Reputation:
E Durkheim Kimdir?
Émile Durkheim (15 Nisan 1858, Epinal – 15 Kasım 1917, Paris), Fransız sosyolog, sosyolojinin kurucularından sayılmaktadır.Sosyoloji biliminin kurucusu kim?
Isidore Marie Auguste François Xavier Comte, kısaca Auguste Comte (19 Ocak 1798 – 5 Eylül 1857), Fransız sosyolog, matematikçi ve filozof. Sosyolojinin babası olarak tanımlanmaktadır.Türkiye'de sosyoloji kürsüsünün kurucusu kimdir?
Türkiye'de sosyoloji kürsüsünün kurucusu kimdir?Sosyolojiyi, bilimsel bir disiplin haline getiren Fransız sosyoloğu Emile Durkheim'ın görüşlerini zaman zaman aynen tercüme eden zaman zaman da Türkiye'nin koşullarına uyarlayarak yeniden yorumlayan bunun yanında özgün görüşleri de olan Ziya Gökalp, Türkiye'de sosyolojinin kurucusudur.
Durkheim e göre din nedir?
Durkheim dini "kutsal şeylerle ilgili inanç ve ibadetlerden oluşan, dokunulmaz ve yasak kabul edilen şeyler konusunda mensuplarını tek bir manevi/ahlaki topluluk halinde, Kilise adı verilen bir cemaat etrafında birleştiren bütüncül bir inanç ve ibadet sistemi" olarak tanımlar.Sosyoloji biliminin ve tarih felsefesinin kurucusu kimdir?
Auguste Comte pozitivizmin kurucusu olduğu gibi, sosyolojinin de kurucusu olarak kabul edilir. Comte, sadece olguları ve olgular arasındaki ilişkileri araştırmayı savunur.Türkiye'de sosyoloji çalışmaları yapan bilim insanları kimlerdir?
Türkiye'de sosyoloji çalışmaları yapan bilim insanları kimlerdir?Bu yılların öne çıkan sosyologları arasında Mümtaz Turhan, Ziyaeddin Fahri Fındıkoğlu, Hilmi Ziya Ülken, İsmayıl Hakkı Baltacıoğlu ve Cahit Tanyol bulunmaktadır. Bu sosyologların çalışmaları dönemin sosyoloji anlayışını, zihniyetini, eğilimlerini, siyasal özelliklerini önemli ölçüde yansıtmaktadır.
Durkheim e göre dinin kaynağı nedir?
Durkheim'in teorisine göre; dinin kaynağı ve objesi toplum, yani kolektif yaşamdır. Dini anlayışlar, toplumların karakterini yansıtır. Kutsal olan ya da tanrı, toplumun kişilik kazanmasından başka bir şey değildir. İnsanda tanrısallık fikrinin ortaya çıkması, ancak toplum sayesinde olur.Din nasıl tanımlanır?
Din, genellikle doğaüstü, transandantal ve ruhsal unsurlarla ilişkilendirilmiş, çeşitli ayinler ve uygulamaları içeren, ahlak, dünya görüşleri, kutsal metinler ve yerler, kehanetler, etik kuruluşlarından oluşan bir sosyo-kültürel sistemdir.