Modoratör
Efsanevi Üye
Objektif özen yükümlülüğü ne demek?
Burada yasa adam çalıştırana genel nitelikte objektif bir özen yükümlülüğü, bir gözetim ödevi yüklemiştir. Adam çalıştıranın sorumluluğu kendisinin veya emrinde çalışan yardımcı kişinin kusurlu olup olmamasına bakılmaksızın, kusurdan bağımsız olarak doğmaktadır.
Dolaylı zarar ne demek?
Dolaylı zarar ne demek?
Dolaylı zarar, haksız fiil neticesinde zarar gören kişinin, araya ilave bir sebep girmek suretiyle dolaylı olarak uğradığı zararları ifade eder. Haksız bir fiil ya da borca aykırılık nedeniyle doğrudan doğruya zarar dışında, dolaylı zararlardan da sorumluluğun doğup doğmayacağı, illiyet bağıyla ilgili bir problemdir.
Omnis Culpa sorumluluğu ne demek?
Omnis Culpa sorumluluğu ne demek?
Omnis Culpa Sorumluluğu Kusur sorumluluğunda genel kural borçlunun tüm kusurlarından sorumlu tutulmasıdır. Roma'da tüm kusurlardan sorumluluk prensibine omnis culpa adı verilmiştir. Omnis culpa sorumluluğunda borçlu kasti ve ihmali olarak verdiği zararlardan sorumludur.
Custodia sorumluluğu ne demek?
Custodia (gözetim) sorumluluğu, ariyet, satım, istisna gibi söz leşmeler gereği, başkasına ait bir malı herhangi bir amaçla elinde tutan kişinin, mala gelecek olan bir takım zararlardan kusuruna bakıl maksızın sorumlu olmasını gerektirir.
Özen yükümlülüğü ne demek?
Özen yükümlülüğü ne demek?
Özen Yükümlülüğü, Mesleki Özen, Tıbbi Özen, Basiretli Hekim, Hekimlik Mesleği, Hekimin Sorumluluğu. Hekim ile hasta ilişkisinde hekim, borcunu yerine getirirken özenli davranmakla yükümlüdür. Hekimin özen yükümlülüğünde ölçü olarak aynı alanda basiretli bir hekimin göstermesi gereken davranış esas alınır.
Özen esası nedir?
Özen esası nedir?
Kusursuz sorumluluk hali olan özen sorumluluğu; kişinin yaptığı veya yaptırdığı iş ya da sahibi olduğu işletme veya binadan kaynaklı olarak çevresine verebileceği zararların önlenmesi için gerekli özeni göstermesidir.
Dolaylı hasar ne demek?
Dolaylı Hasar: Teminat kapsamındaki riskin gerçekleşmesi nedeniyle meydana gelen fiziksel hasarlara bağlı olarak oluşan mali zararlardır. (Örneğin, dolu yağışından sonra seralarda meydana gelen zarar sonrasında seranın kullanılamaması nedeniyle oluşan faaliyet kesilmesi ve kâr kaybı gibi zararlar).