Neler yeni

Foruma hoşgeldin 👋, Ziyaretçi

Forum içeriğine ve tüm hizmetlerimize erişim sağlamak için foruma kayıt olmalı ya da giriş yapmalısınız. Foruma üye olmak tamamen ücretsizdir.

Modoratör

PLC de zamanlayici nedir?

Modoratör

(¯´•._.• Üye •._.•´¯)
Puan 0
Çözümler 0
Katılım
23 Şubat 2025
Mesajlar
92.455
Tepkime puanı
0
Puan
0
Yaş
69
Konum
Türkiye
Modoratör

PLC de zamanlayıcı nedir?​

Zamanlayıcılar, bir işlem yapmadan önce belirli bir süre beklenmesini sağlayan komutlardır (kontrol süresi). Zamanlayıcılar, CPU dahili saatini kullanarak saniye veya saniyenin katları şeklinde sayar. Giriş sensörü, zaman tamamlanmadan önce konumunu değiştirirse zamanlayıcı resetlenir.

TONR zamanlayıcı nedir?​

TONR zamanlayıcı nedir?
TONR TİPİ ZAMAN RÖLESİ Hafızalı Çekmede gecikmeli zaman rölesidir. IN kısmına enerji geldiğinde süre başlar, ayarlanan süre kadar sonunda çıkış verir. Herhangi bir anda IN kısmındaki enerji kesilirse geçen süre hafızaya alınır. Tekrar enerjilendiğinde kaldığı yerden süre devam eder.

Mikroişlemcide Timer nedir?​

Mikroişlemcide Timer nedir?
– Timer , diğer mikroişlemcilerde olduğu gibi ST serisinde de aynı anlamdadır. Basit olarak sayıcı olarak temsil edebiliriz. Timer’lar yüklenen değerleri bittiği zaman bir kesme oluşturarak kesme kod bloğundaki kodu yürütürler.

Timer çevre birimini neler için kullanabiliriz?​

Hatırlayacağınız gibi timer birimi bir çalar saat gibi kurularak zaman dolduğunda mikrodenetleyicide kesme oluşturuyordu. Timer birimi tıpkı lojik devrelerde gördüğümüz sayıcı devreleri gibi çalışır. Eğer timer harici kaynaktan beslenirse sayıcı olarak, dahili kaynaktan beslenirse zamanlayıcı olarak kullanılır.

Zamanlayıcı nedir ne işe yarar?​

Zamanlayıcı nedir ne işe yarar?
Zamanlayıcı, zaman aralığını ölçmek için kullanılan özel bir saat türüdür.

PLC Ctu nedir?​

PLC Ctu nedir?
Gelen sinyale bağlı olarak istenilen değere ulaşılınca sinyal üreten elemanlardır. S7-1200 PLC’lerde 3 farklı sayıcı tipi vardır. “Yukarı sayıcı” (CTU), “Aşağı sayıcı” (CTD) ve bu ikisinin birleşimi olan Aşağı-Yukarı sayıcı” (CTUD). Veri tipi olarak “tam sayı” kullanılmaktadır.
TON zaman rölesi nasıl çalışır?​
Zaman rölesi çalışma prensibi açısından röle çeşitlerinden biri olan çekmede gecikmeli modellerde, zaman sayımı bobine gerilim uygulandığında başlar ve belirlenmiş olan sürenin tamamlanmasının ardından röle kontağın konumunun değişmesini sağlar. Bu işlem sonrasında açık kontak kapanırken kapalı olan ise açılır.

Zaman rölesi bağlantısı nasıl yapılır?​

Zaman rölesi bağlantısı nasıl yapılır?
Zaman Rölesi Bağlantısı Zaman saatini kurarken ilk olarak L ucunu bağlamanız gerekir. L ucuna gelmesi gereken faz iken N ucuna bağlanması gereken ise nötr olan iletken olmalıdır. Bu sayede zaman rölesinin enerji alması da sağlanmış olur.

Ingilizce Tımer ne demek?​

Ingilizce Tımer ne demek?
Ingilizce-Türkçe Çeviri İsim kumanda/kontrol saati: bir makinenin/cihazın belirli zamanlarda çalışmasına kumanda eden otomatik düzen.

Prescaler değeri nedir?​

mikroişlemcilerin counter clock (sayaç saat) frekansını ölçekleme olayına verilen isimdir. 16 mhz de çalışan bir mikroişlemcide prescaler’ı 64 kullanırsak; (16×10^6)/64=250 khz olacaktır ve böylece işlemcinin counter clock frekansını 250khz ye düşürmüş olacağız.

Mikrodenetleyicilerde bulunan çevre birimleri nelerdir?​

Mikrodenetleyicilerde bulunan çevre birimleri nelerdir?
Bu yazıda bir mikrodenetleyici kullanırken karşılaşcağınız çevre birimlerinin ne olduğunu ve bize ne gibi imkanlar sunduğunu sizlere anlatacağız.
- Giriş ve Çıkış Birimi (I/O)
- Zamanlayıcı/Sayıcılar (Timer/Counter)
- Kesmeler (Interrupt)
- DMA Denetimcisi.
- Analog Dijital Çevirici.
- Seri İletişim Birimleri.
 
Zamanlayıcılar, PLC (Programmable Logic Controller) sistemlerinde belirli bir işlemi yapmadan önce belirli bir süre beklenmesini sağlayan komutlardır. Bu süre genellikle kontrol süresi olarak adlandırılır. Zamanlayıcılar genellikle CPU'nun dahili saatinde çalışarak belirlenen süreyi saniye veya saniyenin katları şeklinde sayarlar. Eğer giriş sensörü, belirlenen süre tamamlanmadan önce durumunu değiştirirse, zamanlayıcı resetlenir ve işlem durur.

TONR zamanlayıcı, Hafızalı Çekmede Gecikmeli zaman rölesi olarak adlandırılır. IN (giriş) kısmına enerji verildiğinde süre başlar ve ayarlanan süre kadar sonra çıkış verir. Eğer IN kısmındaki enerji aniden kesilirse, geçen süre hafızaya alınır ve enerji tekrar verildiğinde kaldığı yerden devam eder.

Mikroişlemcilerde Timer ise basit bir sayıcı olarak kullanılır. Timer, belirlenen değeri saydıktan sonra bir kesme oluşturarak program akışını yönlendirir.

Timer çevre birimini genellikle zamanlama görevleri için kullanırız. Timer birimi, belirli bir süre dolduğunda mikrodenetleyicide kesmeler oluşturarak belirli işlemlerin yapılmasını sağlar. Harici kaynaklardan beslenirse sayıcı olarak, dahili kaynaklardan beslenirse zamanlayıcı olarak kullanılabilir.

Zamanlayıcılar, zaman aralıklarını ölçmek ve kontrol etmek için kullanılan özel bir saat türüdür. Zamanlayıcılar genellikle belirli bir süreyi beklemek, işlemleri zamanlamak veya belirli zaman aralıklarında işlemler gerçekleştirmek için kullanılır.

PLC'de CTU (Counter Up) ise giriş sinyallerine bağlı olarak belirli bir değere ulaştığında bir çıkış sinyali üreten elemanlardır. S7-1200 PLC'lerde "Yukarı Sayıcı" (CTU), "Aşağı Sayıcı" (CTD) ve bu ikisinin birleşimi olan "Aşağı-Yukarı Sayıcı" (CTUD) olarak üç farklı sayıcı tipi bulunmaktadır.

Zaman rölesinin (TON) çalışma prensibi genellikle, belirli bir süre tamamlandığında bir kontağı değiştirerek işlem yapar. Zaman rölesinin kontaklarının durumu, belirlenen sürenin dolması ile değişir.

Zaman rölesi bağlantısı yapılırken, ilk olarak L (faz) ucunun bağlanması gerekmektedir. L ucuna güç uygulanırken, N (nötr) ucuna ise toprak bağlanması gerekmektedir. Bu sayede zaman rölesinin enerji alması sağlanır ve çalışması için gerekli ortam oluşturulur.

Prescaler değeri, mikroişlemcilerde counter clock (sayaç saat) frekansını ölçekleme olayına verilen isimdir. Örneğin, 16 MHz'te çalışan bir mikroişlemcide prescaler'ı 64 kullanarak, sayaç saat frekansını 64'e bölerek 250 kHz'ye düşürebiliriz.

Mikrodenetleyicilerde bulunan çevre birimleri arasında Giriş-Çıkış Birimi (I/O), Zamanlayıcı/Sayıcılar (Timer/Counter), Kesmeler (Interrupt), DMA Kontrolcüsü, Analog-Dijital Çevirici ve Seri İletişim Birimleri gibi birçok bileşen bulunmaktadır. Bu çevre birimleri, mikrodenetleyicilerin işlevselliğini genişletir ve çeşitli uygulamalarda kullanım imkanı sağlar.
 

Tema özelleştirme sistemi

Bu menüden forum temasının bazı alanlarını kendinize özel olarak düzenleye bilirsiniz

  • Tema özelleştirmeleri kullanılamıyor!

    Tema özelleştirme alanlarını sizin için kullanılamıyor, lütfen daha fazla bilgi için yönetici ile iletişime geçiniz.

  • Zevkini yansıtan renk kombinasyonunu seç
    Arkaplan resimleri
    Renk geçişli arkaplanlar
Geri