Modoratör
Yeni Üye
Pirinç hangi ülkeli?
2500'lü yıllarda tüketilmeye başlanan pirincin dünyaya Çin'den yayıldığı sanılmaktadır. Pirincin ayrıca Sri Lanka ve Hindistan gibi ülkelere de Çin üzerinden geçtiği tahmin edilmektedir.
Türkiyenin en iyi pirinç nerede yetişir?
Türkiye'de başlıca pirinç üretim alanları Marmara, Karadeniz ve Ege bölgelerinde. En çok üretim yapılan iller ise başta Edirne olmak üzere sırasıyla Çorum, Samsun, Sinop, İzmir, Manisa, Balıkesir ve Kastamonu'dur. Sorunun doğru cevabının ise "Edirne" şıkkı olduğu bildirildi.
Türkiye pirinç ihraç ediyor mu?
Türkiye pirinç ihraç ediyor mu?
Açıklamaya göre, Türkiye'nin yıllık pirinç tüketimi 500-580 bin ton arasında. 2002'de 2,3 bin ton olan pirinç ihracatı, 2011 itibarıyla 91 bin tona yükseldi. 2011 yılında en çok çeltik ihracatı yapılan ülkeler Mısır, Rusya Federasyonu, Ukrayna ve Irak oldu.
Pirinç ithalatı ne kadar?
Dünyada ithal pirinç alımları 2019'da yaklaşık 22 milyar dolar olarak gerçekleşti. İthalatın parasal büyüklüğü olarak bakıldığında en büyük ithalatçı 1.6 milyar dolarla İran oldu. Suudi Arabistan 1.4 milyar dolar, Çin 1.3 milyar dolar, ABD 1.1 milyar dolar ve Filipinler 1 milyar dolar büyüklüğünde ithalat yaptı.
Pirinç en çok hangi ülkede tüketiliyor?
En Büyük Pirinç Üretimi Yapan Ülkeler:
Sıra | Ülke | Üretim(Milyon Ton)
1 | Çin Halk Cumhuriyeti | 203
2 | Hindistan | 156
3 | Endonezya | 66
4 | Bangladeş | 51
Türkiye pirinci nereden alıyor?
Türkiye pirinci nereden alıyor?
Çin, Rusya, Pakistan, Arjantin, Yunanistan, Hindistan, Ukrayna, ABD ve Myanmar ve Bulgaristan gibi ülkelerden pirinç ve çeltik ithalatı yapılıyor. TMO verilerine göre üretilen çeltik, tüketimin yüzde 75'ini karşılıyor.
Kaç çeşit pirinç vardır?
Dünyada 7.000 -10.000 Pirinç çeşidi vardır. Şekline göre pirinç çeşitleri, Boy ve tatlarına göre pirinç çeşitleri, Uzun taneli, orta taneli, kısa taneli olmasına göre pirinç çeşitleri, Aromatik ve tatlı türüne göre pirinç çeşitleri.