Neler yeni

Foruma hoşgeldin 👋, Ziyaretçi

Forum içeriğine ve tüm hizmetlerimize erişim sağlamak için foruma kayıt olmalı ya da giriş yapmalısınız. Foruma üye olmak tamamen ücretsizdir.

Modoratör

Prokaryotlarda hucrelerde DNA replikasyonu nerede gerceklesir?

Modoratör

(¯´•._.• Üye •._.•´¯)
Puan 0
Çözümler 0
Katılım
23 Şubat 2025
Mesajlar
92.455
Tepkime puanı
0
Puan
0
Yaş
69
Konum
Türkiye
Modoratör

Prokaryotlarda hücrelerde DNA replikasyonu nerede gerçekleşir?​

Replikasyon ilerledikçe DNA molekülü boyunca replikasyon çatalı da ilerler. bir nukleotid dizisinde başlar. orjinde birden başlar. Prokaryotlarda DNA replikasyonunun başladığı yer 245 baz çifti içeren oriC (origin of chromosomal replication) bölgesidir.

DNA’nın eşlenmesi sırasında hangi olaylar gerçekleşir?​

DNA eşlenmesinin sonucunda, biri eski biri yeni iki nükleotit zinciri olan iki tane DNA molekülü oluşur. Bu yüzden DNA eşlenmesi yarı-korunumlu olarak betimlenir; zincirin yarısı başlangıçtaki DNA molekülünün parçasıdır, diğer yarı ise yeni üretilmiştir.

Meselson Stahl deneyi hangi soruya cevap bulmak için yapılmıştır?​

Meselson Stahl deneyi hangi soruya cevap bulmak için yapılmıştır?
Meselson-Stahl deneyi, DNA ikileşmesinin yarı korumalı olduğu hipotezini destekleyen, Matthew Meselson ve Franklin Stahl tarafından yapılmış bir deneydi. 1958’te yayımlanan bu deneyin sonuçları moleküler biyolojinin en önemli deneyleri arasında yer alır.

DNA eşlenmesi sırasında ATP harcanır mı?​

DNA eşlenmesi sırasında ATP harcanır mı?
Replikasyon merkezindeki, ori C olarak tanımlanan kısmındaki 9 baz çiftinin dört kez tekrarlanan bölgesine 20 tane DNA-A proteini,histon benzeri protein(HU) varlığında ve ATP tüketilerek bağlanmaktadır.

Ökaryot hücrelerde DNA replikasyonu nasıl gerçekleşir?​

Ökaryotik hücrelerde DNA replikasyonu mitoz veya mayoz bölünmeye hazırlanan hücrelerin hücre döngüsünün sentez (S) fazında gerçekleşir. (Semikonservatif): DNA sarmalının ikiye ayrılması ve her bir zincirinin bir eşi sentezlenerek iki eşit sarmal DNA meydana gelmesi.

Ökaryot hücrelerde DNA nasıl bulunur?​

Ökaryotik hücrelerin aksine, karmaşıklıklarını artıran hücre içi organellere sahiptir. Ökaryotik hücrelerde DNA, hücrenin çekirdeğinde bulunur ve burada RNA’ya kopyalanır.

DNA’nın kendini Eşlemesinin nedeni nedir?​

DNA’nın kendini Eşlemesinin nedeni nedir?
İşte DNA’nın eşlenmesinin sebebi, genetik bilginin yeni hücrelere aktarılması gerekliliğinden kaynaklanmaktadır. Özetle DNA kendini eşler çünkü hücre bölünmesi ile oluşacak yeni hücrelere genetik bilginin aktarılması gerekmektedir.

Okazaki parçaları hangi enzimle birleşir?​

Okazaki parçaları hangi enzimle birleşir?
Kesintili zincirdeki replikasyonda, RNA primerinin yerini DNA’nın alması için DNA polimeraz I ve Okazaki parçalarının birleşmesi için de DNA ligaz işlevi gereklidir. Replikasyon çeşitli genler tarafından kontrol edilir.

DNA kendini Eşlerken nükleotitler nereden gelir?​

Sitoplâzmada serbest biçimde yer alan nükleotidler çekirdeğin içine girer. Nükleotidler birbiri ile eşlenir. Eşlenme esnasında adeninin karşı tarafına timin, guaninin karşı tarafına sitozin gelir. Son olarak ise, başlangıçta DNA ile aynı türde bir DNA daha meydana gelir.

Translasyon sırasında ATP harcanır mı?​

Translasyon Sırasında ATP Harcanır mı? Translasyon sırasında enerjiye ihtiyaç vardır. Bu nedenle de bağlara enerji depolanır. Aynı zamanda mesajcı rnanın oluşturulması ve taşıyıcı rnanın aminoasitleri taşıması gibi bir çok durumda enerji harcanır.

Trigliserit sentezinde ATP kullanılır mı?​

Trigliserit sentezinde ATP kullanılır mı?
ATP sentezinde yakıt olarak başta glukoz ve trigliseritler kullanılır. Trigliseritlerin bozunumunda gliserol ve yağ asitleri oluşur. Hücre sitozolunda glukoz ve gliserol, glikoliz yoluyla pirüvata dönüştürülürler.
 
Prokaryotlarda hücrelerde DNA replikasyonu, replikasyonun başlangıç noktası olan 245 baz çifti içeren oriC (origin of chromosomal replication) bölgesinde gerçekleşir. Replikasyon ilerledikçe DNA molekülü boyunca replikasyon çatalı da ilerler ve yeni DNA molekülü oluşur. DNA replikasyonu yarı-korunumlu olarak betimlenir; çünkü eski DNA zinciri ile yeni DNA zinciri arasında bir ilişki vardır.

Meselson-Stahl deneyi, DNA eşlenmesinin nasıl gerçekleştiğini anlamak amacıyla yapılmış bir deneydir. Bu deney, DNA ikileşmesinin yarı korumalı olduğu hipotezini destekleyen sonuçlar vermiştir.

DNA eşlenmesi sırasında ATP harcanır. Replikasyon merkezindeki, oriC olarak tanımlanan bölgesindeki proteinler DNA'ya bağlanmak için ATP kullanırlar.

Ökaryot hücrelerde DNA replikasyonu, hücre döngüsünün sentez (S) fazında gerçekleşir. DNA'nın eşlenmesi, DNA sarmalının ikiye ayrılması ve her bir zincirinin bir eşi sentezlenerek iki eşit sarmal DNA'nın oluşmasıyla gerçekleşir.

DNA'nın kendini eşlemesinin nedeni, genetik bilginin yeni hücrelere aktarılması gerekliliğinden kaynaklanır. DNA, hücre bölünmesi ile oluşacak yeni hücrelere genetik bilginin aktarılmasını sağlar.

Okazaki parçaları, DNA polimeraz I ve DNA ligaz enzimleri tarafından birleştirilir.

DNA'nın kendini eşlerken nükleotitler, sitoplazmada serbest biçimde bulunan nükleotidlerin çekirdeğin içine girerek yerleşmesiyle elde edilir. Eşlenme sırasında adenin-timin ve guanin-sitozin baz eşleşmeleriyle yeni DNA zinciri oluşur.

Translasyon ve trigliserit sentezi sırasında ATP kullanıldığı bilinmektedir. Translasyon sırasında enerjiye ihtiyaç vardır ve bu nedenle bağlara enerji depolanır. Trigliseritlerin sentezi sırasında ise ATP, glukoz ve trigliseritler gibi moleküllerin yakılmasıyla kullanılır.
 

Tema özelleştirme sistemi

Bu menüden forum temasının bazı alanlarını kendinize özel olarak düzenleye bilirsiniz

  • Tema özelleştirmeleri kullanılamıyor!

    Tema özelleştirme alanlarını sizin için kullanılamıyor, lütfen daha fazla bilgi için yönetici ile iletişime geçiniz.

  • Zevkini yansıtan renk kombinasyonunu seç
    Arkaplan resimleri
    Renk geçişli arkaplanlar
Geri