Keşfet

Hesap calmak suc mu?

Zeberus

Yönetici
(¯´•._.• Webmaster •._.•´¯)
Katılım
27 Ara 2022
Mesajlar
341,813
Tepkime puanı
312
Puanları
83
Forum Coin
9

Hesap çalmak suç mu?​

Sosyal Medya hesabının çalınması suçu Türk Ceza Kanununun ‘Bilişim Alanında Suçlar’ başlığı altında düzenlenir. Türk Ceza Kanununun 243. maddesine göre; ‘Bir bilişim sisteminin bütününe veya bir kısmına, hukuka aykırı olarak giren veya orada kalmaya devam eden kimseye bir yıla kadar hapis veya adli para cezası verilir.

Hırsızlık para cezasına çevrilir mi?​

Basit hırsızlık suçu açısından suçun para cezasına çevrilmesi mümkün olsa da suçun nitelikli halleri, belirtilen bu bir yıllık sürenin çok üstündedir. Bu bakımdan suçun nitelikli halinin para cezasına çevrilmesi, ceza indirimleri ile mümkün olabilmektedir.
Ilk kez hırsızlık yapan ne kadar ceza alır?
Ancak hırsızlık suçunu ilk işleyen kimse hakkında ceza verilmemesi yönünde bir karar verilmeyecektir. Hırsızlık suçunu işleyen kimse basit hırsızlık suçunu işlemiş ise 1 yıldan 3 yıla kadar, hırsızlık suçunun nitelikli halini işlemiş ise 3 yıldan 7 yıla kadar belirlenecek olan hapis cezası ile cezalandırılacaktır.
Hırsızlık ne kadar ceza alır?
Hırsızlık suçunun bir hukuki ilişkiye dayanan alacağı tahsil amacıyla işlenmesi halinde fail 2 aydan 1 yıla kadar hapis veya adli para cezası ile cezalandırılır.

Instagram hesabı çalmak suç mu?​

Sosyal medya hesabı çalınan kimsenin kendisi aleyhine haberi olmadan video ya da resim paylaşılması veya sahte bir başka hesaptan başkasına ait bilgilerin sızdırılması internet yoluyla özel hayatın gizliliğinin ihlali suçunu oluşturmaktadır. Bu suç Türk Ceza Kanunu’nun 134. Maddesinde düzenlenmiştir.

Hesap çalmanın para cezası ne kadar?​

Madde 244 (4) ‘de Yukarıdaki fıkralarda tanımlanan fiillerin işlenmesi suretiyle kişinin kendisinin veya başkasının yararına haksız bir çıkar sağlamasının başka bir suç oluşturmaması halinde, iki yıldan altı yıla kadar hapis ve beşbin güne kadar adlî para cezasına çarptırılır.
Hırsızlık olayında polis ne yapar?
– Müşteki ile olayla ilgili ön görüşme yapılır. – Hırsızlık olayının nasıl fark edildiği tespit edilir. – Şüpheli var ise parmak izleri alınacağından muhafaza altına alınır. – Hırsızlık olayını fark ettiğiniz andan itibaren ilgili ekip/ekipler gelinceye kadar hiçbir şeye dokunulmamalı.
Hırsızlıkla suçlanan işçi ne yapmali?
4857 sayılı İş Kanunu’na göre, “İşçinin, işverenin güvenini kötüye kullanmak, hırsızlık yapmak, işverenin meslek sırlarını ortaya atmak gibi doğruluk ve bağlılığa uymayan davranışlarda bulunması” haklı nedenle tazminatsız derhal feshi gerektirir.
(2) Fiilin kanunla suç olmaktan çıkarılması halinde, bu suçtan mahkumiyete ilişkin adli sicil ve arşiv kayıtları, talep aranmaksızın tamamen silinir.
Delilin whatsapp, facebook, twitter veya instagram gibi sosyal medya üzerinden herkesin görebileceği ve erişiminde gizlilik ihlalini oluşturmayacak şekilde kolay olması sonucunda elde edilmesiyle mahkemede ispat aracı olarak kullanılması mümkündür.
Instagram hesap çalınması hangi suç?
Bilişim sistemine girme suçu, bilişim suçları içerisinde işlenmesi en basit olan suç tipidir. Örneğin, bir kişinin facebook, twitter, instagram, e-mail adreslerine izni olmadığı halde kullanıcının şifresini veya diğer güvenlik önlemlerini devre dışı bırakarak erişmek bilişim sistemine girme suçu olarak cezalandırılır.
Facebook hesabı çalmanın cezası nedir?
Bu gizlilik ihlâli haberleşme içeriklerinin kaydı suretiyle gerçekleşirse, bir yıldan üç yıla kadar hapis cezasına hükmolunur. (2) Kişiler arasındaki haberleşme içeriklerini hukuka aykırı olarak ifşa eden kimse, bir yıldan üç yıla kadar hapis cezası ile cezalandırılır.

Hırsızlık yapan kişiyi nereye şikayet edilir?​

Şikâyet Süreci Hırsızlık suçu mağduru olduysanız en yakınınızdaki karakola veya savcılığa başvurabilirsiniz. Önemli evrakınızın (çek defteri, kredi kartı nüfus cüzdanı gibi) çalınması halinde durumu derhal ilgili bankalara veya kurumlara bildirmeniz gerekmektedir.

Hırsızlık yaparsak ne olur?​

Hırsızlık suçu ile fail mağdurun malvarlığını azaltır veya tamamen elinden alır. Malvarlığına karşı işlenen bir suç olduğundan “Malvarlığına Karşı Suçlar” bölümünde TCK’nın 141-147. maddeleri arasında düzenlenmiştir.
 
Üst Alt