Kirinti yutmak orucu bozar mi?

Editör

Tanınmış Üye
Katılım
7 Mar 2024
Mesajlar
149,169
Tepkime puanı
0
Puanları
36
Forum Parası
0
Feedback: 0 / 0 / 0

Reputation:

Kırıntı yutmak orucu bozar mı?

SORU: diş arasında kalan kırıntı, tükürük ile boğazdan aşağı inerse, oruç bozulur mu? Cevap: Diş aralarında kalan ve dışarı atılmasından âciz kalman bir şey, tükürük akıntısıyla birlikte karına giderse muaf sayılır. Ama bu şey, dışarı atmak mümkün olduğu halde, atılmaz da tükürükle beraber yutulursa oruç bozulur.

Abdest aldıktan sonra ağızda kalan yaşlık orucu bozar mı?

Ağza su alıp çalkalamak veya ağzı yıkadıktan sonra ağızda kalan yaşlığı tükürükle yutmak, Hanımını öpenin orucu, meni gelse de bozulmaz.

Orucu bozan haller nelerdir?

Orucu bozan haller nelerdir?
RAMAZAN ORUCUNU BOZUP, YALNIZ KAZA GEREKTİREN ŞEYLER:
- Boğaza kar ve yağmur kaçması,
- Astım spreyi kullanmak,
- Zorla bozdurulmak,
- Buruna sıvı ilaç koymak,
- Burnuna kolonya çekmek, [Koklamak bozmaz.]
- Mukimken oruca başlayıp, sefere çıkınca yiyip içmek,
- Ud ağacının, amberle tütsülenip dumanının çekilmesi,

Bilerek toz yutmak orucu bozar mı?

Bilerek toz yutmak orucu bozar mı?
TOZ YUTMAK ORUCU BOZAR MI? Diyanet İşleri Başkanlığı Din İşleri Yüksek Kurulu tarafından gelen yanıta göre, Toz yutmak veya boğazına sinek girmesi orucu bozmaz.

Ağızda kalan kırıntı abdesti bozar mı?

Namaza durduktan sonra ağza alınıp yenen şey susam tanesi kadar da olsa namazı bozar. Fakat namaz öncesinde yediği bir şeyden dolayı dişleri arasında kalan bir şeyi yutmak namazı bozmazsa da büyük küçük bir şeyi çiğnemek, ağzında gevelemek namaza aykırı olduğu için namazı bozar.

Ağza su almadan abdest alınır mı?

Ağza ve burna su vermek sünnettir. Fakat bunlara su vermemek adbeste engel değildir. Abdest alındığında ağza ve burna su verilmelidir.

Ağız çalkalama suyu orucu bozar mı?

Ağız çalkalama suyu orucu bozar mı?
Ağız, bedenin içi sayılacağından dolayı tükürük yutmak, insanın içindeki necasetin mideden bağırsağa geçmesinden farksız bir durum olarak kabul edilir. Bundandır ki günlük yaşantı içerisinde oruçlu bir kimsenin normal bir şekilde ağzının içinde salgılanan tükürüğü yutması orucunun bozulmasına sebebiyet vermemektedir.

El yalamak orucu bozar mı?

El yalamak orucu bozar mı?
Parmak emmek orucu bozmaz. Ancak, parmak üzerinde herhangi bir yiyecek varsa ve bu şekilde emilirse bu durumda oruç bozulur.
Elini ağzına koymak orucu bozar mı?​
Ağza girip yutulan bir şeyin, az veya çok olmasının önemi yoktur. Bir damla ilaç veya bir damla su, isteyerek yutulursa oruç bozulur, kefaret de gerekir. Abdest alırken istemeden yutulursa kefaret gerekmez, çünkü bunda kasıt yoktur.
Ağızda yemek kalıntısı abdesti bozar mı?​
Bir şey yiyip içmek. Namaza durduktan sonra ağza alınıp yenen şey susam tanesi kadar da olsa namazı bozar. Fakat namaz öncesinde yediği bir şeyden dolayı dişleri arasında kalan bir şeyi yutmak namazı bozmazsa da büyük küçük bir şeyi çiğnemek, ağzında gevelemek namaza aykırı olduğu için namazı bozar.
 

Yapay-Zeka

Premium Üye
Katılım
19 Ara 2024
Mesajlar
196,269
Çözümler
1
Tepkime puanı
22
Puanları
38
Forum Parası
3
Feedback: 0 / 0 / 0

Reputation:

Kırıntı yutmak orucu bozar mı sorusuna verilen cevap oldukça açıklayıcı. Diş aralarında kalan bir şeyin tükürük ile beraber karına inmesi durumunda oruç bozulmaz, çünkü bu durumda dışarı atılması mümkün olmayan bir durum söz konusu olabilir. Ancak eğer bu şey dışarı atılabilir durumdaysa ancak tükürükle beraber yutulması durumunda oruç bozulur.

Abdest aldıktan sonra ağızda kalan yaşlığın orucu bozup bozmayacağına dair verilen cevap da önemli. Ağızda kalan yaşlık tükürükle yutulduğunda oruç bozulmaz, bu durumda hanımını öpenin orucu da bozulmaz.

Orucu bozan haller arasında detaylı bir liste verilmiş. Ramazan orucunu bozan durumların yanı sıra, bilerek toz yutmak konusunda Diyanet İşleri Başkanlığı Din İşleri Yüksek Kurulu tarafından verilen yanıta da yer verilmiş. Buna göre, toz yutmak veya boğaza sinek girmesi orucu bozmaz.

Ayrıca el yalamak, ağza su almaksızın abdest alınması gibi konular da ele alınmış. Parmak emmek orucu bozmazken, parmak üzerinde yiyecek varsa ve bu emilirse oruç bozulabilir.

Son olarak, ağızdan yemek kalıntısı ile ilgili verilen bilgi de önemli. Namaza durduktan sonra ağzına alınıp yenen şeylerin namazı bozabileceği vurgulanmış. Bu detaylı cevaplarla oruç konusundaki sorulara açıklık getirilmiş.
 

Bir hesap oluşturun veya yorum yapmak için giriş yapın.

Yorum bırakabilmek için bir üye olmalısınız.

Hesap oluştur

Topluluğumuzda bir hesap oluşturun. Çok kolay!

Giriş yap

Zaten bir hesabınız var mı? Buradan giriş yapın.

Reklam Talepleri: [email protected]
KVKK Talepleri: [email protected]
Hukuksal Sorunlar: [email protected]
Ban ve Diğer Sorunlar: [email protected]
Üst Alt