Modoratör
Yeni Üye
Gıda katkı maddelerinin toksik etkileri nelerdir?
Katkı Maddelerinin Zararları; Gıdaların doğal lezzetlerinin bozulması. Gıdaların besin öğelerinin kaybolma riski. Gıda maddelerinin raf ömürlerine dikkat edilmediği takdirde gıdalarda zehir riski. Katı maddesi bulunan yiyecekler çok fazla tüketilir ise kişide deri döküntüleri, astım hatta kanser riskini teşvik etmesi.
Gıda endüstrisinde suyun önemi nedir?
Gıda endüstrisinde suyun önemi nedir?
Gıdalarda bulunan su miktarı önemli bir kalite göstergesidir. Çünkü bazı gıdalarda su oranı yüksek olursa hem kalite özellikleri değişir hem de enzim ve mikroorganizmalar tarafından kısa sürede bozulmaya neden olur. Bu nedenle gıdalarda suyun önemi son derece yüksektir.
Gıda katkı maddeleri gerekli midir?
Gıda katkı maddeleri gerekli midir?
Sonuç olarak katkı maddeleri sürdürülebilir bir gıda tedarik zincirinin oluşmasına, çeşitli ürünlere yıl boyu erişim sağlamamıza ve pratik bir şekilde beslenme ihtiyacının karşılanmasına fayda sağlamaktadır.
Gıda katkı maddelerinin toksik etkileri nasıl araştırılır?
Gıda katkı maddesinin KGA değeri tok- sikolojik testlerle saptanır. Deney hayvanlarında öldürücü dozda gıda katkı maddesi verilir. Daha sonra doz tedrici ola- rak azaltılarak doz-cevap ilişkisi araştırılır. Her dozda; gıda katkı maddesinin emilimi, metabolizması ve atılımı incelenir.
Gıda Boyaları sağlığımızı nasıl etkiler?
Gıda Boyaları sağlığımızı nasıl etkiler?
Sentetik gıda boyalarından aşırı dozda tüketilmesi astım, deri döküntüsü, migren, çocuklarda hiperaktifliğe, dikkat ve davranış bozukluğuna, çocuklarda hafıza merkezini etkileyerek öğrenmede zorluk çekilmesine neden olur. Yapay gıda boyalarıyla (sentetik gıda boyaları) ilgili en çarpıcı iddia kansere neden olmasıdır.
Gıda işletmelerinde su hangi amaçla kullanılır?
Gıda işletmelerinde su hangi amaçla kullanılır?
Gıda işletmelerinde su, Ürünün içerisinde (meyve suyu, ayran, meşrubat vb.) Soğutma Isıtma Temizleme gibi amaçlarla kullanılır. Gıda işletmelerinde kullanılan suyun hijyenik açıdan içme suyu kalitesinde olması gerekir.
Gıdalarda su miktarı ne anlama gelir?
Gıdalarda su miktarı % nem olarak ifade edilir. Nem miktarı gıdada da bulunan toplam suyu yani serbest, adsorbe ve bağlı suyun toplamını ifade eder. Gıdalarda suyun önemi, kalitesini, ayrıca enzim ve mikroorganizmalar tarafından bozulma durumunu göstermesi açısından, çok yüksektir.