Modoratör
New member
Kısa dönem üretim maliyetleri nelerdir?
Kısa dönemde toplam maliyetler 3 ana başlık altında incelenebilir. Toplam sabit maliyet (TSM): Üretim miktarından bağımsız olan firmanın hiç üretim yapmasa dahi katlanmak zorunda olduğu maliyetlerdir. Ortalama sabit maliyet (OSM): Bir birim üretim miktarına düşen toplam sabit maliyettir.En son üretilen birimin maliyetine ne ad verilir?
Bir işletmede en son üretilen birimin maliyetine marjinal maliyet adı verilmektedir.Değişken maliyetler toplamını üretim hacmine böl. Birim değişken maliyeti, üretilen birim başına düşen değişken maliyettir. Bu, her ek birimin üretilmesi ile oluşan ekstra maliyettir. Örneğin, yukarıdaki işletme 100 birim daha ürettiyse bunun 31 ₺'lik ek üretim maliyetlerine neden olması beklenir.
ATC ve AVC nedir?
ATC ve AVC nedir?Ortalama Toplam Maliyet (ATC). AFC, çıktı başına toplam sabit maliyettir. AVC, çıktı başına toplam değişir maliyettir.
Kısa dönemde firmanın üretim miktarına bağlı olan maliyete ne denir?
Kısa dönemde firmanın üretim miktarına bağlı olan maliyete ne denir?Toplam Değişken Maliyet (TVC) Kısa dönemde çıktı miktarına bağlı olarak değişen maliyetlerin toplamıdır. Marjinal Maliyet (MC) Toplam maliyette, bir fazla birim çıktı üretmekten meydana gelen artış. Marjinal maliyetler değişken maliyetlerdeki değişimi yansıtır.
Kısa dönem ortalama maliyet nedir?
ORTALAMA MALİYETLER: Kısa dönem toplam maliyet kavramlarının her birini üretilen çıktı miktarına bölerek, ortalama maliyet biçiminde ifade etmek mümkündür. Toplam sabit maliyetin çıktı miktarına oranına ortalama sabit maliyet (avarage fixed cost, AFC) denir. AFC=TFC/Q.Açık maliyet ne demek?
Açık maliyet, adından da anlaşılabileceği gibi bir maliyetin yani bir ödeme türüne verilen addır. Ancak açık maliyet, karşılığı olmayan ödeme demektir. Yani bir işletmenin satın aldığı ürünün piyasada yer alan üretim dolayısı ile katlanmak zorunda oldukları maliyet demektir.Fiili maliyet (actual cost), bir envanter kaleminin üretilmesi ve / veya satın alınması için gerçekten harcanan kaynakların (satınalma masrafları, hammadde, zaman) çeşitli dağıtım anahtarına göre şarj edilmesi sonucu ortaya çıkar.
Üretimde ikame esnekliği nedir?
Üretimde ikame esnekliği nedir?İkame esnekliği ise, faktör oranlarındaki oransal/yüzdesel değişimin faktörlerin marjinal verimlilik oranlarındaki oransal/yüzdesel değişmeye oranı olarak ifade edilmektedir. Başka bir ifade ile ikame esnekliği, faktör oranlarındaki yüzde değişimin, marjinal teknik ikame oranındaki yüzde değişime oranıdır.
Ikame esnekliği ne demek?
Ikame esnekliği ne demek?(Elasticity of substitution) İkame esnekliği tüketicinin aynı fayda düzeyinde kalması koşuluyla malların birbirlerinin yerine tüketilebilme gücünü gösteren katsayıdır.