Modoratör
Tanınmış Üye
Reputation:
Işyeri maaş bordrosu vermiyor ne yapmalıyım?
İş Kanunu Madde 102 Madde düzenlemesinden anlasildigi üzere maaş bordrosu düzenlememek ya da işçisine vermemek idari para cezası ile cezalandırılmaktadir. Bu ceza tutarı ihlal edilen her ay için ayrı ayrı uygulanacağı yine madde metninden anlaşılmaktadır.Bordro imzalamak zorunlu mu?
Bordro imzalamak zorunlu mu?Ücret bordrolarının temel amacı aylık prim ve hizmet belgelerinde düzenlenmeyen ayrıntıları(Fazla Mesai, hafta tatili, icra kesintisi, agi, gelir vergisi vb.) kamu kurumlarına sunulmak üzere ve ibraz etmek üzere düzenlenmesidir. Bu belge işveren tarafından düzenlenir, imza şartı varsa işçiye imzalatılması zorunludur.
Imzalı maaş bordrosu nereden alınır?
e-Devlet sistemi içerisinde yer alan e-Bordro uygulaması sayesinde maaş bordroları internet üzerinden sorgulanabiliyor.Imzalı bordro kesin delil midir?
Imzalı bordro kesin delil midir?İşçinin imzasını taşıyan bordro sahteliği ispat edilinceye kadar kesin delil niteliğindedir.
Maaş bordrosunun altına ne yazılır?
"102/e-5 İşverenler tarafından ibraz edilen aylık ücret tediye bordrosunda; işyerinin sicil numarası, bordronun ilişkin olduğu ay, sigortalının adı, soyadı, sigortalının sosyal güvenlik sicil numarası, ücret ödenen gün sayısı, sigortalının ücreti, ödenen ücret tutarı ve ücretin alındığına dair sigortalının imzasının …Bordro sahteliği nasıl ispat edilir?
Bordro sahteliği nasıl ispat edilir?İşçinin imzasını taşıyan bordro sahteliği ispat edilinceye kadar kesin delil niteliğindedir. Sahte olduğu ispat edilmemiş ücret bordrosunda yazılı hususların aksi, ancak yazılı deliller ile ispat edilebilir.
Maaş dekontu nedir?
İşverenin çalışanlara ödediği ücretlerin tüm vergi ve kesintilerle birlikte kaydedildiği, işveren tarafından her ay periyodik olarak düzenlenen resmi belgeye maaş bordrosu denir. Aylık kazancın resmi olarak ispatlanmasını sağlayan bir evraktır.Maaş bordrosunda nelere dikkat edilmeli?
Maaş bordrosunda nelere dikkat edilmeli?Sosyal Sigortalar ve Genel Sağlık Sigortası Kanunu'na göre maaş bordrosunda bulunması gereken hususlar nelerdir?
- İşyerinin sicil numarası
- Bordronun ilişkin olduğu ay ve dönem.
- Sigortalının adı ve soyadı
- Sigortalıya ait sosyal güvenlik sicil numarası
- Ücret ödenen toplam gün sayısı
- Sigortalının ücreti.
- Ödenen ücret miktarı