Farsça yazılan eser nedir?
İran'da yazılan Bostan, Gülistân, Mantıku't-tayr ve Pendnâme-i Attâr gibi eserler üzerine Osmanlı döne- minde Türkçe birçok şerh yazılmıştır. Hattâ bu Türkçe şerhlerden bazıları çok değerli bulunmuş ve Fars- çaya çevrilip yayınlanmıştır.
Islami Fars edebiyatının kurucusu kimdir?
Islami Fars edebiyatının kurucusu kimdir?
İslamiyetin kabulünden önce Farsça şiir söyleyen ilk ve tek kişi Behram-ı Gur'dur.
Firdovsi kimdir?
Firdovsi kimdir?
Firdevsî (Farsça: حکیم ابوالقاسم فردوسی توسی, d. 940, Tus – ö. 1020 ay.), Samanîler ve Gazneliler dönemleri İran edebiyatının önde gelen Fars şairdir.
Füruğ Ferruhzad kaç yaşında öldü?
32 yaşında (1934–1967)Füruğ Ferruhzad / Öldüğü zamanki yaşı
Fars kelime anlamı ne demek?
Fars kelime anlamı ne demek?
Fars kelime anlamı ne demek? (ﻓﺎﺭﺱ) i. (Fars. Pars "Îran"dan Ar. Fars) Hint–Avrupa ırkından olan Îran milletinin adı ve bu milletten olan kimse: Meselâ Farslar yâhut Acemler Konya'ya girdiler (Yahyâ Kemal).
Divan edebiyatının kurucusu kimdir?
Divan edebiyatının kurucusu kimdir?
Divan şiiri ilk örneklerini 13. yüzyılda vermeye başlamış 19. yüzyılın sonlarına doğru gücünü kaybetmiştir. Anadolu'da din dışı şiirler yazan ilk Divan şairi, 13. yüzyılın ikinci yarısında yaşamış olan Hoca Dehhani'dir.
Firdevsi nin Şehname hangi devlet?
Firdevsi'nin Şehnamesi, İran'ın Arap egemenliğine girene kadarki tarihini içerir. İran tarihi ve mitolojisi, eldeki eski kitaplara, dilden dile dolaşan söylencelere ve öykülere dayanılarak yazılmıştır. Yapıt mesnevi biçimde düzenlenmiş 60 bin beyitlik bir şiirdir.
Firdevsi Şehname adlı eserini kime sundu?
Firdevsi Şehname adlı eserini kime sundu?
Sonunda Firdevsi 60 bin beyitten oluşan Şehname'yi Sultan Mahmud'a sunar.
Bak burada zaman nasıl da ağır?
Bak burada zaman nasıl da ağır?
biz binlerce bin yıllık ölüler gibi birbirimize varırız ve o zaman güneş cesetlerimizin boşa gitmişliğini yargılayacak. ben üşüyorum ben üşüyorum ve sanki hiçbir zaman ısınmayacağım sevgili, ey biricik sevgili, "o şarap meğer kaç yıllıkmış?" bak burada zaman nasıl da ağır ve balıklar nasıl da benim etlerimi …
Yaralarım Aşktandır kaç saat?
nefis bir oyun. bütün salon da benim gibi hissetmiş olacak ki; herkes ayakta gözleri dolu dolu alkışladı nazan kesal'ı. füruğ ferruhzad gibi radikal bir kadına hayat vermek; ruhunu, tutkusunu 75 dakikada tek başına hissettirmeye, aktarmaya çalışmak kolay şey değil.
Eski Türkçe şiir ne demek?
Eski Türkçe şiir ne demek?
manzume / manzûme / منظومه Tertibli, ölçülü yazı, şiir. Vezinli ve kafiyeli olan söz.
Şiir Arapça ne demek?
Şiir Arapça ne demek?
Şiir kelimesi Türkçe'de "sezgi, ilham, ilhama dayalı ifade, " anlamına gelir. Arapça şˁr kökünden gelen şiˁr شعر z "sezgi, ilham, ilhama dayalı ifade, " sözcüğünden alıntıdır. Arapça sözcük Arapça şaˁara شعر z "sezdi, sezişle bildi, dolaysız kavradı" fiilinin masdarıdır.