- Web sitesi
- forumsitesi.com.tr
- Credits
- 6.665
- Meslek
- Webmaster
Fokur fokur ikileme mi?
Örnekler: Eski püskü, uzun uzun, şırıl şırıl, abuk subuk, cam çerçeve, fokur fokur, tir tir titremek vs.
3 sınıf ikileme nedir?
İkileme, anlatım gücünü artırmak, anlamı pekiştirmek, kavramı zenginleştirmek amacıyla, aynı sözcüğün tekrar edilmesi veya anlamları birbirine yakın yahut karşıt olan ya da sesleri birbirini andıran iki sözcüğün yan yana kullanılmasıdır.
Üç beş nasıl bir ikileme?
İkilemeler ayrı yazılır: adım adım, ağır ağır, akın akın, allak bullak, aval aval (bakmak), çeşit çeşit, derin derin, gide gide, güzel güzel, karış karış, kös kös (dinlemek), kucak kucak, şıpır şıpır, tak tak (vurmak), takım takım, tıkır tıkır, yavaş yavaş, kırk elli (yıl), üç beş (kişi), yüz yüz elli (yıllık) vb.
Pır pır ikileme mi?
Bu sayışmacada, "iğne-miğne, filfilince-kuşdilince, alçık-balçık" ikilemedir. O kapıyı açamaz." Bu masaldaki ikilemeler de, "masal-masal, pır pır"dır.
Fokur fokur yansıma sözcük mü?
> Yansıma sözcükler ikileme görevinde de kullanılabilir. » tıkır tıkır, çıt çıt, şırıl şırıl, fokur fokur…
İkileme ve yansıma ne demek?
Tabiattaki canlı ve cansız varlıkların çıkardığı seslerden türetilmiş sözcüklere yansıma sözcük denir. Bu kelimeler oluşturulurken harfler değil çıkan sesler baz alınır Taklit yoluyla oluşturulan yansıma sözcüklerinden bazıları ise ikilemedir. Örnekler: 1- Şırıl şırıl 2- Şıp Şıp 3- Çat Pat.
Burun buruna ikileme mi?
Ünlüyle başlayan ek aldıklarında vurgusuz orta hecesindeki dar ünlüsü düşen kelimelerle oluşturulan ikilemelerde ikinci kelimenin dar ünlüsü düşmez: ağız ağıza, burun buruna, koyun koyuna (yatmak), omuz omuza, devirden devire, nesilden nesile, oğuldan oğula, şehirden şehire vb.
İkileme cümle nedir?
İkileme cümledeki anlamı pekiştirmek, güçlendirmek ve daha çekici hale getirmek için aynı kelimelerin, eş anlamlı veya karşıt anlamlı kelimelerin yan yana kullanılması ile oluşturulmuş sözcük gruplarına denir.
Lıkır lıkır yansıma mı?
çıt, pat, küt, foşur foşur, lıkır lıkır gibi doğada var olan seslerdir. bu sözcüklerin insan aklı süzgecinden geçerek ses ve yazı kullanılarak ifade edilmesiyle varlıkları sabit kılınır.