Son Konular

Erzurum'da Depozito Yönetimi Toplantısı Gerçekleşti

haberci

Efsanevi Üye
Credits
1.229.484
erzurum-da-depozito-yonetim-sistemi-koordinas-18784532_amp.jpg

Erzurum'da, Türkiye Çevre Ajansı tarafından düzenlenen "Depozito Yönetim Sistemi Koordinasyon Toplantısı", Atatürk Üniversitesi Prof. Dr. Kemal Bıyıkoğlu Salonu'nda gerçekleşti. Program, saygı duruşu ve İstiklal Marşı'nın okunmasıyla başlayarak Ulusal Depozito Yönetim Sistemi tanıtım videosunun izlenmesiyle devam etti.

Toplantıda konuşan Vali Mustafa Çiftçi, çevrenin korunması adına önemli adımların atıldığını vurguladı. Ulusal Depozito Yönetim Sistemi'nin Sıfır Atık Projesi'nin en güçlü uygulamalarından biri olduğunu belirten Çiftçi, çevrenin korunmasının öneminin altını çizdi.

Çiftçi, sistemin döngüsel ekonomi ve sıfır atık yaklaşımıyla kaynakların israf edilmeden kullanılmasını sağladığını, tüketicilerin ambalajları depozito iade makinelerine teslim ederek depozito bedelini mobil uygulama üzerinden alabileceğini açıkladı. Bu sistemin doğanın korunmasının yanı sıra toplumun bilinçlendirilmesini ve gençlerin çevre bilincinin oluşturulmasını hedeflediğini dile getirdi.

Türkiye Çevre Ajansı Başkanı Ferhat Pirinççi ise programın Erzurum'dan sonra ikinci il olarak gerçekleştiğini belirtti. Pirinççi, depozito yönetim sisteminin dünyada 18 ülkede uygulandığını ve Türkiye'de 2025 sonuna kadar tüm illere yayılmasının hedeflendiğini ifade etti.

Pirinççi, Türkiye'de 25 milyar şişenin üretildiğini ancak bunların sadece birkaç milyarının toplandığını ve bunun da yalnızca yüzde 15-20'sinin sağlıklı bir şekilde geri dönüştürüldüğünü belirtti. Bu durumun üretim için dışarıdan ham madde ithal edilmesine neden olduğunu söyleyen Pirinççi, sistemin devlet eliyle ve kamu teşvikiyle uygulanmasının önemine değindi.

Program, sunumlar ve soru cevap kısmının ardından sona erdi. Erzurum Teknik Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Bülent Çakmak, İl Jandarma Komutanı Tuğgeneral Engin Avcı, İl Emniyet Müdürü Kadir Yırtar, Büyükşehir Belediyesi Genel Sekreter Yardımcısı Ünal İnci, belediye başkanları ve STK temsilcileri de programa katılanlar arasındaydı.

Fed Başkanı Powell, Enflasyonla Mücadele İçin Adım Atıyor