<
- Web sitesi
- forumsitesi.com.tr
- Meslek
- Webmaster
Dul ve Yoksullara Yardım Edenlerin Mükâfatı Nedir?
Dul ve yoksullara yardım etmek, İslam dininde büyük bir fazilet ve sevap kaynağı olarak kabul edilir. Kur'an-ı Kerim ve hadis-i şeriflerde bu konuda pek çok teşvik ve müjde bulunmaktadır. Bu tür yardımlaşmalar, hem dünyevi hem de uhrevi (ahiretle ilgili) birçok mükafata vesile olur.Dünyevi Mükâfatlar
Dul ve yoksullara yardım edenlerin dünyada elde edeceği başlıca mükâfatlar şunlardır:- Bereket ve Rızık Bolluğu:Allah, infak edenlerin mallarını bereketlendirir ve rızıklarını artırır. Mallar azalmaz, aksine manevi ve bazen de maddi olarak çoğalır.
- Ayet: "Allah yolunda harcadığınız her şeyin yerine başkasını verir. O, rızık verenlerin en hayırlısıdır." (Sebe Suresi, 34:39)
- Toplumsal Huzur ve Dayanışma: Dul ve yoksullara yapılan yardımlar, toplumdaki sosyal adaleti ve dayanışmayı güçlendirir. Bu durum, toplumsal huzurun artmasına ve kardeşlik bağlarının pekişmesine katkıda bulunur.
- Kalbî Huzur ve Mutluluk: İnsanlara yardım etmek, kişinin kalbinde derin bir huzur ve mutluluk hissi oluşturur. Bu, manevi tatmin ve içsel dinginlik sağlar.
- Duaların Kabul Olması: İhtiyaç sahiplerine yapılan yardımlar, kişinin dualarının kabulüne vesile olabilir. Zira Allah, kullarına merhamet edenlere merhamet eder.
Uhrevi Mükâfatlar (Ahiretteki Karşılıklar)
Asıl büyük mükafatlar, ahirette verilecektir:- Allah Katında Büyük Sevaplar:Dul ve yoksullara yardım etmek, Allah katında çok büyük sevaplara vesile olur. Bu amel, ahiret tartısında ağır basacak amellerdendir.
- Ayet: "Mallarını gece gündüz, gizli ve açık infak edenlerin mükâfatı Rableri katındadır. Onlara korku yoktur, onlar üzülmeyeceklerdir." (Bakara Suresi, 2:274)
- Cihat Edenin Sevabı Gibi:Peygamber Efendimiz (s.a.v.) bu konuda çok çarpıcı bir benzetme yapmıştır:
- Hadis: "Dul ve yoksullara yardım eden kimse, Allah yolunda cihat eden veya geceleri durmadan namaz kılıp gündüzleri oruç tutan kimse gibidir." (Buhârî, Nafakât 1; Müslim, Zühd 41) Bu hadis, bu amelin ne denli büyük bir fazilete sahip olduğunu açıkça göstermektedir.
- Cennete Giriş:Bu tür yardımlar, kişinin cennete girmesine vesile olacak amellerdendir. Kur'an-ı Kerim, kendi canları çekmesine rağmen yiyeceklerini yoksula, yetime ve esire verenleri över ve onların "sıf Allah rızası için yediriyoruz, sizden bir karşılık beklemiyoruz" dediklerini vurgular.
- Ayet: "Onlar kendi canları çekmesine rağmen yiyeceklerini yoksula, yetime ve esire yedirirler. (Şöyle derler
'Biz size ancak Allah rızası için yediriyoruz. Sizden bir karşılık ve teşekkür beklemiyoruz.'" (İnsan Suresi, 76:8-9)
- Ayet: "Onlar kendi canları çekmesine rağmen yiyeceklerini yoksula, yetime ve esire yedirirler. (Şöyle derler
- Günahların Affı ve Kefareti:Yapılan sadakalar ve iyilikler, bazı günahlara keffaret olabilir ve kişinin affedilmesine yardımcı olabilir.
- Ayet: "Sadakaları açıktan verirseniz ne güzel! Fakat onları gizleyerek fakirlere verirseniz bu, sizin için daha hayırlıdır ve günahlarınızdan bir kısmına da keffaret olur. Allah, yaptıklarınızdan hakkıyla haberdardır." (BakaraSuresi, 2:271)
- Ayet: "Sadakaları açıktan verirseniz ne güzel! Fakat onları gizleyerek fakirlere verirseniz bu, sizin için daha hayırlıdır ve günahlarınızdan bir kısmına da keffaret olur. Allah, yaptıklarınızdan hakkıyla haberdardır." (BakaraSuresi, 2:271)