Lise Tercih Ekranı 2023: MEB LGS Tercihleri Nasıl Yapılır ve Kaç Tercih Hakkı Bulunuyor?

Credits
1.259.606
Milli Eğitim Bakanlığı (MEB), her yıl milyonlarca öğrenciyi ve ailelerini ilgilendiren Liselere Geçiş Sistemi (LGS) tercih sürecini başlatıyor. 2023 yılı için de bu süreç, geçmiş yıllarda olduğu gibi belirli adımları ve kuralları içeriyor. LGS tercihleri, öğrencilerin lise hayatlarına adım atmadan önce yapacakları en önemli işlemlerden biri olarak öne çıkıyor. Peki, bu tercih süreci nasıl işliyor? Öğrencilerin kaç tercih hakkı bulunuyor? İşte, e-Okul LGS tercih ekranı üzerinden yapılacak işlemler hakkında bilmeniz gerekenler.

LGS Tercih Süreci Nasıl İşler?
Milli Eğitim Bakanlığı, LGS sonuçlarının açıklanmasının ardından tercih sürecini başlatıyor. Öğrenciler, LGS puanlarına göre istedikleri liselere yerleşebilmek için tercihlerini belirli tarihler arasında yapmak zorundalar. Bu süreçte, tercihlerin e-Okul üzerinden gerçekleştirilmesi gerekiyor. E-Okul sistemi, öğrencilerin hem tercihlerini yapabilmeleri hem de sonuçları takip edebilmeleri için geliştirilmiş bir platform.

Kaç Tercih Hakkı Bulunuyor?
Öğrenciler, LGS sonuçlarına göre 15 okula kadar tercih yapma hakkına sahiptir. Bu tercihler, öğrencinin puanına ve istediği okulun kontenjanına göre değerlendirilir. Tercih yapılırken dikkat edilmesi gereken en önemli nokta, her okulun belirli bir kontenjanı ve bu kontenjanın doluluk oranıdır. Bu nedenle, öğrencilerin puanlarına uygun okulları tercih etmeleri büyük önem taşır.

Hangi Kriterlere Dikkat Edilmeli?
LGS tercih sürecinde, öğrencilerin ve velilerin dikkat etmesi gereken birkaç önemli kriter bulunmaktadır:
- Okulun kontenjanı ve önceki yıllardaki taban puanları: Geçmiş yıllardaki taban puanlar, öğrencilerin hangi okullara girme şansının daha yüksek olduğunu anlamalarına yardımcı olabilir.
- Okul türü ve eğitim dili: Anadolu, fen, meslek gibi farklı lise türleri ve bu liselerin eğitim dilleri, öğrencilerin tercihlerinde belirleyici olabilir.
- Ulaşım olanakları: Okulun öğrenciye olan uzaklığı ve ulaşım imkanları da tercih yapılırken göz önünde bulundurulmalıdır.

Tercihlerin Sonuçları Ne Zaman Açıklanır?
LGS tercih sonuçları, tercih süresinin sona ermesinin ardından MEB tarafından belirlenen tarihte açıklanır. Bu tarihler, genellikle tercihlerin bitiminden birkaç hafta sonrasına denk gelir. Sonuçlar, e-Okul sistemi üzerinden ilan edilir ve öğrenciler, hangi okula yerleştiklerini buradan öğrenebilirler.

Gelecekteki Adımlar
Tercih sonuçlarının açıklanmasının ardından, yerleştikleri okulu değiştirmek isteyen öğrenciler için nakil süreci başlar. Nakil süreci, öğrencilerin istedikleri okullarda boş kontenjan bulmaları durumunda geçiş yapmalarına olanak tanır.

Türkiye'de lise tercihi, öğrencilerin gelecekteki eğitim hayatlarını ve kariyer yollarını doğrudan etkileyen bir süreçtir. Tercihler yapılırken dikkatli ve bilinçli davranmak, öğrencilerin geleceği için büyük önem taşır.

Peki siz bu tercih süreci hakkında ne düşünüyorsunuz? Tercihlerinizi yaparken hangi kriterlere öncelik verdiniz?

1. Konular

1. 1.282.895
  2. Mesajlar

1. 1.683.847
  3. Kullanıcılar

1. 32.228
  4. Son üye

Geri
Üst Alt