Modoratör
Yeni Üye
Kuantum hapsi nedir?
Eğer yarıiletkenin kristal boyutu Eksiton Bohr yarıçapına yaklaşırsa, o zaman enerji seviyeleri sürekli yerine ayrık kabul edilir. Artık enerji seviyeleri arasında küçük ayrıklar vardır. Bu ayrık enerji seviye durumuna kuantum hapsi denir.
Kuantum nokta nano malzeme midir?
Kuantum nokta nano malzeme midir?
Kuantum noktalar nanoboyutlara sahip kristallerdir ve boyutların değişmesiyle farklı renklerde ışımalara sebep olmaktadır. Günlük hayatta en sık rastladığımız kuantum noktalar, örnek vermek gerekirse QLED TV'ler diyebiliriz.
Kuantum kısıtlaması nedir?
Kristalin bu mesafeye eşit veya daha küçük hale geldiğini düşünelim. Bu durumda enerji seviyeleri artık sürekli şekilde davranmak yerine ayrık şekilde davranıyorlar. Aralarında küçük ve sonlu ayrımlar oluyor. Bu ayrık enerji seviyelerine sahip duruma 'kuantum sınırlaması' deniyor, bu duruma daha sonra döneceğiz.
Kuantum noktaları kaç boyutludur?
Kuantum noktaları kaç boyutludur?
Özet: Kuantum noktalar nano biyoteknoloji alanında son yıllarda ilgiliyle araştırması yapılmaktadır. Kuantum noktalar, her üç boyutta da sınırlı uyarılmış nükleonlar ile bir yarı iletkendir. Kuantum noktalar biyolojik ve tıbbi analiz ve araştırma çalışmalarında kullanılmakta olan geleneksel boyaların yerini almaktadır.
Kuantum Dotlar nedir?
Kuantum noktaları (İngilizce: Quantum Dots, QD) kuantum mekanikleri nedeniyle daha büyük parçacıkların sahip olduğundan farklı olan optik ve elektronik özelliklere sahip, boyutu birkaç nanometreyi bulan yarı iletken parçacıklardır.
Nano malzemeler nelerdir?
Nano malzemeler nelerdir?
Uluslararası Standartizasyon Organizasyonu'na (ISO)göre; nano malzeme, en az bir boyutu 100nm ve altında olan organik veya inorganik olarak küresel, fiber ve ince tabaka şeklinde üç türde farklı üretimi yapılabilen malzemelerdir.
Nano Sistem Nedir?
Nano teknoloji, en temel açıklamasıyla, çok küçük boyuttaki malzemelerin işlenmesi anlamına gelmektedir. Bu küçük boyutun oranı ise metrenin milyarda biri seviyelerindedir. Bu teknoloji, bir büyüklük ile tanımlandığından dolayı da akla gelebilecek tüm alanlarda kullanılmaktadır.
Kuantum sınırlama etkisi nedir?
Kuantum sınırlama etkisi nedir?
Kuantum sınırlama band gap enerjisinin yükselmesine neden olur. Ayrıca çok küçük boyutlarda, enerji seviyeleri kuantifiye edildiğinde metallerde bulunan band fiilen bir band aralığına dönüşür. Bu durum bazı metallerin boyutları küçüldüğünde neden yarıileken olduğunu açıklar.
Kuantum noktaları ne işe yarar?
Kuantum noktaları yapay atomlar olarak da bilinir. Bunun sebebi aynı doğal atomlarda ve moleküllerde olduğu gibi kuantum noktalarının tekliği ve kuantum noktalarında ayrı ve birbirine bağlı elektronik enerji seviyelerinin bulunmasıdır.
Karbon noktaları nedir?
Karbon noktaları nedir?
Karbon noktalar optik ve kimyasal özeliklerinden dolayı çok büyük ilgi görmekte ve elekrokataliz, biyo-görüntüleme, kimyasal-sensör, biyo-sensör, nanomedikal, biyomolekül/ilaç salınımı, ışık saçan diyotlar, fotokatalizör olarak geniş bir kullanım alanına sahiptir [4-7].
Tünelleme olayı nedir?
Tünelleme, bir engelin uzak tarafında bir parçacık bulma olasılığıdır. Bir parçacık ne kadar hafif ve bariyer ne kadar küçük ve dar olursa, bu ufak olasılık o kadar olası hale gelir.
Nano malzemeler nasıl sınıflandırılır?
Nano malzemeler nasıl sınıflandırılır?
Boyutlarına Göre Nanomalzemeler Sıfır Boyutlu Nanomalzemeler (0D), Tek Boyutlu Nanomalzemeler (1D), İki Boyutlu Nanomalzemeler (2D), Üç Boyutlu Nanomalzemeler (3D).
Nano malzemeler nerede kullanılır?
Nano Teknoloji Nerelerde Kullanılır? Nano teknoloji kullanım dalı sınırlandırması bulunmayan bir daldır. Bu bağlamda; malzeme bilimi, matematik, fizik, biyoloji, kimya, tıp, eczacılık, bilgisayar ve elektrik; nano teknolojinin kullanılmış olduğu başlıca alanlardır.