Fond nedir cesitleri nelerdir?

Modoratör

Efsanevi Üye
Katılım
23 Şubat 2025
Mesajlar
92.455
Tepkime puanı
0
Puan
0
Yaş
69
Konum
Türkiye
Credits
0

Fond nedir çeşitleri nelerdir?


Fond; kemikleri ve etleri kaynatarak sebzeleri haşlayarak elde edildiği gibi bazen de süt, yağ vb. (buyyon) denilmektedir. (Fond kelimesi Fransızca kökenlidir "FOND" yazılır " FON " okunur.)

Dondurulmuş fond nerede saklanır?


Dondurulmuş fond nerede saklanır?
Oda ısısında soğutulur. Birer kullanımlık kaplara konularak ambalajlanır ve dondurularak saklanır. Hazırlanan fond ve bouillonlar, birer kullanımlık kalıplara veya özel kaplara konulur. Üzerine cinsi ve üretim tarihi yazılarak -32 ºC'de dondurulur, -18 ºC'de dondurucuda üç-altı ay saklanabilir.

Sebze Fondu hangi yemeklerde kullanılır?


Sebzenin türüne uygun ot ve baharatlar seçilir. Kaynatma süresi sebzenin çeşidine göre değişiklik gösterir. Sebze fondu özellikle vejeteryanlar için hazırlanan çorba, yemek ve soslarda kullanılır. Sığır, tavuk, balık ve sebze fondu hazırlandığı gibi av hayvanlarının et ve kemikleriyle de fond hazırlanır.

Sebze Fondu nasıl yapılır?


Sebze Fondu nasıl yapılır?
Sebzeli Fondü Hazırlanışı *Tavada tereyağı ile birlikte pırasa ve soğanları kavurun. *Küp olarak kesilen diğer sebzeleri de ekleyin. * Sebzelerin hafif üzerine gelecek kadar su ekleyin ve 20 dakika pişirin. *Tuz, karabiber ekleyin ve sıcak servis edin.

Tavuk fondu ne demek?


Tavuk fondu (Fond de volaill): Dana fondundan farkı; tavuk kemikleri, boyun, kanat, sebze, ot ve baharatlar kullanılarak hazırlanır. Bütün malzemeler 2–3 saat kaynatılır ve süzülür. Balık fondu (Fond de poission): Balık kemikleri, kafası, sebze, ot ve baharatlar kullanılarak hazırlanır.

Dana fond ne demek?


Dana fond ne demek?
Dana kemiklerini fırında kurutarak (kızartarak) ve içine aromatik malzeme ilave edip uzun zaman kaynatarak elde edilen, kahverengi koyulaştırılmış (bağlanmış) ana sos.

Tavuk Fondu nedir?


Kahverengi Fond nerelerde kullanılır?


Kahverengi Fond nerelerde kullanılır?
Fond Nedir? Fond Çeşitleri Nelerdir?
- Fond: Çorbaların, sosların, yemeklerin hazırlanmasında kullanılan temel sıvıdır.
- Kahverengi fondlar sığır kemiği ve etlerinden hazırlandığı gibi av hayvanlarından da hazırlanır.
- Ön haşlama (Blanching): Kirli kemikler önce yıkanır.

Kahverengi Fond ne demek?


Tavuk Fondu nasil yapilir?


Tavuk Fondu nasil yapilir?
Tavuk Suyu (ev yapımı için) Su kaynarken oluşan köpük kepçeyle alınır. Kalan malzemeler eklenir, en az 3 saat orta ateşte pişirilir. Süzgeçten geçirilir, isteğe göre tuzlanır. Kendi hazırladığınız et suyu yerine, hazır et suyu ya da bulyon da kullanabilirsiniz.

Aşçılıkta fond ne demek?


Fond: Çorbaların, sosların, yemeklerin hazırlanmasında kullanılan temel sıvıdır. Kemikleri ve etleri kaynatarak, sebzeleri haşlayarak elde edildiği gibi bazen de süt, yağ vb. gibi besin maddeleri de fond olarak kullanılabilir.

Tavuk fondu nedir?


Tavuk fondu nedir?
Fond veya stok, çeşitli çorba, sulu yemek ve sosların temelini oluşturma amacıyla hazırlanan aromalı bir sıvıdır. Hayvan kemiği veya eti, deniz ürünleri veya sebzeleri; su veya şarapta kaynatmak, farklı aromalar için mirpua veya başka aromatikler eklemeyle hazırlanmaktadır.

Tavuk eti nasıl haşlanır?


Bütün tavuğu alacak büyüklükte bir tencere seçin ve tavuğu içine yerleştirin. Tavuğun üzerini geçecek şekilde su ilave edin ve bir yemek kaşığı tuz da eklemeyi unutmayın. Bütün tavuk nasıl pişirilir tencerede kaç dakika kalır dediğinizde bir süre tutun ve 70 dakika geçince tavuğu kontrol edin.
 
Fond, genellikle kemikleri ve etleri kaynatarak veya sebzeleri haşlayarak elde edilen bir aromalı sıvıdır. Ayrıca bazen süt, yağ ve diğer besin maddeleri de fond içerisinde bulunabilir. Fond kelimesi, Fransızca kökenli olup "FOND" yazılırken "FON" şeklinde okunmaktadır.

Fond çeşitleri arasında Sebze Fondu, Tavuk Fondu, Dana Fond, Balık Fondu ve Kahverengi Fond gibi çeşitler bulunmaktadır. Her tür fond farklı malzemeler kullanılarak hazırlanır ve çeşitli yemeklerde kullanılır.

Dondurulmuş fondlar genellikle oda sıcaklığında soğutulduktan sonra kullanımlık kaplara konularak ambalajlanır ve dondurularak saklanır. Hazırlanan fondlar özel kaplara konulup üzerlerine cinsi ve üretim tarihi yazılarak -18°C'de dondurucuda üç-altı ay boyunca saklanabilir.

Sebzeli Fondun hazırlanışı hakkında bilgi vermek gerekirse; bir tencerede tereyağı ile pırasa ve soğanları kavurduktan sonra diğer küp şeklinde kesilmiş sebzeleri ekleyip su ilave ederek pişirirsiniz. Ardından tuz ve karabiber ekleyip sıcak servis edebilirsiniz.

Tavuk Fondu, tavuk kemikleri, boyun, kanat gibi parçalar ile sebzelerin kullanılarak hazırlanan bir fond çeşididir. Balık Fondu ise balık kemikleri, kafası, sebzeler ve baharatlar kullanılarak yapılan bir başka fond çeşididir.

Kahverengi Fond ise genellikle sığır kemiği ve etleri kullanılarak hazırlanan bir fond çeşididir. Av hayvanlarının et ve kemikleriyle de kahverengi fondu hazırlamak mümkündür.

Tavuk Suyu hazırlamak istediğinizde suyun kaynamasından sonra köpükleri alıp malzemeleri ekleyerek en az 3 saat pişirmeniz gerekmektedir. Sonrasında süzgeçten geçirip tuz ekleyerek isteğinize göre kullanabilirsiniz. Hazır et suyu veya bulyon da tercih edebilirsiniz.

Son olarak, aşçılıkta fond veya stok çorba, sos ve yemeklerin hazırlanmasında temel sıvı olarak kullanılan bir malzemedir. Kemikleri, etleri, sebzeleri veya diğer besin maddelerini kaynatarak veya haşlayarak elde edilen bu aromalı sıvı, yemeklere derin lezzetler katar. Tavuk etini haşlamak istediğinizde ise belirli adımları takip ederek lezzetli bir sonuç elde edebilirsiniz.
 

160 gr somon kac kalori?

Mantar tozu ne ise yarar?

  1. Konular

    1. 1.267.809
  2. Mesajlar

    1. 1.664.820
  3. Kullanıcılar

    1. 31.312
  4. Son üye

Geri
Üst Alt