Modoratör
Yeni Üye
Mikrobiyal gelişmeyi etkileyen dış faktörler nelerdir?
Dış faktörler • Sıcaklık, • Nem (bağıl), • Gazlar ve konsantrasyonları. Su aktivitesi → Besin maddelerinin çözünebilmesi için suya ihtiyaç vardır.
Mikrobiyal büyüme eğrisi nedir?
Mikrobiyal büyüme eğrisi nedir?
Bakteriler olan prokaryotik organizmalar ya genel olarak çoğaltmak eşeysiz sürecin içinde olan ikili bölünme . Bu mikroplar, uygun koşullar altında üstel bir oranda hızla çoğalırlar. Bu model, grafiksel olarak bir popülasyondaki canlı hücrelerin sayısı olarak gösterilebilir ve bir bakteri büyüme eğrisi olarak bilinir .
Mikroorganizmaların gıda daki gelişmeleri nelere bağlıdır?
Gıdalarda mikroorganizma gelişmesi öncelikle gıdanın bileşimine bağlıdır. Gıdanın oksidasyon / redüksiyon potansiyeli ya da korunduğu atmosfer ortamı, depolama sıcaklığı, gıdada bulunan antimikrobiyel bileşikler gibi çeşitli iç ve dış faktörler gıdalarda mikroorganizmaların gelişmesi üzerine etkilidir.
Su aktivitesini neler etkiler?
Su aktivitesini neler etkiler?
Su aktivitesi; ürünün raf ömrünü, kokusunu, rengini, lezzetini ve yapısını etkiler. Bu nedenle su aktivitesinin ölçülmesi, mikrobiyolojik riskleri minimize etmenin ve gıda kalitesini arttırmanın en önemli çözümüdür.
Lag fazı nedir mikrobiyal?
Lag (uyum) faz: Bir mikrobiyal populasyon taze bir besiyerine transfer (inoküle) edildiğinde, büyüme genellikle hemen başlamaz. Transfer edilen mikroorganizma, taze besiyeri koşullarına uyum göstermek için bir adaptasyon döneminden geçer. Bu döneme kesikli kültürde üremenin Lag (uyum) fazı adı verilir.
Mikroorganizma üremesi nedir?
Mikroorganizma üremesi nedir?
Mikroorganizmalar bitkiler ve hayvanlara göre çok hızlı şekilde ve 2 'ye bölünerek çoğalır. Genel olarak küfler bakteri ve mayalara göre daha geç çoğalırlar. Her bakteri bu kadar hızlı gelişmez, ancak gıdaları ilgilendirenlerin çoğu için 1 adetten 1 milyona çıkma süresi 7-8 saat kadardır. …
Su aktivitesi bir gıda ürününün hangi özelliklerini etkiler?
Su aktivitesi; ürünün raf ömrünü, kokusunu, rengini, lezzetini ve yapısını etkiler. Su aktifliği/su aktivitesi gıdalarda bulunan suyun kullanılabilirliğini gösteren termodinamik bir özelliktir.