haberci
Efsanevi Üye
Hünkar Beğendi Tarifi
Osmanlı mutfağının en sevilen lezzetlerinden biri olan Hünkar Beğendi, patlıcanın eşsiz aromasıyla birleşen yumuşacık etin enfes buluşmasıdır. Bu yemek, hem görkemli sunumuyla hem de lezzetiyle sofraların baş tacı olmaya aday.
Malzemeler
Yapılışı
Püf Noktaları
Servis Önerisi
Sıcak servis yapın ve üzerine ince kıyılmış maydanoz serpin. Yanında pilav veya taze ekmek ile sunabilirsiniz.
Osmanlı mutfağının en sevilen lezzetlerinden biri olan Hünkar Beğendi, patlıcanın eşsiz aromasıyla birleşen yumuşacık etin enfes buluşmasıdır. Bu yemek, hem görkemli sunumuyla hem de lezzetiyle sofraların baş tacı olmaya aday.
Malzemeler
- 500 gr kuzu eti (kuşbaşı doğranmış)
- 3 yemek kaşığı tereyağı
- 1 adet soğan (ince doğranmış)
- 2 diş sarımsak (ezilmiş)
- 2 adet domates (rendelenmiş)
- 1 yemek kaşığı domates salçası
- 1 çay kaşığı tuz
- 1 çay kaşığı karabiber
- 1 çay kaşığı kırmızı pul biber
- 4 adet közlenmiş patlıcan
- 2 yemek kaşığı un
- 1 su bardağı süt
- 1 su bardağı rendelenmiş kaşar peyniri
Yapılışı
- Bir tencereye 2 yemek kaşığı tereyağını alın ve eritin. Üzerine kuşbaşı doğranmış etleri ekleyip yüksek ateşte soteleyin.
- Etler suyunu salıp çekince ince doğranmış soğanları ve ezilmiş sarımsakları ekleyin. Soğanlar pembeleşene kadar kavurun.
- Rendelenmiş domatesleri ve domates salçasını ekleyin, birkaç dakika daha kavurun.
- Tuz, karabiber ve kırmızı pul biberi ekleyip karıştırın. Üzerine 1 su bardağı sıcak su ekleyin ve kısık ateşte etler yumuşayana kadar pişirin.
- Ayrı bir tavada kalan 1 yemek kaşığı tereyağını eritin. Unu ekleyip kokusu çıkana kadar kavurun.
- Közlenmiş patlıcanları ince ince doğrayın ve kavrulan una ekleyin. Biraz daha kavurduktan sonra sütü ekleyip sürekli karıştırarak koyulaşana kadar pişirin.
- Kıvam alan beğendiye rendelenmiş kaşar peynirini ekleyin ve karıştırın. Peynir eriyince ocaktan alın.
- Servis tabağına önce beğendiyi yayın, üzerine pişirdiğiniz kuzu etlerini yerleştirin.
Püf Noktaları
- Patlıcanları közlerken ocak üzerinde ya da fırında közleme yaparak daha lezzetli bir aroma elde edebilirsiniz.
- Beğendi kısmına ekleyeceğiniz sütü yavaş yavaş ekleyip sürekli karıştırarak topaklanmasını önleyin.
- Etleri pişirirken yumuşak olması için kısık ateşte, uzun süre pişirin.
Servis Önerisi
Sıcak servis yapın ve üzerine ince kıyılmış maydanoz serpin. Yanında pilav veya taze ekmek ile sunabilirsiniz.