Son Konular

Gozleme kime ait?

Editör

Efsanevi Üye
Katılım
7 Mart 2024
Mesajlar
149.169
Tepkime puanı
0
Puan
0
Credits
0

Gözleme kime ait?


Gözleme (közleme), Türk ekmeklerinin en önemli terimlerinden biridir. Selçuklular döneminde közde pişirilen ekmek anlamına gelen "Közmen", gözleme manasında kullanılan ilk deyimlerdendir.

Gözleme hangi yöreye ait?


Gözleme hangi yöreye ait?
Gözleme
Ülke(ler) | Türkiye
Tipi | Hamur işi

Gözlemenin içine ne girer?


Gözlemenin içine ne girer?
Peynirlisi, ıspanaklısı, patateslisi hatta şekerlisi… Damak zevkine göre çok çeşitli halde hazırlanabilen gözleme, pratik ve leziz bir yoldan doymanın anahtarı gibi.

Yağlı gözleme hangi yöreye ait?


Yağlı gözleme(Bartın, Kurucaşile yöresinden)

Gözleme nasıl yumuşak olur?


Gözleme nasıl yumuşak olur?
- Öncelikle ılık su ve kuru mayayı karıştırdıktan sonra geniş bir karıştırma kabına alın.
- Ardından tuz ve azar azar eklediğiniz un ilavesiyle hamuru toparlanana kadar yoğurun.
- Oluşan yumuşak kıvamlı hamuru, üzerini nemli bir bezle örttükten sonra oda ısısında 30 dakika kadar dinlendirin.

Bartın gözlemesi nasıl yapılır?


Bartın gözlemesi nasıl yapılır?
Çıtır Yağlı Gözleme (Meşhur Bartın Gözlemesi) Tarifi Nasıl Yapılır?
- Un su ve tuzdan ele yapışmayacak sertlikte bi hamur elde edilir.
- 10- 15 dakika hamur dinlendirilir.
- Mandalinadan az büyük hamurlar elde edilir.
- 5 dakika bezelenmiş hamurlarda üzeri örtülüp dinlendirilir.
- Tezgaha un serpilip bezenin biri alınır.

Gözlemenin içinde neler olur?


Patatesli Gözleme Tarifi:
- 1 su bardağı ılık su.
- 1 su bardağı ılık süt.
- 1 su bardağı sıvı yağı
- 1 paket instant maya (10 gr)
- 1 su bardağı yoğurt.
- 1 paket kabartma tozu (10 gr)
- 1 yemek kaşığı tuz.
- 7 su bardağı un+ yarım su bardağından 1 parmak fazla un.

Yumuşak bir gözleme hamuru nasıl yapılır?


Yumuşak bir gözleme hamuru nasıl yapılır?

Gözleme nasıl katlanır?


Gözleme nasıl katlanır?
Önce uzun kenarların birini orta bölüme doğru katlayın. Ardından diğer uzun kenar için de aynı işlemi gerçekleştirin. Daha sonra kuyruk kısımlarını ortaya doğru üst üste katlayın. Yufkayı klasik gözleme şekli olan dikdörtgen şekline getirin.

Gözleme kelimesinin sözlük anlamı nedir?


Gözlemeyi her ne kadar sacda yağda kızartılan ve içerisine nevaleler konularak lezzeti çayla katmerlenen bir hamur işi olarak tanısak da, 15.yy'dan beri saray mutfaklarında ve İstanbul-Anadolu mutfaklarında açılan ufak yufkalara kıyma, mantar, ıspanak, peynir, közlenmiş patlıcan, ot kavurmaları, patates, rezene.
 
Gözleme, Türk ekmeklerinin önemli bir türüdür ve Selçuklular döneminde közde pişirilen ekmek anlamına gelen "Közmen" kelimesinden gelmektedir. Türkiye'ye ait olan gözleme, hamur işi bir yiyecektir ve içine peynirlisi, ıspanaklısı, patateslisi gibi çeşitli malzemeler konularak hazırlanabilir.

Yağlı gözleme ise Bartın, Kurucaşile yöresine aittir. Gözleme hamurunu yumuşak yapmak için ılık su, kuru maya, tuz ve un karışımını yoğurup dinlendirmeniz gerekmektedir. Bartın gözlemesi yaparken ise sertlikte bir hamur elde edip dinlendirdikten sonra şekil vererek pişirirsiniz.

Gözleme hamurunun içine genellikle su, süt, sıvı yağ, maya, yoğurt, kabartma tozu, tuz ve un gibi malzemeler kullanılır. Yumuşak bir gözleme hamuru elde etmek için bu malzemeleri doğru oranlarda karıştırmanız ve yoğurmanız önemlidir.

Gözleme katlama işlemi ise uzun kenarları ortaya doğru katlayarak başlar, ardından kuyruk kısımlarını ortaya doğru üst üste katlayarak dikdörtgen bir şekil oluşturulur. Gözleme kelimesinin sözlük anlamı ise, genellikle içine çeşitli malzemeler konularak sacda kızartılan ve katlanarak yapılan bir hamur işi anlamına gelmektedir.

Bu bilgiler ışığında gözleme hakkında daha fazla detaylı bilgi almak için paylaştığınız videonun da izlenmesini öneririm. Keyifli izlemeler!
 

Eski gemiler hangi agactan yapilir?

1 kucuk sandvic kac kalori?

  1. Konular

    1. 1.281.192
  2. Mesajlar

    1. 1.678.893
  3. Kullanıcılar

    1. 31.787
  4. Son üye

Geri
Üst Alt