<
Modoratör
Yeni Üye
Roux çeşitleri nelerdir?
Roux Çeşitleri
- Beyaz Roux: Beyaz renkli bir meyane hazırlamak için eşit miktarda un ve yağı bir tencereye almalı ve yaklaşık 3 dakika boyunca kavurmalısın.
- Sarı Roux: Sarı meyane hazırlanırken un ve yağ miktarı yine eşittir ancak kavrulma süresi yaklaşık 4-5 dakikaya dek çıkar.
Soğuk meyane nasıl yapılır?
Soğuk meyane nasıl yapılır?
Meyane hazırlamak için tereyağı ya da başka bir katı yağı saplı bir tencerede eritip içine yavaş yavaş, aynı miktarda un ekleyin. Un, yağı eşit şekilde emene ve düzgün dokulu bir macun elde edene kadar hiç ara vermeden nazikçe karıştırın. Meyaneyi ne kadar uzun pişirirseniz o oranda un kokusu azalır ve rengi koyulaşır.
Water Roux nasıl yapılır?
WATER ROUX (MEYANE) TEKNİĞİ NEDİR? Profesyonel mutfaklardaki adıyla 'roux' -aynı zamanda meyane olarak da biliniyor-, unun ve yağın eşit miktarda kavrulmasıyla elde ediliyor. İyi bir meyane elde etmek içinse una eklediğiniz yağı iyice emdirip macun kıvamını alana kadar durmaksızın karıştırmak gerekiyor.
Yemekte kullanılan Ru ne demek?
Yemekte kullanılan Ru ne demek?
Ru (Roux) Tıpkı mizanplas gibi aslı Fransızca "roux" olan bu sözcük dilimize fonetik olarak çevrilecek "ru" şeklinde anılıyor. Un ve tereyağının kavrulmasıyla oluşturulan ve birçok sosun temeli olarak görülen kıvamlı bir karışım elde edilmesi anlamına geliyor.
Nişasta slurry nedir?
Mısır, patates veya buğday nişastası yüksek derecede kıvam verme ve bağlama özelliklerine sahiptirler. Bu tip nişastaların soğuk su ile karıştırılarak hazırlanmasına slurry denir. Slurryler, önceden hazırlanarak bağlanmak istenen yiyeceğe ilave edilerek çok hızlı sonuç almanıza yardımcı olur…
Soguk meyane nedir?
Soguk meyane nedir?
Roux (Meyane) Bağlayıcı, Kıvam Verici Sos Roux yani meyane, helvaların ve farklı yemeklerin kıvamını ve tadının temelini oluşturan özel bir karışımdır. Meyanenin ana malzemesi tereyağı ve undur. Bu iki bileşen kavrularak roux elde edilir. Meyanenin özelleşmiş versiyonlarında tarife su ve süt de eklenebilmektedir.
Meyane sosu nasıl yapılır?
Roux (Meyane) Nasıl Yapılır?
- Eşit miktarda un ve tereyağını hazır bulundurun.
- Yağınızı erittikten sonra kısık ateşte ununuzu da ilave edip karıştırın.
- Parlak, tortusuz bir kıvama ulaştıktan sonra ne kadar çok pişirmeye devam ederseniz meyaneniz sırasıyla krem, sarı ve kahverengi tonlarına dönüşecektir.
Çorbaya meyane nasıl yapılır?
Çorbaya meyane nasıl yapılır?
Karıştırma kabında yumurta sarısı, un ve yoğurt boza kıvamında koyu bir kıvam alacak şekilde çırpılır. Terbiyenizi çorbaya katarken çorbanın kısık ateşte olması önemlidir. Karışım yoğurt içerdiğinden yoğurdun kesilmemesi için çorbadan bir kepçe alınarak terbiye ile karıştırılır ve çorbaya öyle ilave edilir.
Çorbada ru yapmak ne demek?
Çorbalara kıvam ve lezzet vermek için genellikle un ve yağ karışımı olan meyane diye adlandırılan kıvam vericiler kullanılır. "Beurre manier" ya da "roux" (ru diye okunur) diye de bilinir. Sulu çorbalar onlar sayesinde toparlanır, dirlik ve birlik kazanır.
Slurry ne demek Gastronomi?
Slurry ne demek Gastronomi?
Mısır, patates veya buğday nişastası yüksek derecede kıvam verme ve bağlama özelliklerine sahiptirler. Bu tip nişastaların soğuk su ile karıştırılarak hazırlanmasına slurry denir.
Bör Manye nedir?
Beurre Manie (Bör Manye) Eşit miktardan tereyağı (pişmemiş) ve unun karıştırılmasıyla elde edilen bir bağlayıcı olarak biliniyor. Bağlanmak istenen sosa ya da yemeğe ufak parçalar halinde kopartılıp atılmasıyla bağlama işlemi yapılır.
Meyaneli çorba ne demek?
Meyaneli çorba ne demek?
Çorbalara ve yemeklere lezzet ve kıvam kazandırmak için un ve tereyağı ile hazırlanan bir çeşit sos. Meyane hazırlanırken kıvam oluştuğunda ilk elde edilen ürüne beyaz meyane, bu ürünün daha uzun süre pişirilmesi ile elde edilen koyu renkli ürüne kahverengi meyane adı verilir.
Çorbaya terbiye neden yapılır?
Çorba Terbiyesi Nedir?
- Çorbalar çeşitli taneli malzemelerin ya da pürelerin suda kaynatılmasıyla yapılır.
- Eğer çorbanın suyunun ve tanelerinin ayrı ayrı olması istenmiyorsa çorbanın bağlanması gerekir.
- Çorba bağlanarak malzemeleri ile suyun bütünleşerek daha koyu kıvamlı bir hale gelir.