haberci
Meraklı Üye

Negev Ben-Gurion Üniversitesi'nden Prof. Dr. Yaakov Garb liderliğindeki bir araştırma ekibi, İsrail-ABD işbirliğiyle kurulan yardım dağıtım merkezlerinin Gazze'deki sivil bölgelerden uzak ve erişimi zor noktalara taktiksel olarak yerleştirildiğini ortaya koydu. Bu merkezlerin, Filistinli sivillere yönelik baskıyı meşrulaştırmak için kullanıldığı belirlendi.
Negev Ben-Gurion Üniversitesi'nde görev yapan Prof. Dr. Garb ve Harvard Üniversitesi iş birliğiyle gerçekleştirilen araştırma, Gazze İnsani Yardım Vakfı'nın sözde yardım merkezlerindeki sorunları detaylı bir şekilde ele aldı. Yardım noktalarının coğrafi konumları ve İsrail'in askeri kontrol unsurlarına olan uzaklığı incelenerek, merkezlerin sivil nüfusa etkisi araştırıldı.
Yapılan araştırmada, İsrail'in saldırıları ve yardım noktalarının stratejik konumlandırılmasının Filistinli sivil ölümlerini artırdığı ortaya konuldu. Yardım merkezlerinin, insani yardım faaliyetlerine destek olmak yerine, askeri amaçlara hizmet ettiği vurgulandı. Bu durumun, Filistinli sivillere yönelik baskı unsuru olarak kullanıldığı belirtildi.
Araştırmada, Gazze İnsani Yardım Vakfı'na ait merkezlerin bilinçli bir şekilde uygun olmayan bölgelere kurulduğu ve bu durumun kaos yaratılarak İsrail'in saldırılarını haklı çıkarmak için kullanıldığı ifade edildi. Bunun sonucunda, sivillerin yardıma erişiminde yaşadığı zorluklar ve engeller ele alındı.
Yardım merkezlerinin çoğunun İsrail ordusu tarafından "güvenlik tampon bölgesi" ilan edilen yerlerde bulunduğu ve sivillerin bu bölgelere giriş yaparken zorluklar yaşadığı belirtildi. Araştırmada, Filistinlilerin güvenliğini korumaya yönelik herhangi bir önlemin alınmadığı ve temel ihtiyaçların karşılanmadığına dikkat çekildi.
Yardım merkezlerinin, insani yardım mantığı yerine kontrol odaklı bir yapıya sahip olduğu ve sivillere yönelik yardımın gerçekleşmediği vurgulandı. Bu merkezlerin, düzensizlik ve kargaşaya zemin hazırladığı belirtildi. Araştırmacılar, bu yapıların asıl amacının insani ilkeleri göz ardı etmek ve başka amaçlar doğrultusunda hareket etmek olduğunu ifade etti.