Gıda zehirlenmesine neden olan etkenler?
Besin kaynaklı hastalıklara/besin zehirlenmelerine neden olan etmenler arasında kimyasal maddeler, doğal besin toksinleri, metaller, tarım ilaçları deterjanlar, plastikler, parazitler ve mikroorganizmalar (bakteri, küf, maya) sayılabilir.
Yiyeceklerde görülen bozulmalar nelerdir?
Yiyeceklerde görülen bozulmalar nelerdir?
Etler: Etin dış yüzeyinin yapışkan bir hal alması / et renginde görülen bozulmalar / toprak kokusu / ekşime ve kokuşma.
Hangisi gıda güvenliğini tehdit eden fiziksel tehlikeler arasında yer alır?
Hangisi gıda güvenliğini tehdit eden fiziksel tehlikeler arasında yer alır?
Fiziksel Tehlikeler Cam, meta, plastik, taş, toprak, tahta parçaları, kıl, kiremit tozu kişisel eşyalar ile gıda olmayıp, yabancı maddeler olarak adlandırılan maddeler gıdaya bulaşır ya da karışırsa ciddi tehlikelere sebep olurlar.
Gıda kaynaklı kimyasal tehlikeler nelerdir?
Gıdalarda kimyasal tehlikelere yol açabilecek maddeleri şöyle sıralayabiliriz.
- Metaller.
- Pestisitler (Tarım ilaçları)
- Deterjanlar.
- Plastikler.
- Gıda Katkı Maddeleri.
- Antibiyotikler ve Hormonlar.
- Doğal Oluşan Bitkisel Zehirler.
- Radyoaktif Elementler ( sezyum, stronsiyum )
Gıda kaynakli riskler nelerdir?
Gıda kaynakli riskler nelerdir?
Gıdalarda bulunan ya da gıdalara sonradan bulaşan veya eklenen kimyasal maddelerden kaynaklı risklerdir.
Gıda Intoksikasyonu nedir?
Gıda Intoksikasyonu nedir?
Gıda Zehirlenmesi (Gıda intoksikasyonu ): Önceden oluşan mikrobiyal toksinleri içeren gıdaların yenmesi sonucu oluşan hastalıklardır.
Gıda zehirlenmesine en çok neden olan unsur?
Aralarında bakterilerin, virüslerin ve parazitlerin bulunduğu bulaşıcı organizmalar ve ve bu organizmalardan kaynaklanan toksinler gıda zehirlenmesinin en yaygın nedenleri arasında bulunur. Bulaşıcı organizmalar veya toksinleri, gıdaları işleme ya da üretim aşamalarının herhangi bir noktasında kirletebilir.
Yiyeceklerin bozulmasına sebep olan nedir?
Yiyeceklerin bozulmasına sebep olan nedir?
Yiyeceklerin bozulmasına mikroorganizmalar denen çok küçük canlılar sebep olur. Bunların başında da bakteriler gelir. Bu çeşit bozulmalar, küflenme, çürüme ve mayalanmayla kendini gösterir. Örneğin, ekmeğin küflenmesi, sebze ve meyvelerin çürümesi, yoğurdun, üzüm suyunun kabarması ve küflenmesi v.b. gibi.