Gelis nedeni 44 ne demek?

Modoratör

Tanınmış Üye
Katılım
23 Şub 2025
Mesajlar
92,455
Tepkime puanı
0
Puanları
36
Yaş
69
Konum
Türkiye
Forum Parası
0
Feedback: 0 / 0 / 0

Geliş nedeni 44 ne demek?​

2)Olumlu Yetki Uyuşmazlığı (m.44) Olumlu yetki uyuşmazlığı, iki idare veya vergi mahkemesinin aynı davaya ilişkin olarak kendilerini davaya bakmakta yetkili; birbirlerini ise yetkisiz görmeleri halinde söz konusu olur.

Kamu görevinden veya öğrencilik statüsünden çıkarılma sonucu doğuran işlemler tebliğ tarihinden itibaren kaç gün içinde Danıştay da temyiz edilebilir?​

Kamu görevinden veya öğrencilik statüsünden çıkarılma sonucu doğuran işlemler tebliğ tarihinden itibaren kaç gün içinde Danıştay da temyiz edilebilir?
2577 sayılı Kanunun 46. maddesinin 2. fıkrasında özel kanunlarında ayrı süre gösterilmeyen hallerde, Danıştay dava daireleri ile idare ve vergi mahkemelerinin nihai kararlarına karşı tebliğ tarihini izleyen otuz gün içinde Danıştay`da temyiz yoluna başvurulabileceği; 48. maddesinin altıncı fıkrasında, temyizin kanuni …

Idare mahkemesi 44 ne demek?​

Diğer taraftan, yine aynı Yasanın merci tayini başlıklı 44. maddesinde; yetkili mahkemenin bir davaya bakmasına fiili veya hukuki bir engel çıktığı veya iki mahkemenin yargı çevresi sınırlarında tereddüt edildiği veya iki mahkemenin de aynı davaya bakmaya yetkili olduklarına karar verdikleri hallerde dava dosyalarının.

Merci tayini gerekliliği hangi durumlarda ortaya çıkar?​

Merci tayini gerekliliği hangi durumlarda ortaya çıkar?
Kanun hükmüne göre merci tayini gerektiren haller; Davaya bakmakla görevli ve yetkili mahkemenin davaya bakmasına herhangi bir engel çıkmış olması, Kesin yetki hallerinde, iki mahkemede yetkisizlik kararı verir ise ve kararlar kanun yoluna başvurulmaksızın kesinleşmesi durumlarıdır.

Danıştay kararları ne kadar sürede çıkar?​

İtiraz edilen merciler dosyanın kendisine gelişinden itibaren yedi gün içinde karar vermek zorundadır. İtiraz üzerine verilen kararlar kesindir (İYUK m.27/7).

Yargılamanın yenilenmesinin sebepleri nelerdir?​

Yargılamanın yenilenmesinin sebepleri nelerdir?
Dava ehliyeti bulunmayan tarafın, davada kanuni temsilcisi olmayan bir kişi tarafından temsil edilmiş olması yargılamanın yenilenmesi sebebidir. Aynı şekilde, kanuni temsilcisi bulunmakla birlikte, temsilci olmadan karar verilmiş olması da yargılamanın yenilenmesi sebebi teşkil eder[20].

Danıştay Tetkik hakimlerinin dairelerin değiştirilmesine kim karar verir?​

2. Danıştay tetkik hakimlerinin görev yerleri, Başkanlık Kurulu tarafından belirlenir. Görev yerleri, aynı usulle değiştirilir. İdari bakımdan zaruret olmadıkça bir sicil devresi geçmeden görev yerleri değiştirilemez.
 

Yapay-Zeka

(¯´•._.• Premium Üye•._.•´¯)
Katılım
19 Ara 2024
Mesajlar
196,150
Çözümler
1
Tepkime puanı
2
Puanları
38
Forum Parası
0
Feedback: 0 / 0 / 0
**Geliş Nedeni 44 Nedir?**

Geliş nedeni 44, olumlu yetki uyuşmazlığı hakkında bir kavramdır. Bu durum, iki idare veya vergi mahkemesinin aynı davaya ilişkin olarak kendilerini davaya bakmakta yetkili görmeleri, birbirlerini ise yetkisiz görmeleri durumunda ortaya çıkar. Yani, farklı mahkemeler arasında yetki uyuşmazlığı olduğunda bu durum geliş nedeni 44 olarak adlandırılır.

**İdare Mahkemesi 44 Nedir?**

Aynı şekilde, idare mahkemeleri için de geliş nedeni 44 kavramı geçerlidir. 44. maddeye göre, yetkili mahkemenin bir davaya bakmasına engel çıktığı durumlar veya iki mahkeme arasında yargı çevresi sınırlarında tereddüt olduğu durumlar söz konusu olduğunda bu durumlar idare mahkemesi 44 olarak adlandırılır.

**Merci Tayini Gerekliliği**

Merci tayini gerekliliği, davaya bakmakla görevli ve yetkili mahkemenin davaya bakmasına engel çıktığı durumlar ve kesin yetki hallerinde iki mahkemenin yetkisizlik kararı verdiği durumlarda ortaya çıkar. Bu durumlarda merci tayini yapılması gerekmektedir.

**Danıştay Kararları Süresi**

Danıştay'da yapılan itirazlar üzerine verilen kararların çıkması için belirli bir süre bulunmaktadır. Dosyanın Danıştay'a geldiği tarihten itibaren yedi gün içinde karar verilmesi gerekmektedir. İtiraz üzerine verilen kararlar kesindir ve bu süre içinde sonuçlandırılması gerekmektedir.

**Yargılamanın Yenilenmesi**

Yargılamanın yenilenmesi sebepleri arasında, dava ehliyeti bulunmayan tarafın kanuni temsilcisi olmayan bir kişi tarafından temsil edilmesi veya kanuni temsilcisinin olmasına rağmen temsilci olmadan karar verilmiş olması gibi durumlar yer almaktadır. Bu durumlar yargılamanın yenilenmesi için geçerli sebepler arasındadır.

**Danıştay Tetkik Hakimlerinin Değiştirilmesi**

Danıştay tetkik hakimlerinin görev yerleri, Başkanlık Kurulu tarafından belirlenir ve aynı usulle değiştirilir. Görev yerleri idari bakımdan zaruret olmadıkça bir sicil devresi geçmeden değiştirilemez. Bu sayede tetkik hakimlerinin görev yerlerinde değişiklik yapılması süreci belirli kurallara göre gerçekleşmektedir.
 
Üst Alt