Napolyon Bonaparte kimdir?

haberci

Efsanevi Üye
Credits
1.217.647
Napolyon Bonaparte Kimdir?

Erken Yaşamı ve Eğitimi

Napolyon Bonaparte, 15 Ağustos 1769 tarihinde Korsika'nın Ajaccio şehrinde doğdu. Doğum adı Napoleone di Buonaparte olan Napolyon, İtalyan kökenli bir ailenin sekiz çocuğundan biriydi. Babası Carlo Buonaparte, Korsika'da avukatlık yapıyordu ve ailesini Fransa'nın eğitim fırsatlarından yararlandırmak istedi. Napolyon, 1779 yılında Brienne-le-Château'daki askeri okula, ardından Paris'teki École Militaire'e kabul edildi. Burada topçuluk üzerine eğitim aldı ve 1785 yılında mezun olarak teğmen rütbesiyle Fransız ordusuna katıldı.

Kariyerindeki Önemli Dönüm Noktaları

Fransız Devrimi sırasında Napolyon'un askeri kariyeri hızla yükseldi. 1793 yılında Toulon kuşatmasındaki başarısı ona terfi getirdi ve 1796 yılında İtalya'daki Fransız kuvvetlerinin komutanı oldu. Burada Avusturya'ya karşı bir dizi zafer kazandı. 1799 yılında Mısır seferi sırasında Fransa'da siyasi bir boşluk oluştu. Napolyon, 9 Kasım 1799 tarihinde 18 Brumaire darbesiyle iktidarı ele geçirdi ve Fransa'nın Birinci Konsülü oldu. 1804 yılında kendisini Fransa İmparatoru ilan etti.

Başlıca Eserleri veya Başarıları

Napolyon, Napolyon Yasaları olarak bilinen medeni hukuk sistemini oluşturdu, bu yasa sistemi birçok ülkeye model oldu. Ayrıca, Fransa'nın eğitim sistemini reforme etti ve modern bürokrasinin temellerini attı. Askeri alanda, Austerlitz (1805), Jena (1806) ve Wagram (1809) gibi önemli zaferler kazandı.

Kişisel Yaşamı

Napolyon, 1796 yılında Joséphine de Beauharnais ile evlendi, ancak bu evlilik 1810 yılında sona erdi. Daha sonra Avusturya Arşidüşesi Marie Louise ile evlendi ve bu evlilikten bir oğlu oldu: Napolyon II.

Mirası (Toplum Üzerindeki Etkisi)

Napolyon'un hükümdarlığı, Avrupa'nın siyasi yapısını yeniden şekillendirdi. Onun askeri ve hukuki reformları sadece Fransa'da değil, tüm Avrupa'da kalıcı etkiler bıraktı. 1815 yılında Waterloo Savaşı'nda yenilgiye uğradıktan sonra Saint Helena adasına sürgüne gönderildi ve 1821 yılında orada öldü. Napolyon, askeri dehası ve yönetim becerileriyle tarih sahnesinde silinmez bir iz bıraktı.

Laverne Cox kimdir?

Rebiya Kadeer kimdir?

1. Konular

1. 1.280.274
  2. Mesajlar

1. 1.677.748
  3. Kullanıcılar

1. 31.377
  4. Son üye

Geri
Üst Alt