Gözleme kime ait?
Gözleme (közleme), Türk ekmeklerinin en önemli terimlerinden biridir. Selçuklular döneminde közde pişirilen ekmek anlamına gelen "Közmen", gözleme manasında kullanılan ilk deyimlerdendir.
Gözleme hangi yöreye ait?
Gözleme hangi yöreye ait?
Gözleme
Ülke(ler) | Türkiye
Tipi | Hamur işi
Gözlemenin içine ne girer?
Gözlemenin içine ne girer?
Peynirlisi, ıspanaklısı, patateslisi hatta şekerlisi… Damak zevkine göre çok çeşitli halde hazırlanabilen gözleme, pratik ve leziz bir yoldan doymanın anahtarı gibi.
Yağlı gözleme hangi yöreye ait?
Yağlı gözleme(Bartın, Kurucaşile yöresinden)
Gözleme nasıl yumuşak olur?
Gözleme nasıl yumuşak olur?
- Öncelikle ılık su ve kuru mayayı karıştırdıktan sonra geniş bir karıştırma kabına alın.
- Ardından tuz ve azar azar eklediğiniz un ilavesiyle hamuru toparlanana kadar yoğurun.
- Oluşan yumuşak kıvamlı hamuru, üzerini nemli bir bezle örttükten sonra oda ısısında 30 dakika kadar dinlendirin.
Bartın gözlemesi nasıl yapılır?
Bartın gözlemesi nasıl yapılır?
Çıtır Yağlı Gözleme (Meşhur Bartın Gözlemesi) Tarifi Nasıl Yapılır?
- Un su ve tuzdan ele yapışmayacak sertlikte bi hamur elde edilir.
- 10- 15 dakika hamur dinlendirilir.
- Mandalinadan az büyük hamurlar elde edilir.
- 5 dakika bezelenmiş hamurlarda üzeri örtülüp dinlendirilir.
- Tezgaha un serpilip bezenin biri alınır.
Gözlemenin içinde neler olur?
Patatesli Gözleme Tarifi:
- 1 su bardağı ılık su.
- 1 su bardağı ılık süt.
- 1 su bardağı sıvı yağı
- 1 paket instant maya (10 gr)
- 1 su bardağı yoğurt.
- 1 paket kabartma tozu (10 gr)
- 1 yemek kaşığı tuz.
- 7 su bardağı un+ yarım su bardağından 1 parmak fazla un.
Yumuşak bir gözleme hamuru nasıl yapılır?
Yumuşak bir gözleme hamuru nasıl yapılır?
Gözleme nasıl katlanır?
Gözleme nasıl katlanır?
Önce uzun kenarların birini orta bölüme doğru katlayın. Ardından diğer uzun kenar için de aynı işlemi gerçekleştirin. Daha sonra kuyruk kısımlarını ortaya doğru üst üste katlayın. Yufkayı klasik gözleme şekli olan dikdörtgen şekline getirin.
Gözleme kelimesinin sözlük anlamı nedir?
Gözlemeyi her ne kadar sacda yağda kızartılan ve içerisine nevaleler konularak lezzeti çayla katmerlenen bir hamur işi olarak tanısak da, 15.yy'dan beri saray mutfaklarında ve İstanbul-Anadolu mutfaklarında açılan ufak yufkalara kıyma, mantar, ıspanak, peynir, közlenmiş patlıcan, ot kavurmaları, patates, rezene.