Gürültü kirliliği nelerdir?
Gürültü kirliliği veya diğer adıyla ses kirliliği, insan veya hayvan yaşamını olumsuz etkileyen, dengesini bozan her türlü insan, hayvan ya da makine kaynaklı ses oluşumudur. Gürültü kirliliğinin en yaygın biçimlerinden biri, özellikle motorlu araçların neden olduğu kirliliktir.Gürültü kirliliği için ne yapmalıyız?
İnsanların toplu olduğu yerlerde alçak sesle konuşulmalıdır. Radyo dinlerken ve televizyon izlerken sesin kısık olmasına dikkat etmeliyiz. Seyyar satıcıların yüksek sesle bağırarak ürün satmaları engellenmelidir. Ses kirliliğine neden olan iş yerleri, fabrika ve sanayi siteleri şehir dışına çıkarılmalıdır.Gürültü kirliliğini önlemek için neler yapılabilir 3 sınıf?
Ses kirliliğine karşı alınacak olan önlemler
- Alet ve makinelerin yapımında gürültü oranını düşürmek,
- Motorlu taşıtlarda TSE kalitesinde susturucu kullanmak,
- Şehir içinde gürültü çıkaran fabrika ve atölyelerin kurulmasına izin vermemek, var olan fabrikaları şehir dışına taşımak,
- Şehir trafiğini düzenlemek,
Ses kirliliğine neden olan faktörler nelerdir?
Gürültü Kirliliğinin Nedenleri Gürültü kirliliğine sebep olan diğer etkenler arasında çeşitli beyaz eşyalar, ev aletleri, araba alarmları, acil durum sirenleri, fabrika makineleri, yapım ve onarım çalışmaları, ses çıkaran hayvanlar, ses sistemleri, hoparlörler ve konuşan insanlar sayılmaktadır.Ses gürültü kirliliği nedir nasıl önlenir?
Okulda gürültü kirliliği nasıl önlenir?Öncelikle duvarların zemin ve tavan ile bağlantısının sağlanması için kenar profilleri ses yalıtım bandı ya da macun ile bağlantısı yapılır. Daha sonra ise çerçeve profiller taşıyıcı görevini görebilmesi için sıkılaştırma elemanları ile sağlamlaştırılır.
Kara yolu, deniz yolu, demir yolu ve hava yolu gürültüleri. Araç, gereç ve makineler ile iş yerlerindeki çeşitli faaliyetlerden doğan gürültüler. Yol ve bina yapım işlerinin ve yapım makinelerinin gürültüleri. İnsan etkinliklerine ilişkin gürültüler (Yüksek sesle konuşma, spor ve atış alanları, müzik sesleri vb.)
Gürültüye maruz kalan kişilere yönelik alınması gereken önlemler ;
- Gürültüye maruz kalan kişinin, sese karşı iyi izole edilmiş bir bölme içine alınması,
- Gürültülü ortamdaki çalışma süresinin kısaltılması,
- Gürültüye karşı etkin kişisel koruyucu kullanmak.
Ses kirliliği yapan olaylar nelerdir?
Yüksek sesli müzik, televizyon sesi, telefonla yüksek sesli konuşan insanların sesleri, trafik gürültüsü, günlük hayatta sık sık duyduğumuz ve kulağımızın aşina olduğu seslerdendir. Ancak zaman zaman bu sesler, ses olma durumunu aşarak gürültüye neden olur.