Modoratör
Yeni Üye
Kurumsal yönetimin temel ilkeleri nelerdir?
Kurumsal yönetimle ilgili düzenlemeler dört temel ilkeye odaklanmaktadır: Adillik, Şeffaflık, Hesap verebilirlik ve Sorumluluk. Adillik ilkesi, şirket yönetiminin bütün hak sahiplerine karşı eşit davranmasının ifadesidir.
6 kurumsal yönetim kavramının dayandığı temel prensipler nelerdir?
6 kurumsal yönetim kavramının dayandığı temel prensipler nelerdir?
Kurumsal yönetim anlayışının sağlanması amacını taşıyan düzenlemelerin ya- pılmasında şeffaflık, adil yönetim, sorumluluk ve hesap verilebilirlik ilkelerine göre hareket edilmelidir.16 Bu dört ilke kurumsal yönetim kavramının temelini oluşturur.
Kurumsal yönetim teorileri nelerdir?
Bu teoriler Vekâlet Teorisi, Paydaş Teorisi, Temsil Teorisi, Yönetsel Egemenlik Teorisi, Miyop Piyasa Teorisi, İşlem Maliyeti Teorisi ve Kaynak Bağımlılığı Teorisi olmak üzere yedi gruba ayrılarak irdelenmiştir.
AB düzeyinde kurumsal yönetim kodu kaç yılında?
AB düzeyinde kurumsal yönetim kodu kaç yılında?
AB, bu doğrultuda 2003 yılında bir Aksiyon Planı hazırlamış ve bu Plan'da kurumsal yönetim konusunu, şirketler hukuku başlığından çıkararak ayrı bir başlık altında düzenlemiştir.
Kurumsal yönetim ilkeleri uyum raporu nedir?
Sermaye Piyasası Kurulu tarafından hazırlanan ve tüm borsa şirketlerinin faaliyet raporlarında ayrı bir bölüm olarak yer alması gereken 27 ana başlıktan oluşan bir rapordur.
Işletmelerde kurumsal yönetim nedir?
Işletmelerde kurumsal yönetim nedir?
Kurumsal yönetim, hisse sahipleri ve bütün diğer menfaat sahiplerinin haklarının muhafaza edilmesi maksadıyla anonim şirketi oluşturan tüm birimler arasındaki ilişkileri ve özellikle yönetim organlarının yetki ve görevlerini düzenleyen yönetim şeklidir[8].
Kurumsal yönetimin ortaya çıkışının temel sebebi nedir?
KURUMSAL YÖNETİMİN ORTAYA ÇIKIŞ NEDENLERİ 2- Şirket veya kurumlardaki yönetim skandalları, 3- Özelleştirme faaliyetleri, 4- Uluslararası piyasalardaki sermaye hareketlerinin artması, 5- Globalleşme eğilimleri.
Kurumsal yönetim ilkeleri uyum raporu zorunlu mu?
Kurumsal yönetim ilkeleri uyum raporu zorunlu mu?
Bankalar tarafından alınması zorunlu hale getirilmiştir. Kurumsal Yönetim İlkeleri Uyum Raporu'nun, kredi ilişkisinin devam ettiği sürece her yıl hesap dönemini izleyen altı ay içinde alınmasına devam olunacaktır. Kurumsal Yönetim İlkeleri Uyum Raporu ile İlgili düzenlemenin tam metnine ulaşmak için tıklayınız.
Kurumsal uyum ne demek?
Bankacılık faaliyetlerinin yerine getirilmesinde, ilgili kanunlar ve bu kanunlar uyarınca yetkilendirilen kurumlarca yapılan düzenlemelere uyumun sağlanması esas teşkil etmektedir.