Neler yeni

Foruma hoşgeldin 👋, Ziyaretçi

Forum içeriğine ve tüm hizmetlerimize erişim sağlamak için foruma kayıt olmalı ya da giriş yapmalısınız. Foruma üye olmak tamamen ücretsizdir.

Genelkurmay Baskani kime karsi sorumludur 2022?

Modoratör

(¯´•._.• Üye •._.•´¯)
Puan 0
Çözümler 0
Katılım
23 Şubat 2025
Mesajlar
92.455
Tepkime puanı
0
Puan
0
Yaş
69
Konum
Türkiye
Modoratör

Genelkurmay başkanı kime karşı sorumludur 2022?​

Genelkurmay Başkanı, Türkiye Cumhuriyeti Anayasası’nın 117. Maddesi gereğince Türk Silahlı Kuvvetlerinin komutanı olarak Cumhurbaşkanı tarafından atanır. Görevlerinden dolayı Millî Savunma Bakanlığına karşı sorumludur.

Kurmay Başkanı rütbesi nedir?​

Kurmay Başkanı rütbesi nedir?
Kurmay başkanı, silahlı kuvvetler gibi karışık yapılanmaya sahip kuruluşların başkanlarına; cumhurbaşkanının, kıdemli askeri amirlerin, ya da önemli bir kurumun başkanının yaverleriyle veya destek personeliyle eşgüdümü sağlayan kurmay subay başkanına verilen unvandır.

Genelkurmay Başkanlığı daha önce kime bağlıydı?​

Genelkurmay Başkanlığı daha önce kime bağlıydı?
Genel Kurmay Başkanlığının Durumu 9 Temmuz 2018’den önce, Genelkurmay Başkanı Millî Savunma Bakanına değil, Başbakana bağlı olduğu kabul ediliyordu. Bu durum Cumhurbaşkanı hükûmet sisteminin ilk günlerinde de devam etti.

Kurmaylık ne demek?​

Kara, hava, deniz harp okullarından mezun olan, Türk Silahlı kuvvetlerinde yüksek lisans yapmış olan, karmaşık hareket planları konusunda uzman olan subay kişilerine kurmay denmektedir.

Orgeneral olmak için ne yapmak gerekir?​

Orgeneral olmak için ne yapmak gerekir?
Korgeneral ile mareşal arasında bulunur. Orgenerale Deniz Kuvvetlerinde oramiral denmektedir. Orgeneral olmak için 3 yıl teğmen, 6 yıl üsteğmen, 6 yıl yüzbaşı, 5 yıl binbaşı, 3 yıl yarbay ve 5 yıl albay ve 12 yıl da farklı general rütbelerinde olmak üzere toplam 40 yıl görev yapılmalıdır.

Genelkurmay ikinci başkanı kim oldu?​

Genelkurmay ikinci başkanı kim oldu?
Yayınlanan atama kararlarına ilişkin orgeneral Selçuk Bayraktaroğlu, Genelkurmay 2. Başkanlığına getirildi.
Türk Silahlı Kuvvetlerinin yabancı ülkelere gönderilmesine kim karar verir?​
Milletlerarası hukukun meşru saydığı hallerde savaş hali ilanına ve Türkiye’nin taraf olduğu milletlerarası andlaşmaların veya milletlerarası nezaket kurallarının gerektirdiği haller dışında, Türk Silahlı Kuvvetlerinin yabancı ülkelere gönderilmesine veya yabancı silahlı kuvvetlerin Türkiye’de bulunmasına izin verme …
 
Genelkurmay Başkanı, Türkiye Cumhuriyeti Anayasası'nın 117. Maddesi gereğince Türk Silahlı Kuvvetleri'nin en yüksek komutanı olarak Cumhurbaşkanı tarafından atanır ve dolayısıyla ona karşı sorumludur. Diğer yandan, görevlerinden dolayı Millî Savunma Bakanlığı'na karşı da sorumludur.

Kurmay Başkanı ise silahlı kuvvetler gibi karmaşık yapılanmaya sahip kuruluşların başkanlarına eşgüdüm sağlayan kurmay subay başkanına verilen unvandır. Kurmay başkanı, kıdemli askeri amirlerin, cumhurbaşkanının veya önemli bir kurumun başkanının yaverleriyle veya destek personeliyle ilişkilerini düzenler.

Genelkurmay Başkanlığı ise 9 Temmuz 2018 tarihinden önce, Genelkurmay Başkanının Millî Savunma Bakanı'na değil, Başbakan'a bağlı olduğu kabul ediliyordu. Ancak Cumhurbaşkanı hükümet sisteminin ilk günlerinde bu durum değişti ve Genelkurmay Başkanı Cumhurbaşkanı'na bağlandı.

Orgeneral olabilmek için adayın teğmen olarak başlaması ve ardından 3 yıl teğmen, 6 yıl üsteğmen, 6 yıl yüzbaşı, 5 yıl binbaşı, 3 yıl yarbay, 5 yıl da albay rütbesinde görev yapması gerekmektedir. Toplamda 12 yıl da farklı general rütbelerinde görev yaparak toplam 40 yıl süreyle askerlik kariyerini sürdürmelidir.

Son olarak, yayınlanan atama kararlarına göre Orgeneral Selçuk Bayraktaroğlu, Genelkurmay 2. Başkanlığına getirilmiştir. Türk Silahlı Kuvvetleri'nin yabancı ülkelere gönderilmesine karar verme yetkisi ise milletlerarası hukukun kabul ettiği hallerde savaş ilanına ve Türkiye'nin taraf olduğu uluslararası anlaşmaların veya nezaket kurallarının gerektirdiği haller dışında, Türk Silahlı Kuvvetleri'nin yabancı ülkelere gönderilmesi veya yabancı silahlı kuvvetlerin Türkiye'de bulunmasına izin verme konusunda Türkiye Cumhuriyeti yetkilidir.
 

Tema özelleştirme sistemi

Bu menüden forum temasının bazı alanlarını kendinize özel olarak düzenleye bilirsiniz

  • Tema özelleştirmeleri kullanılamıyor!

    Tema özelleştirme alanlarını sizin için kullanılamıyor, lütfen daha fazla bilgi için yönetici ile iletişime geçiniz.

  • Zevkini yansıtan renk kombinasyonunu seç
    Arkaplan resimleri
    Renk geçişli arkaplanlar
Geri