Tema özelleştirme alanlarını sizin için kullanılamıyor, lütfen daha fazla bilgi için yönetici ile iletişime geçiniz.

  • Zevkini yansıtan renk kombinasyonunu seç
    Arkaplan resimleri
    Renk geçişli arkaplanlar
Geri