haberci
Meraklı Üye

Trabzon Ticaret Borsası Yönetim Kurulu Başkanı Eyyüp Ergan, fındık tüketiminin son 10 yılda artış gösterdiğini vurgulayarak, dünya genelinde yıllık fındık tüketiminin 1 milyon 200 bin tona ulaştığını belirtti. Ergan, "Fındık üretiminde verim artıyor ve hedefimiz 4 milyar dolarlık bir ihracat rakamına ulaşmak" dedi.
Geçen yıl fındık üretiminde büyük zarara neden olan kahverengi kokarcayla mücadelede önemli adımlar atıldığını ifade eden Ergan, bu yıl yaklaşık bir milyon samuray arısının doğaya salınarak kokarcaların üremesinin engellendiğini belirtti. Ergan, bu çalışmaların başarılı olması halinde ülkenin zararlı organizmalarla mücadelesinde önemli bir adım atılmış olacağını söyledi.
Fındık rekoltesinin bu yıl geçen yıla göre oldukça iyi olduğunu belirten Ergan, Tarım Bakanlığı'nın Trabzon için 62 bin tonluk bir rekolte tahmini açıkladığını aktardı. Ergan, üreticilerin bahçelerine gereken özeni göstermeleri halinde bu yıl verimli bir sezon geçirilebileceğini dile getirdi.
Ergan, fındık ihracatında yeni pazarlara açıldıklarını ve üretim miktarını artırarak 1,5 milyon ton üretmeyi hedeflediklerini belirtti. Küresel fındık tüketiminin artmasıyla birlikte üretim ve kaliteyi artırma projeleri geliştirdiklerini söyleyen Ergan, hedeflerinin 4 milyar dolarlık bir gelir elde etmek olduğunu ifade etti.
Türkiye'nin şu anda 120 ülkeye fındık ihraç ettiğini belirten Ergan, önümüzdeki dönemde ihracat yapılan ülke sayısının ve tüketim miktarının artmasını beklediklerini dile getirdi. Bu gelişmelerin Türkiye ekonomisi için büyük önem taşıdığını vurgulayan Ergan, fındık sektörünün geleceği hakkında umutlu olduğunu belirtti.