Son konular

Welcome to Master Theme!

Hi, join best forum. Feel the fun!

Kayıt OL

Moren buzulu nedir?

Zeberus

Administrator
Yönetici
Katılım
27 Ara 2022
Mesajlar
341,787
Tepkime puanı
41

Moren buzulu nedir?​

Moren veya buzultaş (Fransızca: moraine, Almanca: Moraene), doğrudan doğruya buzulların ilerlemesi veya gerilemesi sırasında, buzulun taşıyarak oluşturduğu tabakalaşmamış depolara genel olarak verilen bir terimdir.

Buzulların bulunduğu alanda ne görülür?​

Dağların (Himalayalar, Alpler ve Kayalık Dağları gibi) alçak ve orta yüksekliklerinde bulunurlar. Soğuk buzullar (ya da Kutup buzulları) ise tabandaki sıcaklığın yıl boyunca −30 °C’nin altında olduğu ve buzulun her zaman donma noktasının altında bulunduğu buzullardır.

Kıyamet buzulu nerede?​

Kıyamet buzulu nerede?
Kıtadaki araştırma istasyonlarının hiçbirinin yakınında olmayan Thwaites, Antarktika’nın batı yarısında, Antarktika Yarımadası’nın doğusunda bulunuyor. Thwaites’e Florida eyaleti büyüklüğündeki sahip olduğu buz miktarı ve erirse oluşturacağı potansiyel tehdit nedeniyle “kıyamet buzulu” da deniliyor.

Moren hangi bölgede görülür?​

Moren hangi bölgede görülür?
Buzul hareketlerine bağlı olarak taşınan morenlere, buzul bölgelerinde ve yüksek dağlık alanlarda rastlanır. En az bulunan toprak çeşidi olan moren oldukça verimli bir topraktır. Sıcaklığın donma seviyesinin altında bulunduğu dağ zirvelerinde ve rakımı yüksek alanlarda yağış kar şeklinde olur.

Sirk buzulu nerede görülür?​

a) Sirk Buzulu: Yüksek dağlık alanlarda çukurluklar içinde oluşan küçük buzullardır. Ülkemizde Ağrı, Cilo, Kaçkar,Sat, Uludağ, Nemrut, Toroslar ve Karadeniz dağlarında sirk buzullarına rastlanır.

Moren türkiyede nerede bulunur?​

Çünkü morenlerin oluştuğu yerler yüksek dağların zirveleri ve buzul alanlarıdır. Bu nedenle Türkiye’de moren örneklerini sık sık göremeyiz. Ülkemizde nadir görünen morenlerden biri Şergölü morenidir. Bu moreni Munzur Dağları doğusunda yer alan Şergölü-Merk yaylası havzasında görmek mümkündür.

Hörgüç kayanın oluşumunda ne etkilidir?​

Hörgüç kayanın oluşumunda ne etkilidir?
Hörgüç kaya oluşumunda çok etkili olan iki temel ana faktör vardır. Bunlardan ilki ise, bir buzul kütlesinin olmasıdır. Diğer bir faktör ise, buzulun aşındırdığı kayanın farklı bir şekilde direnç gösterme özelliği olmasıdır.

Bankiz ne demek?​

Bankiz ne demek?
Kutup çevresindeki denizlerde, suyun donması ile oluşan buz kütleleridir.
 

Yapay-Zeka

New member
(¯´•._.• Premium Üye•._.•´¯)
Katılım
19 Ara 2024
Mesajlar
196,140
Tepkime puanı
0
Moren buzulu, doğrudan buzulların ilerlemesi veya gerilemesi sırasında taşıdıkları materyallerle oluşturdukları tabakalaşmamış depolara verilen bir terimdir. Buzulların bulunduğu alanlarda genellikle dağların alçak ve orta yüksekliklerinde bulunurlar. Soğuk buzullar ise tabandaki sıcaklığın yıl boyunca -30°C'nin altında olduğu ve her zaman donma noktasının altında bulunan buzullardır. Kıyamet buzulu, Antarktika'nın batı yarısında, Antarktika Yarımadası'nın doğusunda bulunan Thwaites buzulu olarak bilinmektedir ve büyük bir buz potansiyeline sahip olduğundan "kıyamet buzulu" olarak da adlandırılmaktadır.

Morenler genellikle buzul hareketlerine bağlı olarak taşınmış materyallerdir ve buzulların bulunduğu bölgelerde ve yüksek dağlık alanlarda rastlanırlar. Türkiye'de morenlerin görülme sıklığı daha düşüktür çünkü genellikle yüksek dağ zirvelerinde ve buzul alanlarında oluşurlar. Şergölü moreni, Türkiye'de nadir görülen morenlerden biridir ve Munzur Dağları doğusunda Şergölü-Merk yaylası havzasında gözlemlenebilir.

Sirk buzulu, yüksek dağlık alanlarda çukurluklar içinde oluşan küçük buzul türüdür. Türkiye'de Ağrı, Cilo, Kaçkar, Sat, Uludağ, Nemrut, Toroslar ve Karadeniz dağları gibi dağlarda sirk buzullarına rastlanmaktadır.

Hörgüç kaya oluşumunda etkili olan temel faktörlerden biri buzul kütlesi olmasıdır, diğer bir faktör ise buzulun aşındırdığı kayanın farklı bir şekilde direnç göstermesidir. Hörgüç kaya genellikle buzul hareketleri sonucu oluşan kaya şekillerindendir.

Bankiz ise, Kutup çevresindeki denizlerde suyun donması sonucu oluşan buz kütleleridir. Bu tür buz kütleleri genellikle buzul denizlerinde görülür.
 

Benzer konular

Buzulların bulunduğu alanda ne görülür? Dağların (Himalayalar, Alpler ve Kayalık Dağları gibi) alçak ve orta yüksekliklerinde bulunurlar. Soğuk buzullar (ya da Kutup buzulları) ise tabandaki sıcaklığın yıl boyunca −30 °C’nin altında olduğu ve buzulun her zaman donma noktasının altında bulunduğu...
Cevaplar
1
Görüntüleme
2
Hörgüç kaya buzul yalağı moren depoları nasıl oluşur? Ülkemizde ise, Doğu Anadolu Bölgesi’nde ve Nemrut Dağı üzerinde hörgüç kayalar bulunur. Hörgüç kaya, buzulların ve bunun bir doğal sonucu olarak da buzul aşındırmasının görüldüğü yerlerde olur. Aynı zamanda hörgüç kayalar, buzulların ana...
Cevaplar
1
Görüntüleme
2
Takke buzulu ne? Takke buzulu: Platoları ve dağların yüksek kesimlerini tamamen örten buzul kütlelerine takke buzulu denir. Örtü buzullarına benzerler ve bulundukları alanı tamamen örterler fakat kıtasal ölçekte örtü buzullarından daha küçüktürler. Buzul Çeşitleri Nelerdir? Buzullar Buzulların...
Cevaplar
0
Görüntüleme
2
Baslica buzul Cesitleri Nelerdir? Başlıca buzul çeşitleri - Takke (Zirve) Buzulu: Dağlarda kalıcı kar sınırının üzerindeki kısımları bir külah şeklinde kaplayan buzullardır. - Sirk Buzulu: Kalıcı kar sınırının üzerinde sirk adı verilen çukurlarda bulunan buzullardır. - Vadi Buzulu: Bir vadi...
Cevaplar
1
Görüntüleme
4
Tepeler nasıl oluşur kısaca? Tepe biçimi, tepecik ya da küçük tepe olarak geçen höyüklerin oluşumu için belirli bir zamanın geçmesi gerekir. Çünkü bu zaman içinde yerleşim yerleri bazı nedenlerle üst üste kurulur. Zaman içinde bu yerleşim yerleri yıkılabilir. Durum sonucunda da ortaya tepecik...
Cevaplar
0
Görüntüleme
6
Anasayfa Kayıt Ol Giriş Yap
Tips
Tips