Kalp Sağlığı ve Beslenme İlişkisi

  • Konuyu Başlatan Konuyu Başlatan SoruCevap
  • Başlangıç tarihi Başlangıç tarihi
S

SoruCevap

Guest
Kalp ve damar hastalıklarından korunma ya da tedavi için ülkü kiloda olmanın birinci sırada olduğunu biliyor muydunuz?

Dünya genelinde doğal yolla olan ölümlerin %48'i kalp ve damar hastalıkları sebebi ile olmaktadır. Bu oranı azaltmak için beslenme sistemimizi ve ömür alışkanlıklarımızı değiştirmemiz gerekmektedir.

Pekala Kalp-damar hastalıkları için risk faktörleri nelerdir?

Kolesterol:Kalp ve damar sıhhatimiz için risk faktörü olarak kolesterol birinci sırada yer alır. Yapılan araştırmalarda bedendeki makus kolesterolün yani LDL'nin 130 mg/dl'nin üzerinde bulunması kalp sıhhatini önemli manada etkileyen faktörlerden biridir. Genel itibariyle, kandaki toplam kolesterolün, 200 mg/dl'nin üzeri kıymetlerde olması kalp sıhhatini tehdit eden değerli bir öge olarak karşımıza çıkmaktadır. Âlâ kolesterolün yani HDL'nin 40mg/dl'nin altında olması kalp sıhhati açısından değerli bir risk faktörü olarak ortaya koyulmaktadır.

Kolesterolümüzü yükselten nedir?

Doymuş yağların diyette fazla tüketilmesi

Çok fazla beyaz ekmek tüketimi

Balık tüketiminin azlığı, ağır kırmızı et tüketimi
Bu faktörlerin her biri kolesterolü yükseltmektedir. Kolesterol dışında sigara tüketimi, gerilim, hareketsiz ömür usulü, obezite, genetik faktörler ve yaş faktörünü de kalp-damar hastalıklarının risk faktörlerinden sayabiliriz. Pekala nasıl beslenerek kolesterolümüzü düşürebilir ve kalp-damar sıhhatimizi düzgüne götürebiliriz birlikte inceleyelim.

Taze besinler tüketelim, zeytinyağını beslenmemize katalım
Dünya genelinde en çok benimsenen ve kalp sıhhati için en yararlı olan gerçek beslenme formu, Akdeniz tipi beslenme alışkanlığıdır. Akdeniz tipi beslenme alışkanlığı; tahıl, kurubaklagil, taze sebze-meyve, balık, zeytinyağı bakımından zengindir. Et süt ve süt eserleri tüketimi daha azdır. Akdeniz tipi beslenme tekli doyamamış yağ asidi, posa, kompleks karbonhidrat içeriği yüksek, doymuş yağ, kolesterol ve kolay karbonhidrat içeriği düşüktür. Haftada bir iki sefer balık, tavuk, yumurta önerilmektedir. En değerlisi günlük beslenmede zeytinyağı kullanımı tercih edilmelidir.

Tuz tüketimine dikkat!
Günlük beslenmemizde kalp sıhhatimiz için tuz tüketimimiz 5 gramı yani bir tatlı kaşığını geçmemelidir.

Tam tahıllı eserleri tercih edin!
Beyaz ekmek yerine tam tahıl içeren koyu renkli ekmekler tüketilmelidir. Günlük beslenmede; yulaf, çavdar, arpa üzere besin kümeleri, kurubaklagil üzere tahıl kümeleri eksik edilmemelidir, zira bu besinlerin içinde yüksek mineral, vitamin ve posa içerikleri bulunmakta, bu içerikler kalp sıhhatini da olumlu etkilemektedir.

Günlük 2,5-3 Lt su tüketin!
!! Son olarak uyku saatlerinize dikkat etmeli ve kesinlikle hareketli yaşama geçiş yapmalı, sporu hayatınıza dahil etmelisiniz!
 
S

Şeffaf Plak Tedavisi Nedir?

S

Duruş ve Pelvik Taban Sağlığı

  1. Konular

    1. 1.266.905
  2. Mesajlar

    1. 1.663.911
  3. Kullanıcılar

    1. 31.312
  4. Son üye

Geri
Üst Alt