Pakistan'ın Yönetim Şekli

Göktürkler Nasıl Kuruldu

Pakistan'ın Şehirleri

Credits
1.259.606
Pakistan'ın Idare Biçimi
Pakistan'ın Idare Şekli Nedir
Pakitan'ın Idare Şekli Başkanlık Tipi Cumhuriyet
Pakistan, resmi adıyla Pakistan İslam Cumhuriyeti Güney Asya'da bir ülkedir Umman Denizi'ne 1046 km kıyısı vardır Batısında Afganistan ve İran, kuzeyinde Çin, doğusunda Hindistan vardır Nüfus bakımından dünyada 6'dır
1947'de İngiliz sömürgesindeki Hindistan'dan, yaşanan kanlı bir çaba sonrası ayrılarak 14 Ağustos 1947'de kurulmuştur Daha ardından yine bir bölünme yaşayıp, batısı bugünkü Pakistan doğusu da Bangladeş olmuştur
Pakistan'da Pencap, Sind, Kuzeybatı Sınır Eyaleti ve Belucistan elde etmek üzere 4 eyalet vardır Federal başkent İslamabad'dır *

Pakistan'ın yönetim şekli, resmi adıyla Pakistan İslam Cumhuriyeti'dir. Pakistan, başkanlık tipi bir cumhuriyettir. Ülkenin başkanı cumhurbaşkanı olarak görev yapmaktadır ve başbakan ise hükümetin başında bulunan kişidir. Pakistan'ın meclis sistemi vardır ve meclis üyeleri halk tarafından seçilir. Ülke, federal yapıya sahiptir ve eyaletler ile federal yönetim arasında belirli yetki ve sorumluluk dağılımı bulunmaktadır.

Pakistan'ın idari yapılanması ise şu şekildedir: Pencap, Sind, Kuzeybatı Sınır Eyaleti ve Belucistan olmak üzere 4 eyaleti bulunmaktadır. Ayrıca federal başkentleri İslamabad'dır. Her eyalet kendi yönetimine sahip olup, eyalet hükümetleri kendi iç işlerini düzenlerken, federal hükümet ise ülkenin genel yönetiminden sorumludur.

1947 yılında Hindistan'dan ayrılarak bağımsızlığını ilan eden Pakistan, tarihsel süreç içerisinde bölünmeler yaşamıştır. Bugünkü Pakistan'ın doğusundaki bölge ise bağımsızlığını ilan ederek Bangladeş adını almıştır. Pakistan, coğrafi konumu ve zengin tarihi mirasıyla Güney Asya'da önemli bir ülkedir.

Göktürkler Nasıl Kuruldu

Pakistan'ın Şehirleri

1. Konular

1. 1.282.923
  2. Mesajlar

1. 1.683.991
  3. Kullanıcılar

1. 32.254
  4. Son üye

Geri
Üst Alt