Reputation:
MR cihazını kim icat etti?
MR'ın icadı Dünyada ilk MR görüntüsü, ünlü Kimyacı Paul Lauterbur tarafından 1972 yılında elde edilmiştir. Bu gün tespiti zor olan hastalıklar bu güzel bilim insanının buluşu olan MR ile görüntüleme cihazları sayesinde yapılmaktadır. Yani bu keşif kimya biliminin tıp literatürüne kattığı en büyük keşiflerden biridir.MR cihazını kim üretiyor?
ASELSAN, bu MR cihazının yanında suni solunum cihazı, kalp-akciğer pompası, mobil x-ray cihazı, ve taşınabilir defibrilatör üzerinde çalışmalarını sürdürüyor. Yine Başkanlığımız bünyesinde ultraviyole dezenfektan konularında, hem maske hem diğer ürünlerin geliştirilmesi konusunda çalışmalar hızla devam ediyor."MRI nedir tıp?
Manyetik Rezonans Görüntüleme (MRG), vücuttaki organ ve dokuların ayrıntılı görüntülerini oluşturmak için manyetik alan ve radyo dalgalarının kullanıldığı bir tekniktir. MRI makinelerinin çoğu büyük, tüp şeklindeki mıknatıslardır.
MR'da metal neden yasak?
4,6 metreden bir demiri tuttuğunuzda kolaylıkla çekmeye başlayabilir. Ayrıca mıknatısa yaklaştıkça bu kuvvet üstel (artan) bir şekilde artarak büyür. Bu nedenle metal eşyalarla ya da metal protezlerle MR'a girmek çok tehlikelidir.
MR cihazı türkiyeye ne zaman geldi?
*Türkiye'de ilk MR cihazı 1989 yılında Dokuz Eylül Üniversitesi Tıp Fakültesi'nde kuruldu ve kullanıma başladı.Türkiye MR cihazı üretiyor mu?
Yapılan açıklamaya göre, Aselsan Elektronik Sanayi ve Ticaret Anonim Şirketi ile Bilkent Üniversitesi Ulusal Manyetik Rezonans Araştırma Merkezi (UMRAM) tarafından tasarlanan ilk yerli Manyetik Rezonans Görüntüleme Cihazının (MR) prototipinin üretildiği açıklandı.MR ye metalle girilirse ne olur?
Bu nedenle bu cihazların bulunduğu alanlara yada içlerine küçük bir metal eşya ile girmek bile (örneğin, metal para, ataç, kalem, yüzük, steteskop, hemostatlar) ölümcül sonuçlar yaratabiliyor. Çünkü yüksek çekim gücü metal cisimleri kurşun hızına bile çıkarabiliyor.
Dişte metal varsa emar çekilir mi?
Baş-Boyun bölgesindeki MR çekimleri sırasında diş telleri (metal ve metal karışımlı teller) görüntünün netliğini bozabilir, bununla birlikte porselen, plastik veya titanyum braketler baş boyun bölgesinde de güvenlidir ve görüntüyü bozmaz, görüntüyü bozmayacak alanda çekilen MR görüntüleme için ise metal diş tellerini …