➢Bunun etkili bazı faktörler de dikkate alınmalıdır. ➢Talep Hacmi ➢Üretim Tekniği ➢Kuruluş Yeri Özellikleri ➢Finansman Kaynakları ➢Kârlılık Durumu ➢Dağıtım Kanalları ve Giderler Alternatif Kapasite, ➢Atıl Kapasite ➢Diğer Faktörler (Hammadde, yardımcı maddeler vb.)Efektif kapasite ne demek?
Bir şeyi içine alma, sığdırma sınırı, kapsama gücü.Birim başına değişmez ve değişir giderler toplamının en az olduğu kapasiteye ne ad verilir?
Optimum kapasite; birim başına değişmez ve değişir giderler toplamının en az olduğu kapasitedir.Pratik kapasite ile fiili kapasite arasındaki farka ne ad verilir?
Pratik kapasite ile fiili kapasite arasındaki farka ne ad verilir?Normal (pratik) kapasite, her zaman için "ulaşılabilir üretim miktarını" verir. İşletmenin belirli bir dönemde gerçekleştirilen üretim miktarı yani fiili kapasitesi, normal kapasitenin altında ise aradaki farka işletmenin "atıl (boş) kapasitesi" denir.
İşletmenin çevre faktörleri nelerdir?
İşletmenin çevre faktörleri nelerdir?İşletme çevresi makro çevre faktörlerin den oluşmaktadır. Bunlar; Politik (yasal) çevre, ekonomik çevre, demografik çevre, sosyal ve kültürel çevre, teknolojik çevre, rekabetin yapısı ve uluslararası çevre olarak bilinmektedir.
Zorlanmış kapasite hangi durumda ortaya çıkar?
İşletmenin tam kapasite düzeyinden üretim hacminin üzerine çıkmasına aşırı veya zorlanmış kapasite denir. Kapasite ölçüsü olarak fiziksel üretim miktarı birimlerinin yanında, belli bir sürede üretilen ürünlerin "değeri" de kullanılabilir.Kapasite çeşitleri nelerdir?
Kapasite türleri;- Teorik (maksimum) kapasite.
- Normal (pratik) kapasite.
- Optimum kapasite.
- Fiili kapasite.
- Atıl (boş) kapasite.
- Aşırı kapasite.
Kapasite kullanım oranı ne ifade eder?
Kapasite Kullanım Oranı, bir işletme ya da ülke ölçeği esas alındığında toplam üretim kapasitesinin ne kadarlık kısmının kullanıldığını gösteren bir orandır.İşletmenin kapasite kullanım oranını ortaya çıkaran oran nedir?
İşletmenin kapasite kullanım oranını ortaya çıkaran oran nedir?Bir işletme ya da ülke ölçeğinde toplam üretim kapasitesinin ne kadarının kullanıldığını gösteren orandır. Gerçekleşen üretim kapasitesi ile potansiyel üretim kapasitesinin oranı olarak da tanımlanabilir.
Fiili kapasite pratik kapasite oranına ne denir?
Fiili kapasite pratik kapasite oranına ne denir?KAPASİTE KULLANIM ORANI Kapasite kullanım oranı, fiili kapasitenin normal kapasiteye oranı olup, bu oran normal kapasitenin ne kadarının kullanıldığını yüzde cinsinden gösterir. Kapasite kullanım oranının % 100 olması, fiilî kapasitenin normal kapasiteye eşit olması anlamına gelmektedir.
Aylak kapasite nedir?
Atıl Kapasite Normal kapasitenin kullanılmayan kısmına atıl (aylak-boş) kapasite denir. Bir başka tanımla atıl kapasite, normal kapasite ile gerçek kapasite arasındaki farktır. İşletmenin belli bir dönemdeki üretimi normal kapasitenin altında ise, aradaki fark atıl kapasite olarak ifade edilir.Normal kapasite ile gerçek kapasite arasındaki farka ne denir?
İşletmenin belirli bir dönemde gerçekleştirilen üretim miktarı yani fiili kapasitesi, normal kapasitenin altında ise aradaki farka işletmenin "atıl (boş) kapasitesi" denir.Kapasite planlaması neden önemlidir?
Kapasite planlaması işletmelerin belli bir zaman diliminde kullanacakları kapasitelerini tespit etmesinde kullanılır. Bu planın yanlış yapılması işletmelere atıl veya eksik kapasite sorunuyla karşı karşıya bırakacaktır. Bu durumda da işletmenin verimliliği, dolayısıyla da karlılığı istenilen seviyeye ulaşamayacaktır.Normal kapasite ne demek?
Normal kapasite ne demek?Normal Kapasite: tam kapasite ölçüsünden çeşitli nedenlerle ortaya çıkabilecek üretim dışı boş zamanlar düşüldüğünde kalan değere normal kapasite denir. (onarım, bakım, elektrik kesintisi vb.) Optimum Kapasite: birim başına sabit ve değişken giderler toplamının en az olduğu kapasitedir.
Etkin kapasite ne demek?
Etkin kapasite ne demek?Bir işletmenin kuruluş nedenleri nelerdir?
İŞLETMENİN KURULUŞ NEDENLERİ- MİRAS.
- BAĞIMSIZ İŞ YAPMA İSTEĞİ
- KAZANÇ SAĞLAMA İSTEĞİ
- TOPLUMSAL İTİBAR SAĞLAMAK.
- BAŞKA FIRSATLARIN YOKLUĞU.
- BİR DÜŞÜNCE VEYA BİR MİSYONU GERÇEKLEŞTİRME İSTEĞİ