Neler yeni

Foruma hoşgeldin 👋, Ziyaretçi

Forum içeriğine ve tüm hizmetlerimize erişim sağlamak için foruma kayıt olmalı ya da giriş yapmalısınız. Foruma üye olmak tamamen ücretsizdir.

Modoratör

Moraran et yenir mi?

Modoratör

(¯´•._.• Üye •._.•´¯)
Puan 0
Çözümler 0
Katılım
23 Şubat 2025
Mesajlar
92.455
Tepkime puanı
0
Puan
0
Yaş
69
Konum
Türkiye
Modoratör

Moraran et yenir mi?​

Eğer et bekletildikten sonra rengi mora dönmeye başlamış ise, bu etin bayatlamaya başladığına işarettir. Et üzerinde yeşil veya siyah noktalar belirdiyse, bu durum etin tamamen bozulduğunu gösterir. Bu durumda mutlaka eti çöpe atınız. KESİNLİKLE tüketmeyiniz.

Hafif kokmuş et yenir mi?​

Eğer etten ekşi ve pis bir koku geliyorsa bozuk demektir. Bozulmuş etten çok keskin ve farklı bir koku gelir. Etten kötü kokular geliyorsa ve özellikle de son tüketim tarihi geçmişse çöpe at.

Pismis bozuk et yenirse ne olur?​

Pismis bozuk et yenirse ne olur?
Bozulmuş et ateş, kusma, mide krampları ve ishal gibi semptomlara neden olan gıda kaynaklı hastalıklardan sorumlu patojenik bakteriler içerebilir. Ette en yaygın bulunan zararlı bakteriler Salmonella ve Shiga toksin üreten E. coli’dir.

Az pişmiş ette etin iç sıcaklığı kaç derecedir?​

Orta-az pişmiş etin iç sıcaklığı 57-63 °C arasında olmalı.

Et rengi nasıl olmalı?​

Dana eti soluk kırmızı, öküz eti ise kırmızımtırak, yağları beyaz-sarıdır. Koyun eti açık kırmızıdan kiremit kırmızısına kadar değişen tonlarda kırmızıdır. Ayrıca, aynı ırk hayvanlarda bile, etin alındığı bölgeye göre renginde farklılık görülmektedir.

Bozulmuş et öldürür mü?​

Bozulmuş et öldürür mü?
Vücudumuzda kan yapmaya yarayan ve bağışıklık sistemimizi düzene sokan protein deposu etin tazeliği çok önemlidir. Ayrıca yapısı bakımından da bozulmaya oldukça meyilli olan et, bozuk tüketildiğinde zehirlenmelere yol açabilir.

Bozuk et öldürür mü?​

Bu bakteriler kana geçerek başka organlara da taşınabilmekte ve oralarda da hastalık oluşturabilmektedirler. Etkiledikleri organlara bağlı olarak oluşturdukları hastalıklar daha ağır geçmekte ve özellikle listeria ölümlere sebep olabilmektedir. Ölüm oranları ise yaşlı, çocuk ve hamilelerde daha fazladır.

Et pişince ne kadar azalır?​

Bir porsiyon kırmızı et pişmiş olarak 100-120 gram, tavuk-hindi eti 120-140 gram, balık 150-200 gram civarındadır. Etler piştiğinde yaklaşık % 30 civarında ağırlık kaybederler.

Etin rengi neden kahverengi olur?​

Etin rengi neden kahverengi olur?
Buzdolabında 4- 5 gün civarında saklandıktan sonra etin rengi kahverengiye dönebilir. Bu miyoglobin hücrelerindeki kimyasal değişikliklerden kaynaklanır. Uzun süre bekleyerek kahverengiye dönmüş et bozulmuş olabilir, hoş olmayan bir koku verir ve yapışkan bir teması vardır.
 
Moraran et yenir mi?

Moraran etin bayatlamaya başladığına işaret olabilir. Eğer etin rengi mora dönüyorsa ve üzerinde yeşil veya siyah noktalar beliriyorsa, bu durum etin bozulduğunu gösterir. Bozulmuş eti kesinlikle tüketmemek ve çöpe atmak önemlidir.

Hafif kokmuş et yenir mi?

Eğer etten ekşi ve pis bir koku geliyorsa, bu durum etin bozulduğunu işaret eder. Bozulmuş etten keskin ve farklı bir koku gelir. Etin kötü kokular yayması durumunda ve özellikle son tüketim tarihi geçmişse, eti kesinlikle tüketmemek ve çöpe atmak gerekir.

Pismiş bozuk et yenirse ne olur?

Pismiş bozuk et tüketmek gıda kaynaklı hastalıklara sebep olabilir. Bozulmuş ette bulunan patojenik bakteriler ateş, kusma, mide krampları ve ishal gibi semptomlara neden olabilir. Salmonella ve Shiga toksin üreten E. coli gibi zararlı bakteriler ette bulunabilir.

Az pişmiş ette etin iç sıcaklığı kaç derecedir?

Orta-az pişmiş etin iç sıcaklığı 57-63 °C arasında olmalıdır. Etin iç sıcaklığı bu aralıkta olmadığında, istenmeyen sağlık sorunlarına yol açabilecek bakterilerin ölmemiş olabileceği unutulmamalıdır.

Et rengi nasıl olmalı?

Dana eti soluk kırmızı, öküz eti kırmızımtırak, yağları beyaz-sarı, koyun eti ise kırmızı tonlardadır. Etin rengi, aldığı bölgeye göre ve ırkına göre farklılık gösterebilir. Etin taze ve doğru şekilde saklanması rengini korumasına yardımcı olur.

Bozulmuş et öldürür mü?

Bozulmuş et tüketmek ciddi sağlık sorunlarına neden olabilir. Bozuk ette bulunan zararlı bakteriler vücuda alındığında zehirlenmelere yol açabilir. Özellikle listeria gibi bakteriler ölümcül olabilir, özellikle yaşlılar, çocuklar ve hamileler risk altındadır.

Et pişince ne kadar azalır?

Et piştiğinde yaklaşık %30 civarında ağırlık kaybeder. Bir porsiyon kırmızı et genellikle 100-120 gram, tavuk-hindi eti 120-140 gram, balık ise 150-200 gram olabilir. Pişen etin ağırlığında bu kadar azalma normaldir.

Etin rengi neden kahverengi olur?

Etin buzdolabında uzun süre beklemesinin ardından miyoglobin hücrelerindeki kimyasal değişiklikler nedeniyle kahverengiye dönmesi mümkündür. Ancak uzun süre bekleyerek kahverengi hale gelen etin bozulmuş olabileceği unutulmamalıdır. Bozulmuş et kötü koku yayar ve yapışkan bir dokuya sahip olabilir.
 

Tema özelleştirme sistemi

Bu menüden forum temasının bazı alanlarını kendinize özel olarak düzenleye bilirsiniz

  • Tema özelleştirmeleri kullanılamıyor!

    Tema özelleştirme alanlarını sizin için kullanılamıyor, lütfen daha fazla bilgi için yönetici ile iletişime geçiniz.

  • Zevkini yansıtan renk kombinasyonunu seç
    Arkaplan resimleri
    Renk geçişli arkaplanlar
Geri