haberci
Efsanevi Üye
Güneydoğu anadolu bölgesinde üretilen ürünler
Buğday : Bölgedeki tarım alanlarının yarısından fazlasında buğday ekilir azami ekim alanına sahip Şanlıurfa 'yı Diyarbakır izler
Arpa : Bölgede yetiştirilen diğer önemli tahıl olan arpa, en fazla Şanlıurfa, Siirt ve Adıyaman 'da yetiştirilir
Pamuk : Bölgede en fazla ekilen endüstri bitkileri aralarında yer alan pamuk, halen sulanmakta olan Akçakale ve Gaziantep 'te yetiştirilir
Kırmız Mercimek : Kuraklığa dayanıklı bir baklagildir Türkiye üretiminin tamamına yakınını bu alan sağlar En çok Şanlıurfa ve Gaziantep 'te yetiştirilir
Susam : Eksik bir alanda ekimi yapılmaktadır Fakat üretimi alan için yük taşır
Çeltik : Siverek 'te yetiştirilmektedir
Antep Fıstığı : Bölgenin karakteristik ürünüdür Üretimin % 90 'ı bu bölgede gerçekleşir
Üzüm : Bilhassa Gaziantep çevresinde bağcılık gelişmiştir Üretilen üzüm yaş olarak tüketilmesinin yanı sıra pekmez, pestil ya da içki yapımında kullanılır
Zeytin : Akdeniz ikliminin etkileri görülen Gaziantep yöresinde Kilis ve Islahiye çevresinde yetiştirilir
Tütün : Sulandırma ile birlikte ekim alanları genişlemektedir Üretimde Adıyaman ve Batman önde gelir
Sebze : Sulanabilen alanlarda domates, biber, patlıcan gibi çeşitli sebzeler yetiştirilmektedir
Meyve : Bölgenin karpuz üretiminde öbür bir yeri vardır Özellikle Diyarbakır çevresinde ağırlığı 20 kg 'ı aşan karpuz yetiştirilmektedir *
Buğday : Bölgedeki tarım alanlarının yarısından fazlasında buğday ekilir azami ekim alanına sahip Şanlıurfa 'yı Diyarbakır izler
Arpa : Bölgede yetiştirilen diğer önemli tahıl olan arpa, en fazla Şanlıurfa, Siirt ve Adıyaman 'da yetiştirilir
Pamuk : Bölgede en fazla ekilen endüstri bitkileri aralarında yer alan pamuk, halen sulanmakta olan Akçakale ve Gaziantep 'te yetiştirilir
Kırmız Mercimek : Kuraklığa dayanıklı bir baklagildir Türkiye üretiminin tamamına yakınını bu alan sağlar En çok Şanlıurfa ve Gaziantep 'te yetiştirilir
Susam : Eksik bir alanda ekimi yapılmaktadır Fakat üretimi alan için yük taşır
Çeltik : Siverek 'te yetiştirilmektedir
Antep Fıstığı : Bölgenin karakteristik ürünüdür Üretimin % 90 'ı bu bölgede gerçekleşir
Üzüm : Bilhassa Gaziantep çevresinde bağcılık gelişmiştir Üretilen üzüm yaş olarak tüketilmesinin yanı sıra pekmez, pestil ya da içki yapımında kullanılır
Zeytin : Akdeniz ikliminin etkileri görülen Gaziantep yöresinde Kilis ve Islahiye çevresinde yetiştirilir
Tütün : Sulandırma ile birlikte ekim alanları genişlemektedir Üretimde Adıyaman ve Batman önde gelir
Sebze : Sulanabilen alanlarda domates, biber, patlıcan gibi çeşitli sebzeler yetiştirilmektedir
Meyve : Bölgenin karpuz üretiminde öbür bir yeri vardır Özellikle Diyarbakır çevresinde ağırlığı 20 kg 'ı aşan karpuz yetiştirilmektedir *