Son Konular

Dul ve Yoksullara Yardım Edenlerin Mükâfatı Nedir?

ZeberusZeberus doğrulanmış üyedir.

(¯´•._.• Webmaster •._.•´¯)
Yönetici
Web sitesi
forumsitesi.com.tr

Dul ve Yoksullara Yardım Edenlerin Mükâfatı Nedir?

Dul ve yoksullara yardım etmek, İslam dininde büyük bir fazilet ve sevap kaynağı olarak kabul edilir. Kur'an-ı Kerim ve hadis-i şeriflerde bu konuda pek çok teşvik ve müjde bulunmaktadır. Bu tür yardımlaşmalar, hem dünyevi hem de uhrevi (ahiretle ilgili) birçok mükafata vesile olur.

Dünyevi Mükâfatlar

Dul ve yoksullara yardım edenlerin dünyada elde edeceği başlıca mükâfatlar şunlardır:

• Bereket ve Rızık Bolluğu:Allah, infak edenlerin mallarını bereketlendirir ve rızıklarını artırır. Mallar azalmaz, aksine manevi ve bazen de maddi olarak çoğalır.
    • Ayet: "Allah yolunda harcadığınız her şeyin yerine başkasını verir. O, rızık verenlerin en hayırlısıdır." (Sebe Suresi, 34:39)
  • Toplumsal Huzur ve Dayanışma: Dul ve yoksullara yapılan yardımlar, toplumdaki sosyal adaleti ve dayanışmayı güçlendirir. Bu durum, toplumsal huzurun artmasına ve kardeşlik bağlarının pekişmesine katkıda bulunur.
  • Kalbî Huzur ve Mutluluk: İnsanlara yardım etmek, kişinin kalbinde derin bir huzur ve mutluluk hissi oluşturur. Bu, manevi tatmin ve içsel dinginlik sağlar.
  • Duaların Kabul Olması: İhtiyaç sahiplerine yapılan yardımlar, kişinin dualarının kabulüne vesile olabilir. Zira Allah, kullarına merhamet edenlere merhamet eder.

Uhrevi Mükâfatlar (Ahiretteki Karşılıklar)

Asıl büyük mükafatlar, ahirette verilecektir:

• Allah Katında Büyük Sevaplar:Dul ve yoksullara yardım etmek, Allah katında çok büyük sevaplara vesile olur. Bu amel, ahiret tartısında ağır basacak amellerdendir.
    • Ayet: "Mallarını gece gündüz, gizli ve açık infak edenlerin mükâfatı Rableri katındadır. Onlara korku yoktur, onlar üzülmeyeceklerdir." (Bakara Suresi, 2:274)
  • Cihat Edenin Sevabı Gibi:Peygamber Efendimiz (s.a.v.) bu konuda çok çarpıcı bir benzetme yapmıştır:
    • Hadis: "Dul ve yoksullara yardım eden kimse, Allah yolunda cihat eden veya geceleri durmadan namaz kılıp gündüzleri oruç tutan kimse gibidir." (Buhârî, Nafakât 1; Müslim, Zühd 41) Bu hadis, bu amelin ne denli büyük bir fazilete sahip olduğunu açıkça göstermektedir.
  • Cennete Giriş:Bu tür yardımlar, kişinin cennete girmesine vesile olacak amellerdendir. Kur'an-ı Kerim, kendi canları çekmesine rağmen yiyeceklerini yoksula, yetime ve esire verenleri över ve onların "sıf Allah rızası için yediriyoruz, sizden bir karşılık beklemiyoruz" dediklerini vurgular.
    • Ayet: "Onlar kendi canları çekmesine rağmen yiyeceklerini yoksula, yetime ve esire yedirirler. (Şöyle derler:) 'Biz size ancak Allah rızası için yediriyoruz. Sizden bir karşılık ve teşekkür beklemiyoruz.'" (İnsan Suresi, 76:8-9)
  • Günahların Affı ve Kefareti:Yapılan sadakalar ve iyilikler, bazı günahlara keffaret olabilir ve kişinin affedilmesine yardımcı olabilir.
    • Ayet: "Sadakaları açıktan verirseniz ne güzel! Fakat onları gizleyerek fakirlere verirseniz bu, sizin için daha hayırlıdır ve günahlarınızdan bir kısmına da keffaret olur. Allah, yaptıklarınızdan hakkıyla haberdardır." (BakaraSuresi, 2:271)
Dolayısıyla, dul ve yoksullara el uzatmak, sadece bir iyilik değil, aynı zamanda hem dünyada hem de ahirette sayısız mükafata kapı açan çok kıymetli bir ibadettir. Bu, imanın bir gereği ve toplumsal sorumluluğun en güzel örneklerinden biridir.

**Dul ve Yoksullara Yardım Edenlerin Mükâfatı Nedir?**

Dul ve yoksullara yardım etmek, İslam'da çok büyük sevap ve faziletli bir ameldir. Kur'an-ı Kerim'de ve Peygamberimiz Hz. Muhammed'in (s.a.v.) hadislerinde bu konuda pek çok teşvik ve müjde bulunmaktadır. Yardımseverlik, hem dünyada hem de ahirette pek çok mükâfata vesile olur.

---
### 1. Dünyevi Mükâfatlar

**a) Bereket ve Rızık Bolluğu:**
Yoksullara yardım edenin malı azalmaz, Allah onu bereketlendirir ve artırır.
> "Allah yolunda her ne harcarsanız, Allah onun yerine başkasını verir. O, rızık verenlerin en hayırlısıdır."
(**Sebe Suresi, 34:39**)

**b) Toplumda Huzur ve Güçlü Dayanışma:**
Yardımlar, toplumda adaleti ve kardeşliği artırır, huzur ortamı sağlar.

**c) Kalbi Huzur ve Mutluluk:**
İhtiyaç sahibini sevindirmek, kişiye manevi mutluluk ve huzur getirir.

**d) Dua ve Kabul Sebebi:**
Mazlumun ve muhtacın duasına vesile olunur; Allah da kuluna merhamet eder.

---

### 2. Uhrevi Mükâfatlar (Ahiret Karşılığı)

**a) Büyük Sevap ve Allah Katında Makam:**
Kur'an, infak edenin mükâfatının Allah katında olacağını bildirir:
> "Mallarını gece gündüz, gizli ve açık infak edenlerin mükâfatı Rableri katındadır. Onlara korku yoktur, onlar üzülmeyeceklerdir."
(**Bakara Suresi, 2:274**)

**b) Cihad ve İbadet Sevabı:**
Peygamberimiz şöyle buyurur:
> "Dul ve yoksullara yardım eden kimse, Allah yolunda cihat eden, ya da gece namazı kılan ve gündüz oruç tutan kimse gibi sevap kazanır."
(**Buhârî, Nafakât 1; Müslim, Zühd 41**)

**c) Cennete Giriş Vesilesi:**
Yoksul ve muhtaçlara sırf Allah rızası için yardımcı olmak, cennete götüren amellerdendir.
> "Onlar, kendi canları çekmesine rağmen yiyeceklerini yoksula, yetime ve esire yedirirler… 'Biz size ancak Allah rızası için yediriyoruz. Sizden karşılık veya teşekkür beklemiyoruz' derler."
(**İnsan Suresi, 76:8-9**)

**d) Günahların Affı ve Kefareti:**
Sadakalar, günahların affına vesile olabilir.
> "Sadakaları açıktan verirseniz ne güzel! Ama gizlice yoksullara verirseniz, bu sizin için daha hayırlıdır ve günahlarınızın bir kısmına kefaret olur."
(**Bakara Suresi, 2:271**)

---

**Sonuç:**
Dul ve yoksullara yardım etmek hem insanî hem de imânî bir vazifedir. Bu güzel amel, hem dünya hayatında huzur ve bereket; ahirette ise cennet, Allah rızası ve büyük sevaplar getirir. İslam'da paylaşmanın çok yüce bir değer olduğu ve her müminin gücü nispetinde bu sorumluluğu gözetmesi gerektiği belirtilmiştir.

Geri
Üst Alt