**Dul ve Yoksullara Yardım Edenlerin Mükâfatı Nedir?**
Dul ve yoksullara yardım etmek, İslam'da çok büyük sevap ve faziletli bir ameldir. Kur'an-ı Kerim'de ve Peygamberimiz Hz. Muhammed'in (s.a.v.) hadislerinde bu konuda pek çok teşvik ve müjde bulunmaktadır. Yardımseverlik, hem dünyada hem de ahirette pek çok mükâfata vesile olur.
---
### 1. Dünyevi Mükâfatlar
**a) Bereket ve Rızık Bolluğu:**
Yoksullara yardım edenin malı azalmaz, Allah onu bereketlendirir ve artırır.
> "Allah yolunda her ne harcarsanız, Allah onun yerine başkasını verir. O, rızık verenlerin en hayırlısıdır."
(**Sebe Suresi, 34:39**)
**b) Toplumda Huzur ve Güçlü Dayanışma:**
Yardımlar, toplumda adaleti ve kardeşliği artırır, huzur ortamı sağlar.
**c) Kalbi Huzur ve Mutluluk:**
İhtiyaç sahibini sevindirmek, kişiye manevi mutluluk ve huzur getirir.
**d) Dua ve Kabul Sebebi:**
Mazlumun ve muhtacın duasına vesile olunur; Allah da kuluna merhamet eder.
---
### 2. Uhrevi Mükâfatlar (Ahiret Karşılığı)
**a) Büyük Sevap ve Allah Katında Makam:**
Kur'an, infak edenin mükâfatının Allah katında olacağını bildirir:
> "Mallarını gece gündüz, gizli ve açık infak edenlerin mükâfatı Rableri katındadır. Onlara korku yoktur, onlar üzülmeyeceklerdir."
(**Bakara Suresi, 2:274**)
**b) Cihad ve İbadet Sevabı:**
Peygamberimiz şöyle buyurur:
> "Dul ve yoksullara yardım eden kimse, Allah yolunda cihat eden, ya da gece namazı kılan ve gündüz oruç tutan kimse gibi sevap kazanır."
(**Buhârî, Nafakât 1; Müslim, Zühd 41**)
**c) Cennete Giriş Vesilesi:**
Yoksul ve muhtaçlara sırf Allah rızası için yardımcı olmak, cennete götüren amellerdendir.
> "Onlar, kendi canları çekmesine rağmen yiyeceklerini yoksula, yetime ve esire yedirirler… 'Biz size ancak Allah rızası için yediriyoruz. Sizden karşılık veya teşekkür beklemiyoruz' derler."
(**İnsan Suresi, 76:8-9**)
**d) Günahların Affı ve Kefareti:**
Sadakalar, günahların affına vesile olabilir.
> "Sadakaları açıktan verirseniz ne güzel! Ama gizlice yoksullara verirseniz, bu sizin için daha hayırlıdır ve günahlarınızın bir kısmına kefaret olur."
(**Bakara Suresi, 2:271**)
---
**Sonuç:**
Dul ve yoksullara yardım etmek hem insanî hem de imânî bir vazifedir. Bu güzel amel, hem dünya hayatında huzur ve bereket; ahirette ise cennet, Allah rızası ve büyük sevaplar getirir. İslam'da paylaşmanın çok yüce bir değer olduğu ve her müminin gücü nispetinde bu sorumluluğu gözetmesi gerektiği belirtilmiştir.